Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Poziv za dodjelu besplatnih termina za kazališne i plesne produkcije i umjetnička istraživanja u 2016. godini

bad co_za pregledSukladno Uvjetima korištenja i rezervacije termina te na temelju zaključaka sjednice Programskog savjeta br. 02-02/2015, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade poziva udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe i pojedince da se najkasnije do 3. rujna 2015. prijave za korištenje besplatnih radno-produkcijskih termina u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u 2016. godini.

Što se može prijaviti?
Mogu se prijaviti nove domaće produkcije i umjetnički istraživački projekti, koji se mogu okarakterizirati kao suvremeno progresivno kazalište; suvremeni ples; novi cirkus; eksperimentalni i/ili hibridni izvedbeni projekti.

Koje je razdoblje realizacije?
Razdoblje 1: od 4. siječnja do 5. veljače
Razdoblje 2: od 27. lipnja do 24. srpnja
Razdoblje 3: od 22. kolovoza do 18. rujna
Iskazana razdoblja su okvirna. Točni datumi bit će dogovoreni prije realizacije programa.

Koliko će se projekata podržati?
Okvirno, planiraju se podržati 2 nove domaće produkcije s izvedbama te 2 umjetnička istraživačka projekta, ovisno o interesu i broju potrebnih termina.

Pročitajte više »

CORNERS umjetnice Milijana Babić i Ida Hansson dobile su nagradu “Ivo Kalina”

put yourselfIda Hansson i Milijana Babić dobile su nagradu “Ivo Kalina” za izložbu “Put yourself in my place” koja je proglašena najboljom izložbom suvremene umjetnosti u 2013. i 2014. godini. Izložba je producirana u sklopu platforme CORNERS koju zajednički oblikuju i vode 11 partnera iz cijele Europe, među kojima su Drugo more i Pogon. Nagrada “Ivo Kalina” se dodjeljuje od 2006. godine za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe.

“Put yourself in my place” je umjetnički projekt i kontinuirani performans u kojem su umjetnice Milijana Babić (Rijeka, HR) i Ida Hansson (Umeå, SE) zamijenile svoje životne i radne sredine s ciljem prolaženja kroz iskustvo ‘nekog drugog života’ u nekom dugom geografskom uglu Europe. Ulazeći u život jedne druge one nisu igrale neku oponašalačku igru nego su vlastitu ličnost uvele u drugi kontekst. Ostale su iste osobe koje promatraju odnos drugog društva prema njima i njihovom radu. Pri tome, one nisu skrivale da je njihov život u drugoj zajednici umjetnički rad. U ovom radu život jedne umjetnice podcrtan je životnim vezama druge umjetnice.

Kako je Stručno povjerenstvo istaknuo: “Put yourself in my place” specifičan je po tretiranju umjetničkog rada kao performansa duljeg trajanja u kojem domene stvarnog života i umjetničke prakse djeluju isprepleteno. Postavljajući u središte pozornosti poimanje umjetničkog rada u doba ubrzane mobilnosti i otežanog razlikovanja između slobodnog i radnog vremena, projekt donosi zanimljivu usporedbu dviju različitih umjetničkih pozicija i njihova određenja specifičnim kulturnim kontekstom.” Više o radu pročitajte ovdje.

Predstava “Greška” otvara program u srpnju u Pogonu Jedinstvo!

| Pogon JEDINSTVO | predstava | 1. & 2.7. 2015. | 20h | 15 kuna (na ulazu), 10 (pretprodaja) | Organizator: Udruga Punkošipak

DSCN0774Predstava “Greška” propituje načine na koje pojedinčeve želje proizvode i oblikuju naše identitete te stvaraju željene obrasce i diktiraju uloge u svakodnevnom životu. Onemogućeni u kozumaciji ostajemo zamrznuti u pozi zamišljanja i ne možemo se poslužiti svijetom. Želja se toliko materijalizirala da je stvarnija od samoga objekta želje, toliko stvarnija da je nastupila inverzija u kojoj inzistiramo da ostanemo crtež, bojeći se tog fantazmatskog predmeta koji više nije samo to. On prerasta svoju ulogu da zadovolji našim prohtjevima i postaje jednadžba kroz koju dolazimo do rješenja koje vrišteći progovara. Stvaraju se prikaze stvarnije od stvarnoga, obične utvare koja nam lažu da se zbilo ono što želimo. Proizvod je to naše želje koja nas ponekad želi nasamariti, predstavljajući se kao želja u želji, a upravo tada se stvara greška bez koje nema konzumacije svijeta.

