Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Sevdah Takht Damira Imamovića napokon dolazi u Zagreb

5.5. | od 20:00 do 23:30 | koncert | Damir Imamović Sevdah Takht | organizator: Močvara | 100/120kn

damir imamovicSevdah Takht Damira Imamovića napokon dolazi u Zagreb. Više od godinu dana nakon izlaska njihovog drugog albuma “Dvojka”, objavljenog za Glitterbeat Records, najbolju world music izdavačku kuću na svijetu, zagrebačka će publika imati priliku čuti zbog čega je Sevdah Takht dobio zasluženu svjetsku slavu.

Damir Imamović je jedan od predvodnika “novog sevdaha”, glazbenog vala moderne interpretacije bosanske tradicijske pjesme kojeg je na neki način pokrenuo Mostar Sevdah Reunion, a koji je posljednjih godina iznjedrio izvođače poput Amire Medunjanin, Bože Vreće i grupe Divanhana, koji su stekli i svjetsku slavu. No, za razliku od većine njih, koji se primarno oslanjaju na interpretaciju sevdalinki u novijim aranžmanima, Imamović svemu pristupa istraživački, živeći tradiciju, ali joj ne dopušta da ga uzme za svog taoca, već ruši neke tabue oko sevdaha i njegove važnosti u bosanskoj, ali i kulturi okolnih zemalja.

Uostalom, glazba je samo dio onoga što je Imamović dao sevdahu. On je autor i knjige “Sevdah”, vodi radionicu Sevdah Lab, producirao je par albuma bosanskih sazlija, a prije nešto više od godine dana je postavio hvaljenu izložbu “Sevdah, umjetnost slobode”.

Nakon što je karijeru počeo s Damir Imamović Triom, a nakon toga nastupao solo, Imamović je puni obujam svojeg glazbenog izričaja dobio s nastankom Sevdah Takhta. Oko sebe je okupio vrsne glazbenike – udaraljkaša Nenada Kovačića iz Zagreba te basista Ivana Mihajlovića iz Beograda. Njih trojica su 2012. snimili svoj prvi album, a prošle godine im se priključila violonistica Ivana Đurić. Kao kvartet su prionuli snimanju albuma “Dvojka” kojeg je producirao Chris Eckman (The Walkabouts). Na albumu se Imamović po prvi put predstavio i kao autor tekstova za par pjesama, a “Dvojka” je dobila pozitivne kritike od svih važnih medija koji se bave world musicom poput fRootsa, BBC-a ili Guardiana.

Sevdah Takht Damira Imamovića je posljednjih godina svirao na nekim od najvažnijih world music festivala u Europi poput WOMEX-a ili Druge Godbe, a samostalno su svirali diljem Europe. Napokon je došlo vrijeme da ih nakon “Dvojke” vidimo i u Zagrebu, a sudeći po njihovim dosadašnjim, redom rasprodanim koncertima, i za ovaj bi se vrlo lako mogla tražiti ulaznica više.

DJ EMIR (Dubrovnik)
Nakon koncerta uživajte u world music plesaonici kojom će dirigirati DJEmir. Sve ono što možete slušati u radijskoj emisiji Izvorišta (Radio Student/potlista.com), slušat ćete u petak u Močvari – od Balkana i klezmera preko tarante, cumbie, afrobeata, gnawe, throat singinga, rumbe, neotanga i tko zna čega sve ne. Tradicijska glazbe iz cijelog svijeta, ali s naglaskom na muzici za ples…Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

Ulaznice u pretprodaji (100 kn) potražite na sljedećim lokacijama:
Klub Močvara (za vrijeme svakog programa), Trnjanski nasip bb
Dirty Old Empire, Tratinska 18
Rockmark, Berislavićeva 13

Podsjećamo da je ovo sjedeći koncert i da je broj ulaznica ograničen. Požurite po svoju ulaznicu.

Damir Imamović’s Sevdah Takht – Sarajevo
https://youtu.be/y1pYoQ-0Z0M

Damir Imamović’s Sevdah Takht – Lijepa Zejno
https://youtu.be/auNDpJmnYtk