Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Pogonator predstavlja: I do nothing. I want nothing. I am nothing.

14.-28.7. | autorica: Ivana Rončević 

19718793_10155473223124439_633062495_o¨Svakoga dana započet ću isti proces pokreta: fokusirano ću promatrati i opažati tijelo u cjelini, pojedine dijelove tijela, senzacije, slike i ideje koje se pojavljuju u svojim tjelesnim mjestima. Zatim ću tražiti vezu između različitih opažanih dijelova tijela, senzacija, slika i ideja koje se u njima pojavljuju te ću se kretati iz onog mjesta koje se nalazi između njih. Onog drugog, drugačijeg, trećeg, neočekivanog, neutvrđenog, prolaznog, nematerijalnog, još neutjelovljenog. Kada se jednom iscrpi ovaj cjelokupni sistem, nastaje prostor imaginacije i konstrukcije novog sistema, novih veza i novih autonomija.
Svi zainteresirani pozvani su sudjelovati, a sudjelovanje je besplatno i može se odvijati u bilo kojem obliku – promatranjem, kretanjem, jednom, više puta ili svakodnevno.”

Pročitajte više »

Kvartovsko kino :: Koraci grada 1957 – 2017

filmska projekcija | Pogon JEDINSTVO | dvorište | 12. 7. 2017. | 21.00 –23.00  

kvartovsko kinoProjekt Koraci grada 1957-2017 kojim propitujemo pojam “razvoja” grada na primjeru Ulice grada Vukovara, kao i modele reprezentacije grada u raznim medijima, dobio je ime po filmu Koraci grada režisera Branka Majera u produkciji Zagreb-filma. Kvartovsko kino jedan je od programa projekta, a prva filmska večer odvija se u okviru Kina u kvartu festivala Design Dictrict Zagreb 2017, u četvrtak 15. lipnja, od 21.30 do 23 sata. A nakon toga slijedi program u Laboratoriju zabave (subota 8.srpnja 2017) i Pogonu Jedinstvo (12. srpnja 2017) gdje će se moći pogledati film Nezaposlena žena s djecom, 1986., 12’ režija: Krsto Papić, produkcija: Zagreb film i Živi bili pa vidjeli, 1979., 997’, režija: Bruno Gamulin i Milivoj Puhovski, produkcija: Zagreb film.

Oba filma tematiziraju stanje hrvatskog društva koje 1970-ih ulazi u fazu temeljitog preispitivanja, što se naročito ogleda u izrazito kritičkoj filmskoj produkciji tog razdoblja.
Pročitajte više »

Magični The Residents u Pogonu Jedinstvo

21.11. Koncert The Residents | vrata 20h, početak koncerta 21h Organizator: URK Močvara

residentsNakon rasprodanog koncerta kojeg su The Residents održali u Močvari početkom 2016. godine, sretni smo da se ovi kultni pioniri američke avangardne scene vraćaju u Zagreb. Na turneji koja nosi naslov “In Between Dreams” The Residents će u novoj, proširenoj postavi (koja uključuje i bubnjara) promovirati recentne materijale objavljene na novom albumu “The Ghost Of Hope”, kao i izbor iz vlastitog glazbenog kataloga koji uključuje preko 500 (!) pjesama. Osim novih glazbenih i vizualnih materijala posebnost koncerta svakako se ogleda u činjenici da će biti sjedeći i u fantastičnom ambijentu bivše industrijske dvorane Pogona Jedinstvo te će na taj način sam doživljaj koncerta biti još unikatniji.

Pročitajte više »

POZIV ZA DODJELU BESPLATNIH TERMINA ZA KAZALIŠNE I PLESNE PRODUKCIJE I UMJETNIČKA ISTRAŽIVANJA U 2018. GODINI

Datum objave: 30.06.2017.

Sukladno Uvjetima korištenja i rezervacije termina te na temelju zaključaka sjednice Programskog savjeta br. 02-2017, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade poziva udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe i pojedince da se najkasnije do 27. kolovoza 2017. prijave za korištenje besplatnih radno-produkcijskih termina u prostoru Pogona Jedinstvo u 2018. godini.

Što se može prijaviti?