U fokusu izvedbe je rudnik koji je postao mjesto nasilnoga egzodusa. Rudnik koji je napušten i ispražnjen od prvotnoga značenja zaprima novi sadržaj i upućuje na latentnost stanja iz kojega se nazira nova pustinja. Eksploatirani rudnik i eksploatacija ljudskoga resursa, kao negativna razina aktivnosti i predanosti nečemu, suprotna je pojmu rada kao obogaćenja i ispunjenja ličnosti. Takvo crpljenje koje postaje jednosmjerno i naklonjemo stranim ulagačima, pretvara nas u iscrpljeni rudnik, praznu pustinju, te se nadvija nad čovjekom radnikom.

Pročitajte više »

Montažstroj vas poziva na sudjelovanje u radionici u sklopu projekta “Nedovršeni”

| Pogon JEDINSTVO | od 15. do 19. lipnja  |  prijave do 10. lipnja | Organizator: Montažstroj

b581524c-0f2c-4f1b-8dfc-29f6a672aa3bMontažstroj vas poziva na sudjelovanje u radionici u sklopu projekta »Nedovršeni«. Ako vas zanimaju problemi zdravstvenog sustava, urbanizma i borbe za javna dobra, priključite se petodnevnoj radionici koja će se održati od 15. do 19. lipnja u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb). Aktivnim sudjelovanjem u radionici doprinijet ćete »autopsiji« propalog projekta nikada izgrađene Sveučilišne bolnice.
Projekt »Nedovršeni« temelji se na jednogodišnjem multidisciplinarnom istraživanju slučaja nedovršenog kompleksa Kliničke bolnice Novi Zagreb poznatijeg kao – Sveučilišna bolnica. Osamdesetih je godina prošlog stoljeća bolnica zamišljena kao najveća i najnaprednija zdravstvena institucija u ovom dijelu Europe. Umjesto da postane simbol napretka, ova bolnica je izgrađena do pola i prepuštena propadanju te je tako postala simbol propasti javnog dobra i javnog interesa. Ova monumentalna ruina u projektu »Nedovršeni« postaje okidač za zagovor javnog i svima jednako dostupnog zdravstva kao temeljnog ljudskog prava za koje se moramo boriti zajednički.

Na edukativno-izvedbenoj radionici dobit ćete jedinstvenu priliku za uvid u višedimenzionalne metode obnove javnog znanja o projektu Sveučilišne bolnice (uz prikaze audiovizualnih sadržaja, stručne građe, medijskih napisa). U drugom dijelu radionice ćete uz stručno umjetničko vodstvo pristupiti pokušaju rekonstrukcije projekta Sveučilišne bolnice kroz izvedbenu umjetnost. Posljednji dan radionice bit će rezerviran za posjet lokacije Sveučilišne bolnice te za zaključne razgovore o problematici javnog zdravstva i načina njegove umjetničke i medijske reprezentacije.

Pročitajte više »

Dronosfera – lasersko-leteći performans te prateća radionica kompleksnih letećih objekata!

| Pogon JEDINSTVO | Radionica ‘Kompleksni leteći elektronički objekti – zračni performans’ 27. i 28. lipnja | performans Dronosfera 28. lipnja u 19 sati | Organizator: Radiona

bbRadionica ‘Kompleksni leteći elektronički objekti – zračni performans’ Uroša Todorovića Mikšaja i Damira Prizmića održat će se 27. lipnja u Radioninom labu na Krugama 48/2, te 28. lipnja u dvorani Pogon Jedinstvo. Radionica će završiti lasersko-letećim performansom Dronosfera i nedjelju, 28. lipnja s početkom u 19 sati. Za zvuk Dronosfere zaduženi su MMessy Oscillators.

Radionica je organizirana u sklopu Radioninog  godišnjeg programa pod nazivom Nove elektroničke koncepcije.

