Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Multimedijalna instalacija Dana Okija

Pogon JEDINSTVO | velika  dvorana |  multimedijalna instalacija | otvorenje izložbe 4.11.2014. | 20h | izložba je otvorena od 4.-7.11. od 15 do 19h| 0kn | Organizator: Galerija 90-60-90

Dan Oki“Iako se kapital sve brže vrti oko Zemlje, Zemlja se i dalje jednakom brzinom vrti oko Sunca” naziv je multimedijalne instalacije umjetnika Dana Okija koja se može pogledati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo od 4. do 7. studenog

U specifičnoj crnoj kocki Pogona Jedinstvo umjetnik će sa glasom naratora i video instalacijama uobličiti pitanje odnosa klimatskih promjena i religioznosti. Slike svijeta kao fluidnih odnosa organske i anorganske materije nasuprot antropocentričnoj personifikaciji odnosa čovjeka i boga. Ukoliko suprostavljenim očima evolucioniste ili kreacioniste gledamo na klimatske promjene dobijamo sasvim drugu sliku iste stvarnosti. Zašto ove dvije slike svijeta od kojih je prva sigurno bliža stvarnosti perzistirano opstaju kao suprostavljeni par?

Dan Oki umjetnik je koji od druge polovice osamdesetih djeluje u Europi, na različitim područjima medijskih umjetnosti poput eksperimentalnog filma i videa, instalacija, kompjutorske animacije, Interneta, fotografije i performancea. Studirao je film i video na De Vrije Academie u Den Haagu, u klasi Franza Zwartjesa, te na odjelu za vizualnu umjetnost pri Hogeschool voor de Kunsten. Njegovi su radovi izlagani u brojnim europskim i svjetskim kulturnim centrima te institucijama za novomedijske umjetnosti.

Izložbeni program Galerije 90-60-90 u 2014. godini propituje temu kulta heroja i njegove društvene funkcije danas.

Kustosica: Marijana Stanić

Demokratska društva današnjice težimo zasnovati na racionalnoj osnovi: zajednički interesi, prvenstveno ekonomski, vladavina pravnog poretka, minimalni socijalni uvjeti nužni za reprodukciju rada, zajamčena univerzalna ljudska prava, visok prag tolerancije za kulturnu različitost, itd. U takvom društvu pristajemo živjeti na temelju racionalne odluke o vlastitoj koristi, kakva god političkog i kulturnog opredjeljenja, socijalnog podrijetla ili rodnog identiteta bili.

Ima li u takvom društvu mjesta za heroje u rasponu od „ratnih heroja“ do malih pacijenata, od internacionalno gonjenih „zviždača“ do humanitarnih aktivistica? Je li posrijedi doista civilizacijski atavizam, ili kult heroja još uvijek ima bitnu društvenu, pa i političku funkciju? Jesu li nam heroji još uvijek potrebni kao čimbenici socijalne kohezije s jedne, ali i podjele, elementarne društvene diferencijacije na „mi“ i „oni“ s druge strane? Jesu li takve strastvene kolektivne identifikacije nešto što je protivno razumijevanju i funkcioniranju demokratskog društva danas?

U širokom spektru društvene svakodnevice i kulturne industrije, od dječje sobe do medija, kult heroja opstaje u svojim različitim funkcijama; bilo da inicira solidarizaciju ili potiče na pobunu, on pojedinca okreće zajednici, jača osjećaj kolektivne pripadnosti, rušeći neprikosnovenost liberalnog individualizma i racionalnog izbora. / I.Mance

Sudjeluju umjetnici / Sanja Iveković , Igor Grubić, Nicole Hewitt, Jelena Jureša, Dan Oki, Pavle Pavlović

Projekt podržali: Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvo kulture RH, Zaklada “Kultura nova”

 

gopxxx xnxx xvideos xvideos2 pornhub bangx2