Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Austerity, nužno zlo i trik – Oskudnost i obmana // CUT-ups

Hieronymus_Bosch_051Izložba, performans, instalacija, trikovi i štogod iskrsne u procesu

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | artist talks: 22. (Marko Tadić), 23. (Ivan Marušić Klif) i 24. (Boris Cvjetanović) 10. | 19:00 sati | predstavljanje istraživačkog procesa: 26.10.2013. | 19:00 sati | Organizator: OZAFIN ALU i POGON

Potaknuti sve širom internalizacijom i normalizacijom logike oskudnosti i štednje, odnosno prihvaćanjem logike unutar koje je neizbježna korporatizacija umjetničkog i obrazovnog procesa (T/Com nagrade, ESSL, BECKs itd) provodimo projekt unutar kojeg preispitujemo vlastito prihvaćanje/neprihvaćanje pozicije dužnika.

Da li je neminovna pozicija u kojoj umjetnici zbog nedostatka javnog financiranja ovise o nagradama korporacija, da li postoje samo dvije opcije – biti oskudan/opskuran, ili vidljiv unutar zadanog “nužnog zla” selekcijskih komisija?

Koji su prostori ostali u kojima postoji mogućnost neuspjeha, greške, promašaja i rizika. Kako stvoriti prostor u kojem se može eksponirati nepoznatom i besciljnom, mimo sistema koji mjeri i kvalificira kreativnu energiju u rang liste, dobitnike i gubitnike? Koje su moguće alternative, kako je moguće postaviti taj odnos mimo dominantnih kategorija i kako oskudnost pretvoriti u nemjerljivost. U tome je trik!

U formi residency programa, studenti, nastavnici i gosti Odsjeka za animirani film i nove medije zauzet će prostor, opremu i resurse Pogona te eksperimentirati u disciplinama, tehnikama i formama koje nisu zastupljene u redovnom nastavnom kurikulumu. I, naravno, baviti se magijom pretvorbe.

Sudjeluju: Ana Hušman, Nicole Hewitt, Ivan Slipčević, Marko Tadić, Ivan Marušić Klif, Boris Cvjetanović, Damir Žižić, Sonja Pregrad, Vida Guzmić, Hrvoslava Brkušić, Vanja Babić, Vladimir Cvijanović, Dejan Gotić, studenti, nastavnici, diplomanti i gosti Odsjeka za animirani film i nove medije.

Sve informacije o radionicama na oskudnost.wordpress.com.


PROGRAM

Artist talks:

Marko Tadić
Utorak, 22.10. | 19:00h |
Marko Tadić diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Firenci u Italiji. Često radi s predmetima koji imaju jasnu funkciju, te im u umjetničkom kontekstu daje novo značenje. Uglavnom se bavi crtežom i animacijom.

Ivan Marušić Klif
Srijeda, 23.10.| 19:00h |
Ivan Marušić Klif jedan je od istaknutih i na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti, rijetkih autora eksperimentalnog smjera. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu (School of Audio Engineering, Amsterdam). Bavi se izradom kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi također s glazbom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata.

Boris Cvjetanović
Četvrtak, 24.10. | 19:00h |
Boris Cvjetanović je zacijelo jedna od najosebujnijih pojava u hrvatskoj fotografiji posljednjeg desetljeća. Primarno je, i naizgled „samo“ fotograf koji obično radi fotografske serije, poput dnevničkih zapisa, snimajući krajnje jednostavnim tehnikama i postupcima – uglavnom pri dnevnoj svjetlosti – nedignitetne, humorne ili zaumne detalje iz urbanog okoliša/svakodnevnice, minijature koje možemo nazvati „ready-made instalacijama“.

Subota, 26.10. | 19:00h |
Predstavljanje rezultata radionica i istraživačkog procesa, performansi, instalacije, koncert iznenađenja…

Tijekom čitavog tjedan studenti, diplomanti i nastavnici ALU stvarat će i istraživat kroz brojne radionice:

Artist book / Audio books – voditelj radionice: Marko Tadić
Artist books radionica bazirat će se na procesu stvaranja umjetničkih knjiga, njihovoj narativnosti u klasičnom i eksperimentalnom smislu. Dokumentirajući prostor oko sebe stvaramo jednu vrstu podsvjesnog dnevničkog unosa pisanog vizualnim jezikom.

Audio books – audio zapisi ambijenta prostora ili nove naracije i opisi istoga. Snimanjem i potom montiranjem možemo dobiti zanimljive materijale koji su zvučni dokument određenog mjesta i vremena. Možemo ispričati priču na koju naiđemo ili napraviti novi narativ u ambijentalno-eksperimentalnoj zvučnoj kompoziciji. Zvučni zapisi nude mnoge mogućnosti za eksperiment u mediju audio knjiga, te bilježenju i promišljanju prostora i vremena u kojem se nalazimo.