Radionica inženjera Uroša Todorovića Mikšaja i dizajnera Damira Prizmića bavit će se kompleksnim letećim objektima – sve prisutnijom svakodnevnom uporabom dronova s ciljem njihove primjene u umjetničkim instalacijama i javnim intervencijama. Uz osnove aeronautike i fizike, polaznici radionice će sudjelovati u postavljanju zadataka letećim objektima, te na kraju radionice kreirati zračni performans popraćen audiovizualnim efektima. Svi polaznici imat će priliku dizajnirati i projektirati Dronosferu – prostor u kojem drone treba unatoč gustoj magli i laserskim zrakama obaviti zadatak, a vješti piloti će se uz glazbenu podlogu pobrinuti za spektakularan performans ovih kompleksnih letećih objekata.

Pročitajte više »

Nakon Povorke ponosa klimaks sezone queer clubbinga u metropoli dogodit će se u Jedinstvu!

| Pogon JEDINSTVO + Klub Močvara| subota, 13. lipnja | 21 – 06h | Organizator: House of FlamingoZagreb Pride udruženje 

vizual web

Klub Močvara i Pogon Jedinstvo 13. lipnja biti će obojeni bojama ponosa. Nakon 14. zagrebačke Povorke ponosa ugostit će Pride Partycipaciju, klimaks sezone queer clubbinga u metropoli, ove godine u organizaciji i kreativnoj direkciji izvedbeno-umjetničkog kolektiva House of Flamingo. Uz DJ line-up kvalitetnog zagrebačkog noćnog zvuka, live show ispunjen drag zvijezdama u nastanku te brdo popratnog sadržaja, promišljen glazbeno-scenski program promovirat će ideale slobode i različitosti te pokazati kako i plesni podij može biti prostor emancipacije za sve one koje su drugačije.

Na Retro queer cruising flooru u Pogonu Jedinstvo publiku očekuju drag izvedbe sada već poznatih članica House of Flamingo. Colinda Evangelista, Dekadenca, Galaxy Diva, LePhillipe, Pearl, Roxanne (u svom virtualnom izdanju) i Spazam Orgazam pripremile su šarolik spektar performansa. One željne trošenja kalorija čeka elektronska senzacija na Dancing queen flooru u klubu Močvara gdje su za glazbenu selekciju zadužene Tajga&Tundra (Živa Muzika), Le Chocolat Noir i Mimi (ekstrakt).

Pročitajte više »

Predavanje Kristine Semenove ‘Kulturno prevođenje u kustoskim praksama’

| Pogon MISLAVOVA | PETAK, 29. SVIBNJA | 19:00h | Organizator: Pogon

unnamed(4)U sklopu projekta Intercity / Switchcity, Pogonove suradnje s lajpciškom institucijom Kunst Kraft Werk, u Zagrebu u svibnju boravi kustosica Kristina Semenova. U petak 29. svibnja, u Pogonu Mislavova, u 19 sati, održat će predavanje na temu Kulturno prevođenje u kustoskim praksama.

U svom izlaganju Kristina Semenova će predstaviti koncept kulturnog prevođenja koje proizlazi iz postkolonijalne teorije i koje bi trebalo razotkriti političke granice kao društvene konstrukcije, kao i ukazati na isprepletenost i interakcije brojnih jednakih kultura. Predstavljajući kustoske prakse umjetničkog prostora i kolektiva Бükü – Bureou of Cultural Translation iz Leipziga, Semenova će objasniti kulturno prevođenje u kustoskim praksama te pokazati primjere i primjene u radu.

Kristina je trenutno na postdiplomskom studijskom programu Kustoske kulture na Akademiji vizualnih umjetnosti u Leipzigu koji kombinira istraživačku praksu orijentiranu na primjenu s akademskom refleksijom. U svom završnom izložbenom projektu “Spontaneous Frameworks” iskušavala je različita značenja termina prevođenje kao kustoski okvir. Predavanje će biti povod za diskusiju sa zagrebačkom publikom o emancipatornom potencijalu kulturnog prevođenja u suvremenoj globaliziranoj produkciji i prezentaciji umjetnosti.
Pročitajte više »