Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

#Pogonizacija – društveno igranje u Jedinstvu: HEROJI

Pogon JEDINSTVO | 27.09.2014. | 0kn | organiziraju: Attack! & Galerija 90-60-90

facebook_front_3Na trećoj po redu, herojskoj #POGONIZACIJI društveno se igramo s herojima i pitanjima našeg odnosa prema njima. Jesu li herojske osobnosti stvar prošlosti ili su još uvijek dio naše svakodnevice?

Tko su heroji danas? Žive li heroji iz našeg formativnog razdoblja i danas u našoj memoriji? Možemo li se još uvijek s njima identificirati?

Predstavlja li ideja heroja još uvijek važnu stepenicu u definiranju naše društvene pripadnosti, našeg fizičkog izgleda? Koje sve društvene, (sub)kulturne i umjetničke prakse grade svoju povijest na ideji heroja?

Pitanja je mnogo, a odgovore na rujanskoj #Pogonizaciji pronalazimo zajedno kroz radionice, razgovore, pjesmu, ples i nezaobilazno društveno igranje.

Dođi, kao akter ili promatrač, pričaj, saznaj, pokaži što znaš i druži se!
Pročitajte više »

Toni Mijač (HR): Vodeno @ Galerija Močvara

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | ambijentalna audio-vizualna instalacija | otvorenje izložbe i razgovor s umjetnikom: 22.9.2014., 20.00h; izložba je otvorena 23. i 24.9.2014. od 17.00 do 21.00h | 0kn | Organizatori: KONTEJNER, URK & Galerija Močvara

vodeno2Galerija Močvara jesen 2014. dočekuje delirično poplavljena! “Vodeno” je ambijentalna audio-vizualna instalacija mladog splitskog umjetnika Tonija Mijača koja poziva publiku na duboko uranjanje u intenzivna stanja svijesti i nesvakidašnje emocije preplavljujućih, predimenzioniranih vodenih površina. Vizualnu čistoću i jednostavnost vode aktivira naizmjenično padanje kapljica koordinirano i ozvučeno smirujućim ritmičkim epizodama koje se izmijenjuju s intenzivnim zvukom i brzim tempom odvijanja radnje u slici, stvarajući na taj način minimalističku zvučnu kompoziciju bogatu dinamikom tona i ritma. Instrument se ponaša poput udaraljki, dok kapljice djeluju kao bubanj koji proizvodi zvučni efekt na vizualnim kanalima različitih boja usklađenih, prema kolorističkim svojstvima, s tonovima instrumenta. U ovo magično vodeno ambijentalno iskustvo posjetitelji će imati priliku uroniti u ponedjeljak, 22.9.2014. od 20.00h, na otvorenju izložbe tijekom kojeg će kustosice Galerije Močvara s autorom instalacije, Tonijem Mijačem, razgovarati o njegovoj fascinaciji vodom i zvukom te odnosu između ambijenta i izvedbenih formi teatralne i performerske prirode. Izložba ostaje otvorena u utorak i srijedu, 23. i 24.9.2014. godine od 17.00 do 21.00h. Projekt je realiziran u sklopu Sound Art Inkubatora 2014. – produkcijske platforme Galerije Močvara.
Pročitajte više »

Koncert: Expectations & Eaglehaslanded

Pogon JEDINSTVO | mala dvorana | 12.09.2014. | 21h | 25kn | Organizator: Petar Tucman

eagleExpectations su moderni hardcore bend iz Bugarske pretvođen luckastim frontmenom. Sviraju moderni žestoki hardcore ala Bane i Down to Nothing sa pokojom primjesom metala.

Više: https://www.facebook.com/onlywhenshared | http://expectationshardcore.bandcamp.com/ | https://www.youtube.com/watch?v=FKfHGvg0d9Y

Eaglehaslanded su rusko srpski street screamo bend.