Mogu se prijaviti nove domaće produkcije i umjetnički istraživački projekti, koji se mogu okarakterizirati kao suvremeno progresivno kazalište; suvremeni ples; novi cirkus; eksperimentalni i/ili hibridni izvedbeni projekti.

Koje je razdoblje realizacije?

  1. veljače do 31. listopada (Točni datumi bit će dogovoreni nakon odluke Savjeta o izboru programa.)

Pročitajte više »

Predstava “de.finity” koja govori o slobodi uskoro u Jedinstvu

30.6. i 1.7. | 20h | predstava | de.finity | organizator: de.not umjetnički kolektiv u suradnji s ekscenom i Plesnim teatrom Ljubljana | 30kn

18870018_10155219725182976_1147046789_oPitanja koja pokreću predstavu su kreiramo li sami svoju slobodu te možemo li i kako dekonstruirati njezina ograničenja. Odgovori se pokušavaju pronaći istraživanjem pokreta uvjetovanog osjetilima i percepcijom te kreiranjem prostora i vremena koji stvaraju vlastitu logiku i narativ. Pokret se na prvi pogled definira kroz dinamiku, volumen i energiju, ukoliko se usredotočimo samo na jedno objašnjenje, shvaćanje i jedan pokušaj. Drugi pokušaj, drugačiji prostor, vremenski odmak, drugačiji kontekst, cjelokupni dojam, drugačija percepcija mijenja objašnjenje i doživljaj.

Istraživanjem koncepta i motiva, djelomično određenima karakteristikama književnog predloška, dolazi se do specifične strukture koja podržava naslovom istaknutu ideju. Interpretacija naslova, ali i predstave podložna je različitom shvaćanju, ovisno o polazišnoj točki promatrača. Shvaćanje određenog dijela utjecat će na shvaćanje cjeline ukoliko se ograničimo na jedno objašnjenje. Ako se percepcija promijeni, dekonstruiraju se ustaljeni odgovori i omogućava drugačije shvaćanje. Pročitajte više »

Izložba “Caché” Ane Belošević i Danijele Štambuk

21.6. | otvorenje izložbe | 20h | izložba je otvorena od 22. do 24.6. od 16 do 20h | Ana Belošević i Danijela Štambuk: Caché | organizator: Galerija 90-60-90

FullSizeRender (1)U lipnju ciklus Galerije 90-60-90 na temu Uniforma nastavlja izložba “Caché” nastala u suradnji modne dizajnerice i umjetnice.

engl. cache; priručna memorija (predmemorija, brza memorija) – mala memorija koja služi za pohranu podataka koji se često koriste
franc. cache; skrovište, sklonište, skrivalište

Ženska torba je jedno od rijetkih ženskih oruđa koje je preživjelo (od prapovijesti) kako bi svijedočilo o ženskoj sposobnosti, domišljatosti i jedinstvenosti. Od te prve uloge torbe-žene sakupljačice, do uloge statusnog simbola i fetiša, naše torbe postaju skrovišta individualne pohrane materijalnog i emotivnog. Pročitajte više »

Bamwise “Soundproof” promo koncert – Jedinstvo & Močvara

9.6. | 20:30 do 00:00h | Bamwise Soundproof Promo Concert | 35kn u pretprodaji, 45kn na ulazu do ponoći, 35 kn nakon ponoći

Bamwise 1 - photo by Suncica RemenarBamwise je kolektiv sačinjen od petero glazbenika i jedne VJ umjetnice, koji od 2008. godine zajedno grade vlastiti izričaj u elektroničkom dub svijetu. Nakon višegodišnjeg kovanja vlastitih pjesama, održavanja koncerata, sporadičnog objavljivanja live snimki i djelovanja pojedinih članova u raznim projektima, došlo je vrijeme da ugleda svjetlo dana i prvi službeni dugosvirajući materijal, album Soundproof, koji je objavila izdavačka kuća PDV Records, a zagrebačka će ga publika sada moći doživjeti u punom sjaju. Naravno, ugođaj će upotpuniti nastup brojnih prijatelja kolektiva, a događaj će se nakon Jedinstva nastaviti u Močvari sve do ranih jutarnjih sati.

Pročitajte više »