Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Predstavljanje rezidencijalnog boravka Katerine Dude na Akademie Schloss Solitude i radionica ”Zagreb za plitki džep”

Pogon Mislavova, Kneza Mislava 11 | od 6. do 9. lipnja. 2016. |   

vizual-zgPozivamo vas na radionicu alternativnog gradskog vodiča Zagreb for Small Wallets/ Zagreb za plitki džep Katerine Dude koja je boravila na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu kao Pogonova rezidentica  u 2015. i 2016 godini. Katerina će pritom podijeliti svoje iskustvo rezidencijalnog boravka u Solitudeu, pa stoga posebno pozivamo sve koji se planiraju prijaviti na Pogonov natječaj za rezidencijalni boravak u Solitudeu u 2016. godini da dođu čuti informacije iz prve ruke i dodatno se raspitaju o detaljima rezidencije. Natječaj traje do 13. lipnja.

Zagreb for Small Wallets ili Zagreb za plitki džep projekt je koji polazi od ideje alternativnog gradskog vodiča koji sadržava informacije o Zagrebu, za gotovo svaku situaciju u svakodnevnom životu: od prehrane i nabave odjeće do kulturnih sadržaja i komunikacije. Vodič je namijenjen onima koji su tek započeli život u Zagrebu, kao i onima koji u Zagrebu žive dulje vrijeme a i žele participirati u svakodnevnom životu grada da ne  bez većeg financijskog troška. U razdoblju od četiri dana radionička grupa istražit će i prikupiti informacije o inicijativama, lokacijama i sadržajima koji su otvoreni svima, koje se temelje na razmjeni znanja, ideja i susreta, a ne isključivo na potrošnji, kao i savjete specifične za život u Zagrebu. Materijal će naknadno biti tiskan u formi vodiča i distribuiran po gradu.

Projekt su započele Katerina Duda i Marte Kräher tijekom boravka na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu u 2015/2016 godini. Inicijalno je nastao kao reakcija na situaciju u Stuttgartu – Stuttgart for Small Wallets – a ideja je prošiti koncept i na druge gradove, primjerice Berlin, Beč i Pariz.

Katerina Duda završila je nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti. U umjetničkom radu kombinira društvenu praksu, akcije i intervencije u javnom prostoru te video. Pristup je gotovo uvijek site-specific što znači da počinje od konteksta, prostora i njegovih korisnika prilagođavajući rad specifičnoj publici. Marte Kräher djeluje na polju kulturnog menadžmenta i izdavaštva. Surađuje s institucijama na polju kulture u Njemačkoj I Francuskoj.

Raspored radionice 
Ponedjeljak, 6. 6. 18-20h: UVOD
Uvodna prezentacija koncepta i projekta Stuttgart for small Wallets. Dogovor oko rasporeda i dinamike sljedećih nekoliko dana.

Utorak, 7. 6., okvirno trajanje 2 sata: SAKUPLJANJE INFORMACIJA
Brainstorming o zagrebačkom vodiču: Kako pristupiti?; Koje su kategorije?; Tko su ciljane skupine?. Prikupljanje informacija i mapiranje sadržaja. Polaznici radionice odlučit će koju kategoriju sadržaja bi htjeli istražiti kako bi smo pokrili različita polja svakodnevnog života.

Srijeda, 8.6. okvirno trajanje 4 sata: RAD NA TERENU
Provjeravanje lokacija i informacija. Sakupljanje informacija koje uključuje i razgovor s ljudima, prolaznicima, voditeljima različitih inicijativa.

Četvrtak, 9.6. okvirno trajanje 2-3 sata: ODABIR I UREĐIVANJE.
Finaliziranje. Uređivanje informacija o svakom sadržaju. Dogovor oko tiskanog izdanja i distribucije koja će se vjerojatno realizirati u rujnu.

Prijave na katerinaduda@gmail.com s naznakom za radionicu. Veličina grupe od 5 do 7 polaznika. Jezici: engleski i hrvatski.