Stolarska radionica i izvedba setova – voditelj: Damir Žižić i Vanja Babić
Osnove stolarskog posla, mjerenje, piljenje, blanjanje, rad s ubodnom pilom, bušenje, pričvršćivanje, lijepljenje…

Radionica i izvedba performancea – voditeljica Sonja Pregrad
Sonja Pregrad je plesačica i koreografkinja sa širokom pedagoškom praksom, do danas je vodila radione s plesačima, studentima, amaterima, žonglerima, psiholozima i muzičarima u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Područje interesa joj je korporealnost, fizikalnost, animalno stanje, artikulacija i tekst.

Radionica Cut-up poezije – voditeljica: Vida Guzmić
Cut-up tehnika je književna tehnika koja se oslanja na slučajnost. Primjenom te tehnike tekst se izrezuje i preslaguje u novi tekst. Ona se najčešće koristi kao nelinearna alternativa tradicionalnom čitanju i pisanju. Na radionici se tekstovi izrezuju, otiskuju, kolažiraju, snimaju, reproduciraju…

Radionica Cut-up susjedstvo – voditelj: Boris Cvjetanović
Ne opisati fotografijom
Ne opisati mjesto nego ga razgraditi
Napraviti ga neprepoznatljivim
Fotografirati antimjesto
Kao brojanje naopako

Obilazak Trnja, kvarta u kojem u kojem je smješten Pogon, i istraživanja njegove urbane povijesti.

Radionica izrade instrumenata – voditeljica: Hrvoslava Brkušić
Kako izraditi instrument koristeći plastične boce, lastik, tjesteninu i druge raznorazne predmete koji nam se nađu na dohvat ruke ili na putu do Pogona. Kako sakupiti zvuk koji nas okružuje u prostoru i koristiti ga u nekoj improvizaciji. U zajedničkim danima bavit ćemo se zvukovima, razmišljat ćemo zajedno a njima, izrađivat ćemo instrumente i to sve u dosluhu s onim postojećim, manje čujnim ali prisutnim.

Animacijske obmane oskudnim tijelima – voditelj radionice: Dejan Gotić
U prvom dijelu radionice formirat ćemo okrugli stol u kojem ćemo razmotriti kontekst fenomena takozvanog realizma zapadnjačke karakter animacije, naše poglede na njega te ciljeve radionice. U drugom dijelu kreirat ćemo jednostavan i svakodnevni dijalog čiju ćemo izvedbu u trećem dijelu radionice vježbom pretočiti u živu presliku animacijskih pravila pokreta i mimike. Insceniranu situaciju ćemo snimiti na poseban način te će nad videom biti provedena dodatna manipulacija povrh one fizičke, što će omogućiti da animacijsku obmanu realnosti vidimo u svoj njenoj bizarnosti prijenosa u oskudnost fizičkih tijela.

Radionica film prije filma – voditelj radionice: Ivan Marušić Klif
Danas živimo u vremenu videa, pixela i ansi lumena, radimo HD filmove i stalno čekamo nove i jače uređaje. U ovoj radionici idemo na suprotnu stranu projekcije, gdje se slika miče samo ako ju nešto fizičko pokreće, gdje je rezolucija beskrajna, fokus manuelan, a svjetlo slabo. Koristit ćemo svjetlo i sjenu, grafoskope, diaprojektore, lanterne magice i ostale uređaje iz prošlosti, da bi eksperimentirali, razgovarali o oku i percepciji, istraživali finoću i suptilnost i nadam se dobro zabavili…

Refleksologija – voditelj radionice: Ivan Slipčević
Svjetlosno prostorni jam session
Kako nastavljamo neki fizički fenomen u prostoru? Kako se može produžiti ili nastaviti svjetlosni izvor, npr. reflektor, sunce, upaljeni televizor? Bilo koji izvor koji emitira svjetlost može se proširiti usmjeravanjem, reflektiranjem na plohu.
Upadno i reflektirano svijetlo
Radit ćemo s raznim izvorima svijetla: lećama, staklima, ogledalima, predmetima koji upijaju ili reflektiraju svjetlo.

Od države blagostanja do nametnute logike štednje – Izlaganje-seminar s Vladimirom Cvijanovićem
Vladimir Cvijanović je viši asistent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, čije je polje interesa komparativna politička ekonomija, posebno načini stvaranja vrijednosti u suvremenom kapitalizmu, te je kourednik knjige Cognitive Capitalism and its Reflections in South-Eastern Europe (Peter Lang, 2010).

gopxxx xnxx xvideos xvideos2 pornhub bangx2