Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

“Lostland” – izložba slika Pavla Pavlovića

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 18.12.2014. | 19h | Organizator: Galerija 90-60-90

pavle pavlovicU novoj seriji slika “Lostland” Pavle Pavlović se bavi specifičnim problemom voajerizma vezanim uz današnje društvo u kojem virtualni i fizički aspekt postaju međusobno ovisni. Zbog ogromne količine informacija kojima smo svakodnevno bombardirani sve je teže diferencirati proživljeno iskustvo od virtualnog. S obzirom na to da je njegov način rada direktno vezan uz fotografije skupljene putem interneta, na neki način počinje i sam biti vezan za to tuđe iskustvo koje u procesu rada slike u potpunosti preuzima.

Serija slika zamišljena je kao životni ciklus imaginarnog pojedinca, tj. segmentima života za koje umjetnik smatra da u velikoj mjeri mogu predstavljati ponavljajući uzorak u suvremenom društvu spektakla. Početna ideja proizlazi iz misli da u današnjem svijetu više ne postoje heroji (u smislu muzičkih, umjetničkih individua ili mislilaca koji su na neki način formirali misao ili rušili barijere svog vremena).

Pročitajte više »

Projekcija filma “Spomenik” Igora Grubića i glazbeni performans BJ Nilsena

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 18.12.2014. | 19h | Organizator: Galerija 90-60-90

grubic-monumentPoetski, eksperimentalni dokumentarni film “Spomenik” Igora Grubića bavi se jednom prvorazrednom kulturnom i političkom temom na meditativan, filozofski način. Bit će to prikaz nekoliko apstraktnih, modernističkih spomenika iz doba socijalizma koji zajedno s moćnom prirodom koja ih okružuje čine dojmljive vizualne metafore, svojevrsnu vizualnu poeziju. “Spomenik” je zamišljen kao vizualni esej (bez dijaloga i naracije) o “životu” tih impresivnih djela socijalističkog kiparstva i stanju u kojem se nalaze, propitujći njihovu današnju svrhu. Iako se to na nekima gotovo ni ne vidi, mnogi od spomenika bili su bombardirani, djelomično srušeni ili teško “ranjeni” tijekom 90-ih. Upravo je sustavno uništavanje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj tijekom prve polovice 90-ih i Domovinskog rata, kad je stradalo oko 3000 spomenika, bilo motivacija za snimanje filma.

Uz prikazivanje filma “Spomenik” održat će se koncertni nastup švedskog kompozitora i sound artista BJ Nilsena. Glazbeni performans prati nijemu projekciju u skladu s filmskom naracijom i nastaje na licu mjesta.

Film “Spomenik” je rad u nastajanju.

Pročitajte više »

Kolektivni koreografski eksperiment plesnih umjetnica iz Hrvatske i inozemstva

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 20.12.2014 | 20h | 60kn | Organizator: Produkcija UPPU PULS u suradnji sa Plesnim Centrom TALA, Autor: Ivančica Iva Horvat

Billie_01“Anybody who knows anything about dancing” je kolektivni koreografski eksperiment, koji će se održati zahvaljujući suradnji ljubaznosti 13 kolegica plesnih umjetnica iz Hrvatske i inozemstva s kojima je Ivančica Horvat u nekom trenutku surađivala na plesnoj sceni. Dugogodišnje scensko iskustvo razvilo je u svakoj od njih posebnu scensku karakteristiku i snagu, na kojoj se zasniva potreba i zamisao za stvaranje ove plesne večeri.

Plesni susret obuhvaćen glazbenim konceptom, ističe individualne stavove prema životu svake od umjetnica koje u njemu sudjeluju kao izvođačice i koreografkinje svojih sola-intervencija. Zajednički rad na «Anybody who knows anything about dancing» trajati će 48 sati i rezultat rada prikazati će samo jednom zahvaljujući velikodušnosti Maše, Tamare, Larise, Sofije, Ilijane, Ane, Renate, Deane, Nathalie, Roberte, Ive i Aleksandre. Očekujemo Vas u Pogonu Jedinstvo, 20.12.2014 u 20:00 sati.

Pročitajte više »

Plesna predstava “Writing poems” ponovno na sceni Jedinstva!

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 21, 22 i 23.12. | 20h | Organizator: Plesni centar TALA

writing poemsNakon premijere i rasprodanih izvedbi u listopadu plesna skupina “Brutala” ponovno će ovaj mjesec na pozornici Pogona Jedinstvo izvesti svoju novu predstavu “Writing poems”.

