Hej, imamo novu web stranicu na novoj adresi

Pogon.hr

Ova web stranica će ostati aktivna u svrhu arhive, ali više neće biti ažurirana.

ZatvoriSite menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Galerija 90 60 90 predstavlja izložbe Ane Belošević i Vlade Marteka

organizator: 90-60-90 – Udruga za poticanje kvalitetnog likovnog i općenito kulturnog razvoja
ANA BELOŠEVIĆ @ velika dvorana JEDINSTVO & VLADO MARTEK @ mala dvorana JEDINSTVO | otvorenje izložbi: 2.11.2011 | 20.00h | popratni program za otvorenje: Dj Sleaz-O-Sonic | izložbe ostaju otvorene: 3.11. i 04.11 | 0kn

Ana Belošević
Thaumatrope
Instalacija

Prva i početna slika ove instalacije – mehaničke animacije od koje kreću ostale animacije upravo je inspirirana tom “čarobnom“ optičkom igračkom Thaumatrope-om.
Prvobitne „animacije“ ( thaumatrop, zoetrop, praxinoscop ) bile su namjenjene zabavi; razbijanju rutine i unošenju čarolije u svakodnevnicu, nisu pričale priče niti prenosile poruku. Služeći se jednostavnošću i repeticijom koju pružaju ti pioniri pokreta i optičke iluzije, pokušat ćemo ispričati priču o našim „svakodnevnicama i rutinama“.
Svaku scenu koja se sastoji od četiri frame-a pokreće elektromotor stvarajući nesavršenu ali konstantnu i kontroliranu čaroliju pokreta. Scene, njih 12, postavljene su u krug – sve se susreću u početnoj sceni koja je ujedno i kraj, i svaka predstavlja klasične, banalne ili ne tako banalne epizode u našim danima: cvrkut ptice u krletci, ujutro se budimo, doručkujemo, pijemo kavu, pušimo, idemo na posao, …
Dinamičnost i razvoj priče ovisi o kretanju gledatelja. Svojim kretanjem gledatelj povezuje scene i odlučuje u kojim smjerovima će se priča razvijati.

Vlado Martek
Umjetnosti nema – i kad je ima
Instalacija

Instalacija se doslovno sastoji od knjiga i prozora. Knjige poezije sasvim različitih autora iz raznih vremena naglašavaju da poanta nije u izboru autora nego medija, kako medija poezije tako i medija knjige. Dakle, knjigama poezije biti će prekrivena, blokirana okna, površine prozora. Prozori daju vidike, ponekad su najznačajniji i najprivlačniji dio stana. Sad, instalacija donosi obrat vrijednosti: knjige i to knjige poezije preuzimanju vrijednost i privlačnost prozora, kao ponuđeni vidik. Doista to je slijepi vidik, ali samo što se retine oka tiče – navikle na pogled u prostor. Instalacija nudi „slijepi“ pogled, pogled u knjige, poweziju, umjetnost, svojevrsni ljudski beskraj. Pogled dublji i problematičniji, zahtjevniji.
Oduzimanjem svjetla prostoriji, pokrivanjem površina prozora, daje se drugačije, drugo svijetlo, svijetlo umjetnosti (patetika par par exellence, zar ne?). Sekundarna priroda instalacije, možda je u agitiranju čitanja, pogotovo čitanja poezije kao skroz sublimne, sažete stvari/fenomena. Namjera je stoput veća od vidljivog materijala, tzv, artefakta instalacije.
Radi se o favoriziranju praznine, unutar omeđenog prostora i posebnog napora za instrumentaliziranjem pogleda i gledanja kao općeg mjesta arta.
Instalacija prelazi u ambijentalno. Rad: Umjetnosti nema i kad je ima postaje ambijent ( s potrebnom količinom praznine).

Vlado Martek

Ana Belošević rođena je 1979. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. aktivno se bavi umjetničkim radom. Od 2004. bavi se ilustracijom, te je izdano preko 30 naslovnica knjiga izdavačke kuće Algoritam.

Vlado Martek rođen je 1951. u Zagrebu. Diplomirao je književnost i filozofiju. 70-tih godina član je Grupe šestorice, a rad mu je multimedijalnog izraza – od akcija, ambijenata, grafita, do poezije, grafike i slikarstva. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnih izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

Projekt podržali: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture RH