Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Preokrenuti Europu: Nakon sedam i pol uzbudljivih godina umjetničkih istraživanja i produkcije na rubovima Europe, projekt Corners završava svoje putovanje

CORNERS je platforma za umjetnike i publike koju pokreću kulturne organizacije s rubova Europe. Tijekom sedam i pol godina projekta, CORNERS je stvarao prilike za umjetnike i istraživače da koncipiraju i realiziraju multidisciplinarne suvremene umjetničke i kulturne projekte. Cilj CORNERS-a bio je omogućiti suradnju onkraj geografskih, političkih i ekonomskih podjela. Više od 70 umjetnika iz više od 10 europskih zemalja susrelo se kroz CORNERS, kao i više od 50 organizacija i institucija u ulozi partnera i suradnika.

Map of CORNERS Xpeditions

Koz seriju ekspedicija – dvotjednih istraživačkih putovanja po rubnim dijelove Europe – CORNERS umjetnici i istraživači susretali su se s aktivnim građanima, organizacijama i lokalnim umjetnicima, slušajući ih i prikupljajući njihove priče. Ti susreti su bili temelj za suradnje dvoje ili više umjetnika/-ica iz različitih uglova Europe koji su zajednički koncipirali umjetničke radove. Radove su stvarali i u suradnji s lokalnom publikom te ih prezentirali na mjestima koja su inspirirala njihov kreativni rad, kao i u drugim uglovima Europe. Kroz inspiraciju lokalnih sredina, umjetnost i uključivanje publike, CORNERS je prikupljao priče i prepričavao ih u novim okruženjima.

 

Zašto smo pokrenuli CORNERS?

Kao partnerske organizacije okupljene oko projekta CORNERS, zanimalo nas je kako povezati transnacionalne umjetničke produkcije s inicijativama koje djeluju na lokalnoj razini. Htjeli smo uspostaviti okruženje koje obuhvaća veliki teritorij, a koje bi omogućilo međunarodnim umjetnicima i kulturnim organizacijama iz različitih krajeva Europe da surađuju, ali da u isto vrijeme u svoj rad uključuju lokalne zajednice te dijele svoje znanje na mikro razini.

Corners Triangle Zagreb_Voiceover_June 2016 (1)

Umjetnik koji putuje, umjetnik nomad u isto je vrijeme promatrač, ali i netko tko izaziva druge da reagiraju i promišljaju vlastitu okolinu. On putujući kroz različite sredine širom Europe, može prenositi znanje i priče iz jednog kraja u drugi. Kroz širenje polja umjetnosti i susrete sa zajednicama, nastojali smo publiku direktno uključiti u stvaranje i predstavljanje umjetničkih radova. Zato smo razvili novi model proizvodnje umjetničkih radova u kojem umjetnici stvaraju inicijalnu strukturu rada, dok publika i lokalna zajednica u rad unose vlastita iskustva, znanje, brige, kreativnost… Tako smo stvorili radove koji mogu biti iznova kreirani na svakom novom mjestu na kojem se predstavljaju, a da ne gube na svojoj originalnosti ili relevantnosti.

Brojne kulturne institucije s rubova Europe izgradile su dugoročno partnerstvo temeljeno na podijeljenoj odgovornosti. CORNERS je započet 2010. godine, a pokrenulo ga je šest kulturnih institucija: Intercult (Stockholm), Exodos (Ljubljana), POGON (Zagreb), Drugo more (Rijeka), City Culture Institute (Gdansk), i Umeå 2014 – European Capital of Culture. Projekt je zatim dalje razvijan s nekoliko institucija, novih partnera i suradnika:
Donostia / San Sebastian 2016 – European Capital of Culture, Arts Council of Northern Ireland (Belfast), ISIS Arts (Newcastle), REX (Belgrade), DokuFest (Prizren) i Teatro Pubblico Pugliese (Bari).

