Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Rasvijetljeni skriveni prolazi: stvarnost kulturnih mobilnosti između Balkana, Europe i arapskoga svijeta

Balkansko – arapska platforma za razmjenu

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 08.-09.05.2014. | Organizator: Roberto Cimetta fond uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Srednjoeuropske inicijative, Zaklade Anna Lindh i Zaklade Kultura Nova

frc_1_02

Umjetnici i kulturni menadžeri imaju vitalnu ulogu u izgradnji društva (kroz kritičke procese, aktivizam u zajednici, sjećanje, raznolikost kulturalnih produkcija). Stoga smatramo da je njihov put između Balkana i arapskog svijeta ključan te da treba biti u fokusu i podržan. Organiziranjem ovog susreta želimo zagovarati osvještavanje važnosti ovih veza i omogućiti stvarne susrete koji su temelj nužnog povjerenja i povezivanja za održiva partnerstva.

Nadamo se da će ovaj skup omogućiti izgradnju stvarnih balkansko–balkanskih odnosa, europsko-balkansko arapskih odnosa i arapsko–balkanskih mreža te održivih modela međunarodne suradnje kroz obostrane umjetničke prakse, fokusirajući se na promociju manjinskih kultura, interkulturalnog dijaloga, rješavanja konflikta kroz kulturu i umjetnost, lokalno mikrofinanciranje i međunarodno prikupljanje sredstava.

Preko 60 sudionika iz 9 arapskih država (Jordan, Tunis, Egipat, Libanon, Alžir, Sirija, Maroko, Palestina, Iran), 9 zemalja Srednjoeuropske inicijative (Srbija, Italija, Hrvatska, Austrija, Slovenija, Makedonija, Ukrajina, Mađarska, Poljska) i Turske, Francuske, Španjolske, Portugala, Malte i Grčke će dijeliti znanja i vještine te insistirati da na plenarnim sesijama te “speed” i “slow dating” diskusijama dođe do konkretnih rezultata.

Sudionici će se baviti sljedećim temama: “Promišljanje suradnje – umrežavanje, razmjena i video prezentacije”, “Održivost i ekonomski modeli suradnje: prostori, mogućnosti i strukture”, “Putovi regionalne suradnje: uloga, iskustva, modeli, perspektive i izazovi”, “Kakvo bi zagovaranje za regionalnu suradnju trebalo biti?”, “Kako se odnosimo prema suradnji između arapskih i balkanskih aktera unutar institucionalnog okvira EU?”

Program započinje 8. svibnja poslijepodne i traje cijeli dan 9. svibnja. Ova razmjenska platforma koja traje jedan i pol dan je otvorena i besplatna za sudjelovanje: kako biste sudjelovali na skupu molimo da ispunite formular koji se nalazi ovdje najkasnije do 6. svibnja 2014. godine.

Za više informacija molimo kontaktirajte: Angelica Pratolini, vježbenica, Roberto Cimetta Fund ili Angie Cotte, Glavna tajnica, RCF

PROGRAM

Četvrtak, 8. svibnja – POGON

Jutro – Dolazak sudionika; Obilazak kulturnih prostora s kulturnim djelatnicima iz Zagreba (treba potvrditi), Smještaj u Hotel International

9:30 – 12:30 – Izvanredna generalna skupština Zaklade Roberto Cimetta i redovni opći sastanak (održava se u Pogonu na adresi Kneza Mislava 11)

13:00 – 14:30 – Slobodno vrijeme

15:00 – 15:15 – Dobrodošlica od strane predstavnika Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova, Grada Zagreba i Pogona
Obraćanje Aqeel Al-Mandilawi, generalni direktor, Ministarstvo kulture Iraka; Ivana Hrastović, Alžirsko veleposlanstvo u RH; Tea Karaman, Ministarstvo vanjskih poslova RH; Vana Vojinović, Ministarstvo Kulture Crne Gore