Više:
https://www.facebook.com/eaglehaslandedsuburbians | http://eaglehaslanded.bandcamp.com/ | http://shiveryproductions.bandcamp.com/album/s-t

Chassis / Šasija

izvedba | javni prostor | tržnica Savica | 5. rujan, 14-17h; 6. i 7. rujan 2014., 11-14h | 0kn | ogranizator: Pogon

sasija2Autorski tim: Ivana Ivković i Rita Marcalo, uz suradnju Stewarta Gibb-Lodgea i Andya Planta

Koproducenti: Dance4, Instant Dissidence, Theatre in the Mill i Pogon u suradnji s SO Festivalom i IOU Theatre te uz podršku Arts Council of England i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Sufinancirano sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije

Prolazite pokraj ugla kvartovske tržnice. Na tom uglu gdje je inače parkiranje zabranjeno, ovog puta stoji auto, ili je pak jedan od parkiranih auta drugačiji. Izgleda obično, ali zapravo i ne baš… Ljudi ga počinju primjećivati, zastaju i promatraju ga. Obraća vam se jedan od putnika i poziva vas da sjednete za volan. Odlučujete prihvatiti poziv. Pristupate autu i postajete vozač, putujete zajedno s ostalim suputnicima/izvođačima. Vode vas na maštovito, fantastično putovanje izmještajući vas iz poznate okoline u čudesan svijet…
Pročitajte više »

Cirkuska srijeda #14: ESAV meets LIDO – Francuski studenti cirkusa i filma zajedno

Pogon MISLAVOVA | 10.09.2017. | 20:00h | projekcije filmova | 0kn | organizator: Mala performerska scena

Vakker_Verden_Mathilde_Monti-300x165

Nakon kolovoške stanke Cirkuska srijeda dolazi u najvećem obujmu ikad. Ne samo da ćemo prikazati četiri kratkometražna filma mladih francuskih autora, nego će se projekcije simultano odviti u čak četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Zadru i Puli! Na rasporedu su filmovi nastali kroz suradnju dviju profesionalnih škola u francuskom Toulouseu – ESAV-a, gdje se školuju filmaši, te Lida, gdje se formiraju profesionalni akrobati, žongleri, trapezisti i drugi artisti.
Pročitajte više »

Europska komisija odobrila bespovratna sredstva zagrebačkom Pogonu i riječkom Drugom moru za projekt CORNERS

CORNERS logo blue_web2Transnacionalna platforma “Corners – turning Europe inside out” dobitnica je bespovratnih sredstava Europske unije u sklopu programa Kreativna Europa 2014 – 2020. CORNERS se tako našao na listi s 20 najbolje ocijenjenih velikih europskih kulturnih projekata, a među partnerima koji projekt provode su Pogon i Drugo more iz Rijeke.

CORNERS je interkulturna platforma umjetnika koju oblikuje i pokreće partnerstvo kulturnih institucija na rubovima Europe.

CORNERS umjetnicima i istraživačima pruža mogućnosti za produkciju multidisciplinarnih umjetničkih projekata. Omogućava im razmjenu onkraj geografskih, političkih i ekonomskih podjela. Od 2011. godine više od 50 umjetnika i istraživača, od kojih je devetero iz Hrvatske, susrelo se i surađivalo je kroz CORNERS, a koordiniralo ih je više od 30 kulturnih organizacija i institucija partnera. Zajedno s novim umjetnicima i istraživačima koji će se pridružiti projektu, nastavit će istraživati periferiju Europe i sukreirati interdisciplinarne umjetničke projekte kako bi priče iz jednog ugla Europe prenijeli u drugi. Suradnički umjetnički radovi bit će okupljeni na raznim mjestima širom Europe gdje će umjetnici i njihova publika nastaniti neobične i javne prostore koristeći kao pozornice gradove partnera. Zagreb i Rijeka ugostit će ih u proljeće 2016. godine, a kroz tri i pol godine trajanja projekta, CORNERS produkcije odvijat će se i u sljedećim gradovima: Umeå i Stockholm (Švedska), Ljubljana (Slovenija), Gdansk (Poljska), Beograd (Srbija), Donostia / San Sebastian (Baskija, Španjolska), Belfast (Sjeverna Irska, UK), Middlesbrough i Northumberland (Engleska, UK) i Prizren (Kosovo).
Pročitajte više »

Ugodno ljeto i do skorašnjeg jesenskog druženja…

Dragi naši, vrijeme je da se odjavimo! Od ovog ponedjeljka pa do 18.08. Pogon miruje, a Pogonov se tim odmara daleko od gradskog asfalta. Na kraju sezone podsjećamo vas što se ove godine u Pogonu dešavalo, a najavljujemo i planove za jesen.

Pročitajte više »