Corners Triangle Rijeka_In Between_July 2016

Za sve nas CORNERS je bio jedinstvena prilika da predstavimo međunarodne umjetničke projekte u onim krajevima Europe koji su izvan kulturnih, političkih i ekonomskih centara, da testiramo novi model stvaranja umjetničkih radova te da se usredotočimo na brojne zajednice i publike širom Europe. Iako CORNERS završava svoje putovanje, mnogi segmenti projekta nastavit će samostalan život: kroz ideje rođenje tijekom projekta, suradnje među kulturnim organizacijama i umjetnicima te same umjetničke radove.

Kakve radove smo proizveli?

Multidisciplinarni radovi

CORNERS radovi uključuju više umjetničkih disciplina te imaju snažne kroskulturne dimenzije: Na primjer, umjetnički rad „Igralište“  (Playground), kojeg su osmislili umjetnici Miha Horvat (Slovenija), Riccardo Spagnulo (Italija), Gianfranco Mirizzi (Hrvatska) i Simon Farid (Engleska) je rastuća kolekcija igara gdje umjetnici prikupljaju razne igre koje se igraju diljem Europe, donose ih na nova mjesta i zajedno s lokalnom zajednicom stvaraju nove igre.

CORNERS Triangle Ljubljana_Playground_June 2016

Radovi povezani s mjestom na kojem se izvode

Kao suprotnost radovima koji su vezani samo za jedno specifično mjesto (site-specific), CORNERS umjetnički radovi su povezani s mjestom na kojima se izvode (site-related), te se tako mogu prikazati na različitim mjestima i u različitim kontekstima. Rad se veže za određeno mjesto ili kontekst tako što finalni oblik rada nastaje u suradnji s lokalnom publikom. Tako je na primjer umjetnički rad „Prozori“ (Windows), kojeg su osmislili umjetnici/-ice Valeria Simone (Italija), Michael Hanna (Sjeverna Irska) i Asier Zabaleta (Baskija), participatorni kazališni komad na otvorenom u kojem stanovnici i posjetitelji odgovaraju na pitanja vezana za teme koje sežu od lokalnih do egzistencijalnih problema. Umjetnici se susreću sa zajednicama te u svakom mjestu kolektivno formuliraju pitanja koja su najrelevantnija za to okruženje, radeći istovremeno zajedno na narativu predstave.

CORNERS Belfast_Windows_October 2015

Radovi koji komuniciraju onkraj jezičnih barijera

CORNERS projekti zamišljeni su tako da se mogu prezentirati i razumjeti unatoč jezičnim barijerama. “Atlas podrhtavanja” (Atlas of Tremors) su osmislili umjetnici/-ice Phil Hession (Sjeverna Irska), Ivana Ivković (Hrvatska), Christian Cherene (Španjolska / Sjeverna Irska) i Ivan Marušić Klif (Hrvatska). Zajedno prikupljaju narodne pjesme zajednica povezanih s tkalačkom industrijom i proizvodnjom tekstila. Te tradicijske napjeve reinterpretiraju uz pomoć digitalne obrade zvuka. Rad putuje na različite lokacije, mapirajući Europu kroz pjesme., a zvukovi i slike su prikupljeni u razmjeni s lokalnim pjevačima.

Radovi koji se predstavljaju na javnim ili neobičnim mjestima

CORNERS projekti su prezentirani na mjestima gdje se obično umjetnost ne očekuje, izlaže ili izvodi. Primjerice rad “Safari ovdje” (Safari Here), kojeg su osmislili umjetnici/-ce Isabella Mongelli (Italija), Maria Anastassiou (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Miloš Tomić (Srbija), je vođena tura kroz susjedstva europskih gradova, pripremljena u suradnji s lokalnim stanovništvom tih susjedstva. Koristeći alate i estetiku preuzetu iz turističke industrije, “Safari ovdje” cilja na prikazivanje manje poznatih povijesti i predstavlja mikro-lokacije koje potiču na reinterpretaciju svakodnevnog života nekog mjesta.