Predstava se temelji na istraživanju kako interpretativno djeluje spoj američkih urbanih plesnih stilova i suvremenog plesa. Tematski se vodi uzbudljivim plesnim putovanjem kroz ljubav i sve što ona predstavlja. Ljubav je prikazana kao odnos između dvije osobe kroz fragmente ili pukotine davno zaboravljenih, zapostavljenih uspomena te je usko vezana s međuljudskim odnosima poput naklonosti, privrženosti, altruizma, obostrane ljubavi, vezanja, emocionalne intimnosti, prijateljstva, strasti, dijeljenja intime, osobnih interesa, uslužnosti, te same problematike koju ljubav donosi, prolazeći kroz sve stadije odnosa. Ljubav prikazuju kao snažan osjećaj zadovoljavanja osnovnih emocionalnih potreba koji pruža najintenzivniji temeljni osjećaj sreće, bliskosti, strasti i odanosti, ali isto tako i osjećaj ljutnje, tuge, straha ili depresije.

Pročitajte više »

Zadnja Cirkuska srijeda u 2014. godini!

Pogon MISLAVOVA | konferencijska dvorana | 10.12.2014. | 20h | Organizator: Mala performerska scena

danja-zirkusartistSedamnaesta Cirkuska srijeda, zadnji zagrebački cirkusko-filmski termin ove godine, na projekcijsko platno konferencijske dvorane Pogona (Kneza Mislava 11) u srijedu, 10. prosinca, u 20 sati donosi film „Glückspilze / Lucky Devils” (Sretni vražićci) švicarske redateljice Verene Endtner. Riječ je o dokumentarcu koji prati sudbine ruske siročadi koja spas od teških ili nepostojećih obiteljskih prilika pronalaze u – cirkusu.

Na ulicama bajkovitog Sankt Peterburga živi više od 8.500 djece koja su izgubila domove zbog obiteljskih okolnosti označenih nasiljem ili alkoholom. Danja, Igor, Mischa i Nastja neka su od te ulične siročadi koja sudjeluje u programu resocijalizacije Upsala Cirkusa. Uz sudbine četvero djece različitih dobi, film slika i portret tamošnjega društva i pokušava legitimirati nadu kao motor akcije.

Pročitajte više »

Performans Nicole Hewitt “Ova žena se zove Jasna 05″ za kraj godine

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 30.12.2014 | 20h | Organizator:  Galerija 90-60-90

hewittKao mutaciju filmskog projekta s kojim se bavi već dvije godine, Nicole Hewitt predstavlja skicu za povijesni roman u filmskom obliku a epizodalnom performativnom izdanju, koji kao polazište uzima međuprostor osobne i službene povijesti, proces postojanja i nepostojanja u medijima, u arhivu i u društvu, prevođenje i prenošenje društvenih percepcija, upisivanje i neupisivanje u kolektivnu memoriju sadržaja i poruka slika, filmova i teorija. Skica za epizodalni povijesni roman u filmskom obliku u deset nastavaka / work in progress nastao je u suradnji s Jasminom Ravnjak i Vidom Guzmić.

Nakon performansa slijedi druženje uz DJ Dr Hewitt.

Uzimajući kao gradbene elemente materijale iz sjećanja ekspertnog svjedoka, vlastita sjećanja, Jasnina sjećanja, diskurse koji su je oblikovali kao autoricu, teorije koje su je oblikovale kao subjekt, prikaze koji su ju petrificirali kao objekt, ratne migracije koje su nas obilježile kao izmještene i nikad u skladu s vlastitom prošlošću, forma povijesnog romana u filmskom obliku dozvoljava pristup koji kreće iz dokumentarnog, ali implicira narativni postupak i fikcionalizaciju prekinutih povijesti kroz različite formate – film, tekst, slide projekcija, performance/recitacija.

Pročitajte više »

10 godina Illectricity festivala!

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | glavna večer 6.12.2014. | 23 – 06h | 60/75kn | Organizator: cfsn

ILLECTRICITY Jubilarno 10. izdanje festivala audio-vizualnih umjetnosti Illectricity održat će se od 28. studenog do 6. prosinca, uz glazbeni program i radonice, a dovodi sjajna imena na završnu večer festivala u Pogon Jedinstvo. Na Main Night 6. prosinca u goste dolazi jedan od najcjenjenihih DJ-eva Jackmaster, inovativni producent OM UNIT, X-Coast koji vraća u zlatno doba elektronike 90-ih, a sve to uz pobjednika Nucomers natječaja i CFSN DJs tim.

Jackmaster iliti Jack Revill je jedan od DJ-a za koje se kaže da ih morate čuti. “Master” u umjetničkom imenu itekako je opravdano selekcijom glazbe i vještinom vrćenja. Svestranost njegova zvuka prepoznata je u najpoznatijim europskim i svjetskim underground klubovima te festivalima, što je dokazao sjajnim nastupom na glavnom stageu ovogodišnjeg Dimensions festivala. Uz ekipu s vrha, kao što su Jamie XX, SBTRKT, Rustie ili Hudson Mohawke, Jackmaster postaje i amblemsko ime Numbersa, koji ove godine slavi 10. obljetnicu.

Pročitajte više »