Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Treća epizoda projekta ”Janje moje malo” i u Jedinstvu

Program otvorenja: četvrtak, 15/12/2016, Pogon Jedinstvo 18h Ashley Hans Scheirl, Suradnje za seksualnu avangardu, projekcija filmova i razgovor s autoricom 19h Kada dolazi institucija?, razgovor: Marcell Mars, Goran Sergej Pristaš, Georg Schöllhammer 20h otvorenje izložbe Chto Delat

petak, 16/12/2016, Galerija Nova i stan Softić 20 – 22h otvorenje izložbi

treca-epizoda-janje-moje-malo-_vizual-i-pozivnica

Treća epizoda sedmomjesečnog projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinje u četvrtak 15. prosinca u Pogonu Jedinstvo projekcijama filmova, razgovorom i otvorenjem izložbe provokativnog ruskog umjetničkog kolektiva Chto Delat, nastavlja se u petak 16. prosinca otvorenjima novih izložbi u Galeriji Nova i stanu Softić i traje do 4. veljače sljedeće godine.

Predstavit će se radovi umjetničkih kolektiva BADco. i Chto Delat te umjetnika Keti Chukhrov, Eve Koťátkove, KwieKulik, Ashley Hans Scheirl i Mladena Stilinovića. Znameniti rad Sanje Iveković iz 1979. godine, Trokut, ovom se prilikom po prvi put se izlaže u Hrvatskoj.

Nova programska epizoda sučeljava prizore svakodnevice različitih temporalnosti i ishodišta kako bi otvorila pitanje mogu li nove institucije i odnosi nastati na temeljima starih, ili ih je najprije potrebno rušiti.

Izložba predstavlja umjetničke radove koji razmatraju uloge institucija kroz koje djeluju mehanizmi društvene reprodukcije i kontrole, no koje su istodobno i mjesta mogućeg otpora i rekonfiguracije. Nastali u širokom vremenskom rasponu od unazad četrdesetak godina do danas, predstavljeni radovi neizbježno se upisuju u kontekst političke i ekonomske tranzicije tzv. Istočne Europe, ali i u odnosu na širu, globalnu, društvenu tranziciju u kojoj se centralistička unitarna kontrola države policentrično raspršila u tržišno ustrojene regulacije prividnih izbora kojima se maskira rastuća sistemska represija.

Izložba reflektira široki sklop tema koji razmatraju odnose rada i pitanja mogućeg preustroja kulturnih institucija (BADco. u stanu Softić), načine kako korektivne društvene institucije posreduju kreativnost i normiraju znanje i zdravlje (Eva Koťátková), ulogu nuklearne obitelji i ljubavnih odnosa kao nultih točaka društvene subordinacije (Keti Chukhrov, KwieKulik), te iskustva tijela, roda i kolektiviteta kao nositelja pobune (Chto Delat, Sanja Iveković, Ashley Hans Scheirl i Mladen Stilinović u POGONU Jedinstvo i Galeriji Nova).

Instalacija grupe Chto Delat u Pogonu Jedinstvo bavi se mogućnostima radikalne edukacije i konkretnim angažmanom u drastično nepovoljnim političkim okolnostima. Poigravajući se vremenom i rabeći dramske tehnike pod utjecajem Bertolta Brechta, film se fokusira na zatvor kao mjesto discipline te izolacije od društva – to je kazna za prijestupe, ali i odlagalište za one koji se ne uklapaju u određeni društveni konsenzus. Zatvor je konkretan simbol društvene kontrole i morala te predstavlja kako zaštitnu tako i represivnu moć države. Iako su zatvori katkad branici javnoga reda, često su služili kao oruđe za opstanak nepopularnih ili ugroženih oblika vlade. Film kolektiva Chto Delat slijedi mnoge moguće interpretacije ove institucije, okupljajući zatvorenike koje su neki naknadno ocijenili kao junake ili borce za slobodu. Propitkujući opću prirodu otpora, represije i neslaganja, ovaj film je jedan u nizu njihovih filmskih ostvarenja koja kroz pjesmu i pokret progovaraju o suvremenim dilemama.

Kustosice projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) su Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg

PROGRAM OTVORENJA:

četvrtak, 15/12/2016

POGON Jedinstvo

18h Ashley Hans Scheirl, Suradnje za seksualnu avangardu, projekcija filmova i razgovor s autoricom
Između 1979 i 1998 Ashely Hans Scheirl je napravila pedesetak filmova, često u suradnji s ljubavnicima ili bliskim prijateljima. Centralna tema ovih filmova je – često humorisička – konstrukcija roda i seksualnosti, uz rekvizite, specijalne efekte i naslikane pozadine.

program:
‘Hochhaus & Reißverschluss’ 1min, 1985; u suradnji s Ursulom Pürrer
‘Gezacktes Rinnsal schleicht sich schamlos schenkelnässend an’, 4min, 1985; u suradnji s Ursulom Pürrer
‘Das Schwarze Herz tropft – Bastelanleitung zu -rinnen’, 11min;  u suradnji s Ursulom Pürrer
‘Summer of 1995’, 13min, 1995;  u suradnji s (Jewels) Jason Elvis Barker
‘Half Frogs fuck fast’, 18min, 1996;  u suradnji s Si.Si. Klocker i Ursulom Pürrer

19h Kada dolazi institucija?, razgovor: Marcell Mars, Goran Sergej Pristaš, Georg Schöllhammer

20h otvorenje izložbe Chto Delat
15/12 – 23/12/2016.
pon – ned 16 – 20h

++++++++++++++++++++

petak, 16/12/2016
Galerija Nova i stan Softić
20 – 22h otvorenje izložbi

Galerija Nova
16/12/2016 – 04/02/2017.
ut – pet, 12 – 20h, sub 11 – 14h
izložba je zatvorena 24/12 i 31/12/2016.

Stan Softić
Gajeva 2/6 (ulaz u pasaž nebodera s Trga bana Jelačića)
16/12/2016 – 04/02/2017.
ut – pet 12 – 20h, sub 11 – 14h
izložba je zatvorena 24/12 i 31/12/2016.

 Instalacija BADco. u stanu Softić i diskusija Kada dolazi institucija dio su BADco. projekta Vremenske bombe.
Izložba otvorena u Institutu Tomislav Gotovac u sklopu druge epizode traje do 22/12/2016. (Krajiška 29, ut – pet 12 – 20h, subota 11 – 14h). Čitaonica u prostoru Showrooma Galerije Nova može se posjetiti do 04/02/2017, u radnom vremenu Galerije Nova. Arhiv Sanje Iveković u Savskoj 1 može se posjetiti po dogovoru, uz najavu na e-mail hanne.dassau@gmail.com

Realizirano uz pomoć:

Austrijski kulturni forum Zagreb

Erste Foundation

Foundation for Arts Initiatives

Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba

Hrvatski audiovizualni centar

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Zaklada Kultura Nova

Medijski partner:
Kulturpunkt.hr

gopxxx xnxx xvideos xvideos2 pornhub bangx2