CORNERS u brojkama:

CORNERS East Durham_Safari Here_Treasures of Shotton_Sept2017_Credit Richard Kenworthy

Broj umjetnika: 71

Naši CORNERS umjetnici dolaze iz 12 različitih zemalja: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Gruzija, Hrvatska, Italija, Poljska, Srbija, Slovenija, Španjolska (Baskija), Švedska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo (Engleska i Sjeverna Irska). Dolaze iz različitih umjetničkih disciplina: od vizualnih i izvedbenih umjetnosti, plesa, novih medija i filma do sound arta i književnosti. Neki su mladi i neafirmirani, neki su etablirani i prepoznati s dugogodišnjim radom iza sebe.
Jedan CORNERS umjetnik nas je nažalost zauvijek napustio 2013. godine – naš dragi prijatelj i kolega Željko Zorica Šiš iz Zagreba.

Broj ekspedicija: 8

Kronološki, naše CORNERS ekspedicije su bile sljedeće: Xpedicija Sjever (sjeverni dio Švedske i Norveške), Xpedicija Kavkaz (Azerbejdžan i Gruzija), Xpedicija Balkan (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Albanija), Xpedicija Istok (Poljska, Ukrajina, Litva in Kalinjingradska oblast), Xpedicija Baskija (Španjolska i Francuska), Xpedicija Sjeverna Irska (Sjeverna Irska i Republika Irska), Xpedicija Pulja (jug Italije) i Xpedicija Sjeverno-istočnaEngleska. Posjetili smo 19 zemalja i više od 50 gradova, sela i malih mjesta.

Corners Gdansk_May 2017

Broj produciranih radova: 16

CORNERS umjetnički radovi rezultat su suradnje dvoje ili više umjetnika/-ica. Kroz suradnju, umjetnici stvaraju osnovnu strukturu umjetničkih radova, a finalni projekti dovršeni su u suradnji s lokalnom publikom u svakom mjestu u kojem su radovi prezentirani. Ovi umjetnički radovi uključuju projekcije filmova, umjetničke vođene ture, kolekcije novih i postojećih igara, mapiranja, projekte za male zajednice, radionice za djecu i odrasle, audio ture, participativne izvedbe, novine, izložbe, printane knjižice i uživo emitirane radio emisije.

Broj CORNERS događanja: 11

CORNERS umjetnički radovi su prezentirani na 11 događanja u: Umei (u Ersboda četvrti, u Švedskoj), Stockholmu (u četvrti Haninge, u Švedskoj), Belfastu (Sjeverna Irska), Prizrenu (Kosovo), Zagrebu (u četvrti Trnje, u Hrvatskoj), Ljubljani (u četvrti Fužine, u Sloveniji), Rijeci (u četvrti Zamet, u Hrvatskoj), Donostiji/San Sebastijanu (u Amara četvrti, u Baskiji), Blythu (Engleska), Gdanjsku (u četvrti Dolne Miasto, u Poljskoj) i Istočnom Durhamu (Engleska).

CORNERS Gdansk_Birdhouse Gallery_May 2017

U trajanju od dva tjedna, CORNERS događanja su omogućila našim umjetnicima da posvete značajnu količinu vremena radu s lokalnim stanovništvom. Kroz participativni proces, lokalna publika je zajednički stvarala CORNERS umjetničke radove s našim umjetnicima za prezentaciju u svakoj od četvrti.

Uloženo eura: 2.7 milijuna €

CORNERS je od Europske komisije dva puta primio financijsku potporu: prvo za R&D fazu koja je trajala godinu i pol, a kasnije za četverogodišnju produkcijsku i prezentacijsku fazu. EU je dodijelila polovicu ukupnog iznosa za CORNERS, a partnerske su organizacije za projekt osigurale drugu polovicu sredstava.

Više o CORNERSu možete saznati na našim web stranicama: cornersofeurope.org i cornerslive.org

gopxxx xnxx xvideos xvideos2 pornhub bangx2