Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Poziv kustosicama i kustosima za sudjelovanje u projektu Intercity / Switchcity

Datum objave: 15. srpnja 2014. | Rok za prijavu: 01. rujna 2014. Dodaj u svoj google kalendar | Preuzmi poziv u .pdf formatu |

Kunst Kraft Werk (Leipzig) i Pogon (Zagreb) pozivaju kustosice i kustose da se prijave za sudjelovanje u projektu:
 

Intercity / Switchcity

 
LOGO_interswitchIntercity / Switchcity je trogodišnja razmjena strukturirana u više slojeva koja omogućuje različite točke susreta između Leipziga i Zagreba te na različite načine formira veze između kulturnih radnika, kustosa i umjetnika. Cilj projekta je stvoriti snažan i dugotrajni odnos između dva grada i njihovih umjetničkih scena usmjeravajući se na suradnički kustoski i umjetnički rad.

Intercity / Switchcity je usredotočen na procese i funkcionira kao struktura definirana s tri osi: (1) suradnički / kolektivni rad; (2) inter-lokalna razmjena između dva grada; i (3) angažman lokalne zajednice. Struktura ostaje otvorena na konceptualnoj i umjetničkoj razini i omogućava slobodni kreativni prostor za umjetnike i kustose koji će sudjelovati u projektu.

Intercity / Switchcity je organiziran u tri faze kroz tri godine, uključuje dvije partnerske organizacije (Kunst Kraft Werk i Pogon), dva kustosa odabrana putem ovog Poziva i dva privremena umjetnička kolektiva koji se sastoje od po tri umjetnika iz istog grada. Kustosi i umjetnički kolektivi će raditi zajedno tijekom rezidencije u svakom od gradova. Suradnja bi trebala dovesti do izložbe s popratnim programom koja će se održati u oba grada, na kojoj će sudjelovati svih šest umjetnika i koju će kurirati oba kustosa.

Uloga kustosa/ice:
Svaki kustos/ica će putovati u grad drugog kustosa/ice i provesti mjesec dana u Zagrebu, odnosno u Leipzigu. Tijekom tog perioda oba će se kustosa susretati s lokalnim umjetnicima i posjećivati njihove ateljee, lokalne galerije, muzeje i nekonvencionalne prostore; istražiti grad kako bi ga izravno doživjeli i razumjeli njegovo nasljeđe, povijest i ljude; održati javnu prezentaciju koju će samostalno oblikovati; i konačno, direktno surađivati s drugim kustosom/icom na razvoju koncepta koji će biti osnova za otvoreni poziv za umjetničke kolektive i rezidenciju koja će uslijediti.

U drugoj fazi, dva će kustosa zajednički odabrati jedan zagrebački i jedan lajpciški umjetnički kolektiv koji će putovati u grad drugoga kolektiva na dvomjesečnu rezidenciju. Na obje rezidencije kolektivi moraju raditi zajedno. Tijekom razdoblja od dva tjedna (1 tjedan u Leipzigu i 1 tjedan u Zagrebu) kustosi će ponovo putovati u grad partnera kako bi radili direktno s oba kolektiva u kontekstu svakog od gradova.

U trećoj, završnoj fazi, kustosi će raditi s umjetnicima i partnerima na pripremi izložbe s popratnim programom koja će se održati u oba grada.

Kustosima će biti pokriveni putni troškovi, osiguran smještaj za rezidenciju i ostale aktivnosti, kao i stipendija ili druga naknada za njihov rad.

Profil kustosa/ice:
Tražimo kustose koji su zainteresirani sudjelovati u projektu koji se temelji na ideji razmjene između dva grada i konceptu zajedničkog rada. Kandidati trebaju biti iz Zagreba odnosno Leipziga, i/ili poznavati lokalnu scenu Zagreba odnosno Leipziga. Trebaju imati profesionalno iskustvo na jednoj od tih scena. Trebaju imati prethodno iskustvo kuriranja, po mogućnosti u međunarodnom kontekstu. Prednost će imati kandidati s iskustvom konceptualne suradnje s drugim kustosima.

Okvirni vremenski plan:

  • Travanj 2015 – zagrebački/a kustos/ica na jednomjesečnoj rezidenciji u Leipzigu, u tom periodu lajpciški/a kustos/ica surađuje s njim/njom
  • Svibanj 2015 – lajpciški/a kustos/ica na jednomjesečnoj rezidenciji u Zagrebu, u tom periodu zagrebački/a kustos/ica surađuje s njim/njom
  • Lipanj 2015. – kustosi objavljuju otvoreni poziv za umjetničke kolektive
  • Rujan 2015. – kustosi odabiru umjetničke kolektive
  • 2016. – dvomjesečna rezidencija za umjetničke kolektive, uključujući i tjedan dana rada s kustosima u svakom od dva grada
  • 2017. – izložba s popratnim programom, jedna u svakom gradu

Postupak prijave:

Rok za prijave je 1. rujan 2014. Dodaj u svoj google kalendar.

Prijava mora sadržavati:

  • dopis s kontakt podacima kustosa/ice u kojem kandidat/kinja izražava svoj interes za sudjelovanje u projektu, obrazlaže svoju motivaciju te kako se uklapa u opisani profil – najviše dvije stranice
  • biografija ili CV
  • popis prethodnih projekata u kojima je sudjelovao/la (kustosko iskustvo) s osnovnim informacijama o svakom projektu i referencama (linkovima) – najviše dvije stranice po projektu
  • ako kandidat/kinja ima iskustvo u konceptualnoj suradnji s drugim kustosima, opis iskustva u posebnom dokumentu – najviše jedna stranica.

Dokumenti prijave moraju biti na engleskom jeziku.
Svi dokumenti moraju biti poslani u .pdf formatu.

Prijave se predaju isključivo e-mailom na sljedeće adrese:
zagrebački kustos: rezidencija@pogonzagreb.hr
lajpciški kustos: residency@kunstkraftwerk-leipzig.com

Nakon slanja prijava kandidati će u roku od 48 sati e-mailom primiti potvrdu o zaprimanju prijave. U slučaju da ne prime potvrdu, trebaju što prije kontaktirati organizatore.

Proces selekcije:
Svaki će partner organizirati posebni žiri, a oba žirija će biti uključena u odabir kustosa. Proces selekcije bit će dovršen unutar 3 tjedna nakon roka za predaju prijava.

Konačna potvrda i ugovaranje:
Partneri će odabrane kandidate tražiti da potvrde svoj interes za sudjelovanje u projektu. Nakon toga partneri će raditi na osiguravanju sredstava za prvu fazu projekta. Nakon potvrde o osiguranim sredstvima (očekivano u veljači 2015.) kustosi će potpisati ugovor s partnerima o sudjelovanju u projektu.

Kontakt za zagrebačke kustose
POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
Kneza Mislava 11, Zagreb
Kontakt osoba: Sonja Soldo
e: rezidencija@pogonzagreb.hr

Kontakt za lajpciške kustose
Kunst Kraft Werk
Saalfelder Strasse 8b
04179 Leipzig, Njemačka
Kontakt osoba: Candace Goodrich
e: candace.goodrich@kunstkraftwerk-leipzig.com