15:15 – 15:30Uvod – Ferdinand Richard, predjsednik Roberto Cimetta Fonda

16:00 – 17:30Interaktivna sesija 1, moderator: Vahid Evazzadeh (The Counter Institute), ekspert RCF – a, Kopenhagen, Danska:
Promišljanje suradnje – Umrežavanje, razmjena i video prezentacije
Umjetnici i kulturni djelatnici iz arapskog svijeta i balkanskih regija se žele uključiti u razmjenu, ali poticaji za mobilnosti su fragmentirani i rijetki. Konfliktna i nestabilna situacija u nekim zemljama potiče prisilnu, a ne željenu mobilnost. Zašto i kako trebamo surađivati u regiji? Kako možemo poboljšati situaciju na način da zajedničke produkcije i suradnički projekti mogu nastajati kroz umrežavanje, umjetničke kolektive i pokrete, razmjenu, virtualne diskusijske forume…?
Raspravi doprinose: Shebab Hassan (El Madina), Nisrine Boukhari (AllArtNow), Amine Hattou (Independent), Jovana Nikolić (Kulturmobil/Prababa Prod.), Neja Tomšić (MoTA), Christiane Azzer (Zaklada Anna Lindh), Walid Soliman (Walidoff International), Ahed Izhiman (ArtLab Jerusalem)

17:30 – 17:45 – Kava i užina / kolač

17:45 – 19:15> – Interaktivna sesija 2, moderator: Raul Abeledo (Econocult) ekspert RCF-a, Valencia, Španjolska
Održivost i ekonomski modeli suradnje: prostori, mogućnosti i strukture
Okvir za mobilnost i suradnju između arapskih i balkanskih regija gotovo da i ne postoji, a uključuje vrlo malo kulturnih aktera. Kako se mogu uspostaviti ekonomični i održivi modeli suradnje? Što je za to potrebno? Kako možemo poboljšati situaciju da se umjetnost izražava u javnoj sferi? Koje prilike za usavršavanje treba razvijati da se to ostvari?
Raspravi doprinose: Aleksandra Uzelac (IRMO), Katarina Pejovic (Shadowcasters), Giuseppina Checola (Archiviazioni), Lucia Falco (Teatro in Rivolta), Lukman Derky (nezavisni), Srdjan Tunic (Transcultural Dialogues), Ihor Savchak (Centre for Cultural Management Lviv).

19:15 – 20:15 – Speed–dating sesija

20:30 – 22:30 – Koktel u organizaciji Ministarstva kulture RH

 

Petak, 9. svibnja

09:00 – 9:30 – Registracija sudionika i kava dobrodošlice

09:30 – 9:45 – Pozdravni govor – Hanan Kassab Hassan, Prof., St. Joseph’s University. Beirut, Lebanon

09:45 – 11:15Debata 1, moderator: Ines Vanjak, Zaklada Kultura Nova
Putovi regionalne suradnje: Uloga, iskustva, modeli, perspektive i izazovi
Suradnja između organizacija civilnog društva iz područja kulture u postjugoslavenskim zemljama razvija se dugi niz godina, ali još uvijek ne postoje financijski instrumenti koji bi osigurali kontinuiranu i održivu prekograničnu suradnju u regiji. Kako možemo stvoriti institucionalni okvir koji će osigurati dugoročne modele financiranja i potpore za regionalnu suradnju? Koja su iskustva arapskog svijeta?
Uvod: Katarina Pavić (Mreža Clubture / Kooperativa), Milica Pekić (Nezavisna kulturna scena Srbije / Kooperativa) i Davor Mišković (Drugo more)
Raspravi doprinose: Darko Fritz (Siva Zona), Bojan Đorđević (Ring Ring Festival), Isidora Ilić (Transimage Platform), Katarzyna Rauszynska (Promised Land), Branka Benčić (nezavisna), Marino Jurcan (Metamedia), Gorana Oresković (Zagrebački plesni ansambl)

11:15 – 11:30 – Pauza za kavu
11:30 – 12:45Debata 2, moderator: Serene Huleileh, Arab Education Forum, Safar Fund, Amman, Jordan
Kakvo bi zagovaranje za regionalnu suradnju trebalo biti?
Suradnja podrazumijeva određene komponente: uvjete za dijalog (kao što su mobilnost i prevođenje), ali i pravni i institucionalni okvir. Kada nam ti elementi nedostaju, trebamo ih zagovarati. Ova debata će sagledati koalicije koje već postoje, kao i ideje za poboljšanje našeg zagovaranja i razvijanja sinergije. Raspravi doprinose: Khadija El Bennaoui (nezavisni), Vesna Danilović (Kulturni centar Beograd), Darka Radosavljević (Remont), Alma Salem (British Council Lebanon), Elli Papakonstantinou (Vyrsodepseio), Herman Bashiron Mendolicchio (Interartive Magazine)

12:45 – 13:45 – Ručak u organizaciji Grada Zagreba

13:45 – 15:00 – Slow-dating sesija / pauza za kavu

15:00 – 16:15Radionica 1, moderator: Mladen Špehar, menadžer, Kulturna kontaktna točka Hrvatska
Kako se odnosimo prema suradnji između arapskih i balkanskih aktera unutar institucionalnog okvira EU?
Cilj radionice je sudionicima pružiti mogućnost da se upoznaju s trenutnim okvirom EU s obzirom na kulturu i vanjske odnose (pronalaženje prilika, programa i politika). Ova radionica također treba dati priliku za razmjenu mišljenja o tome što bi EU politika trebala biti i formulirati prijedloge.
Raspravi doprinose: Lola Joksimović (Team Europe), Gyorgi Szabo (Trafo), Lisa Baldacchio (Malta Arts Council), Aneta Petrovska (Macedonian Design Council), Kamel Salih (Pop in Djerba), Cristina Farinha (Addict)

16:15 – 17:15 – Završna rasprava i zaključci, voditelj: Ferdinand Richard

O RCF-u

Roberto Cimetta Fond postoji od 1999. kao moguće rješenje za potporu sve jačoj internacionalizaciji umjetničke prakse. RCF se bavi problemima kulturne i umjetničke mobilnosti u geografskim područjima gdje je takva mobilnost najteža: prvenstveno u arapskom svijetu i na Balkanu. Sve naše putne potpore odnose se na putnike koji dolaze iz ili surađuju s Balkanom i arapskim svijetom.

Kao međunarodna organizacija koju vodi Upravni odbor čili članovi dolazi iz šire Europe i arapskog područja, RCF oblikuje i upravlja shemama za financiranje mobilnosti te organizira platforme za razmjenu kulturnih menadžera i umjetnika, usmjerene na transnacionalna, interdisciplinarna i transverzalna kulturna pitanja.

Financijska rješenja koja nudimo kreirana su u suradnji s našim partnerima iz javnog i privatnog sektora, osobito s lokalnim i regionalnim vlastima u široj Europi i arapskom svijetu. Pomoću naše ekspertize želimo osigurati izravne koristi za lokalne umjetnike i kulturne menadžere koji rade na međunarodnoj razini, a prilike koje kreiramo su posebno skrojene za susjedne zemlje izvan EU zone.
Upravni odbor Roberto Cimetta Fonda smatra da je, zbog nedavnih nemira i ograda koje su uslijed njih nastale, na Balkanu važno podržati umjetnike i kulturne menadžere u njihovim postojećim mrežama ili onima koje će tek biti izgrađene te u njihovim projektima na međunarodnoj razini.

Nakon našeg susreta u Beogradu u rujnu 2013.* ova platforma i dalje nastoji osiguravati susretanja i prilike za izgradnju kapaciteta za kulturne aktere te nastavlja raditi na pitanjima kulturnog i umjetničkog razvoja kroz razmjene na Balkanu, u arapskom svijetu i u Europi, poštujući ljudsko dostojanstvo, čuvajući kulturnu raznolikost i braneći kulturna prava.

Cilj naših susreta je izgradnja kapaciteta kulturnih menadžera koje podržavamo kako bi oni dugoročno mogli izgrađivati i razvijati prekograničnu suradnju, mreže i kvalitetne umjetničke projekte. Mobilnost treba gledati kao povratno putovanje koje vraća potencijal na mjesto polaska, potencijal u smislu multilateralnih partnerstava koji zahtijevaju određeno znanje.

U posljednje tri godine izgradili smo neformalnu mrežu od otprilike 400 kulturnih i umjetničkih menadžera koji surađuju ili rade na Balkanu i arapskim regijama te smo organizirali platforme razmjene u Guimarãesu (Portugal), Beirutu (Libanon) i Beogradu (Srbija).

Adrese i upute:

karta rcfHotel International, Miramarska cesta 24, 10000,

Zagreb, Hrvatska tel : +385 1 6108 800

Mjesto susreta za Generalnu skupštinu RCF:

Centar Pogon, Kneza Mislava 11 (1. kat), Zagreb

Prostor glavne konferencije:

POGON JEDINSTVO, Trnjanski nasip bb, Zagreb (vidi kartu)

Uputa za taksi: Ako ne znaju adresu, recite im: kraj kluba Močvara

Uputstva za pronalazak puta od hotela do Pogona Jedinstvo.

logo rcf

gopxxx xnxx xvideos xvideos2 pornhub bangx2