Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Treći Dan cirkuskoga zagovaranja – preko trnja do škola

POGON Mislavova | 27.4. | 12 – 16 sati | Organizator: Cirkuski informacijski centar

Puna_kuca_zonglira_u_MSUU ponedjeljak, 27. travnja 2015., održat će se treći Dan cirkuskoga zagovaranja, poseban dan u godini kad cirkuski umjetnici i stručnjaci kroz javna predavanja, diskusije, radionice i predstave promoviraju primjere dobre prakse i održivih modela razvoja u cirkuskome sektoru. U fokus ovogodišnjega Dana cirkuskoga zagovaranja njegov organizator Cirkuski informacijski centar posebno je stavio temu profesionalne cirkuske edukacije, kakva u Hrvatskoj još ne postoji.

Tom prilikom u konferencijskoj dvorani Pogona (Kneza Mislava 11) od 12 do 16 sati gosti iz Finske, Velike Britanije, Belgije, Češke, Slovenije i Hrvatske razmjenjivat će iskustva i spoznaje o različitim modelima škola i edukacijskih oblika koji su uspostavljeni u Europi. Tomi Purovaara predstavit će novi knjiški naslov u izdanju Male performerske scene „Conversations on Circus Teaching“, Tim Roberts predstavit će FEDEC – europsku federaciju profesionalnih cirkuskih škola, dok će Alexander Vantournhout, Goro Osojnik i Eliška Brtnická pojasniti kako se mladi cirkuski umjetnici mogu školovati u Belgiji, Sloveniji i Češkoj. Andreja Jeličić elaborirat će procese koji su doveli do pokretanja Studija plesa u Zagrebu, a Iva Peter-Dragan govorit će o Klaunskoj platformi, domaćem projektu kontinuirane edukacije u klauneriji. Uz domaće umjetnike, na razgovore su pozvani i predstavnici Ministarstava kulture te znanosti, obrazovanja i športa, kao i drugih institucija.

Pročitajte više »

Osam dana plesa u Jedinstvu s Platformom HR!

POGON Jedinstvo & Močvara, Cvjetni trg, PC TALA, Kino Grič + ostale Out door lokacije *prostori izvedbe će biti naknadno definirani s obzirom na potrebe umjetnika | 22. do 29.4. | Organizator:  Tala

Platforma 2015

Platforma HR ove godine, u svom šesnaestom izdanju, predstavlja projekt Task i Streetformu u proširenom izdanju te predstavlja novi programski fokus- Kidsformu. Naglasak je ovaj puta na procesu, formatu i dijalogu.

Inicijativa za razvoj suvremene plesne scene i etabliranje mladih koreografa u Hrvatskoj pokrenuta je 14. 5. 2000. godine u Zagrebu pod nazivom Platforma mladih koreografa. Uskoro inicijativa je prerasla u sedmodnevno međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa koji kroz niz različitih sadržaja (predstave, radionice, predavanja, diskusije, izložbe, instalacije, okrugli stolovi, prezentacije…) razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad. Zbog svoje programske širine i društvenog značaja prvobitni naziv postao je preuzak. U novo razdoblje krenula je sa novim nazivom PLATFORMA HR.

PLATFORMA HR također služi i kao prezentacija domaće profesionalne plesne scene inozemnim partnerima, selektorima i istaknutim gostima kako bi mladi hrvatski koreografi dobili priliku za inozemna gostovanja kroz program razmjene umjetnika koji je ostvaren kroz mrežu mnogobrojnih suradnika i partnera Platforme.

Pročitajte više »

Peti, tradicionalni Ultimate Flash Back Battles u Pogonu Jedinstvo!

Pogon Jedinstvo | 1. & 2.. 5. | urbano događanje | Organizator: Udruga Savršen krug 

ufbbSvake godine Udruga Savršen krug teži širenju priče, usmjerena prema najmlađima, njihovom napredovanju, odgoju i oslobađanju kreativnosti kroz urbanu kulturu kao i stvaranju zajedništva između svih kultura.

Ove godine, na već petom izdanju festivala UFBB (Ultimate Flash Back Battles)  čeka nas još više plesnih okršaja, dobre glazbe, druženja i ugodne atmosfere. Uz Graffiti Jam, Break Dance, Hip Hop, All Style natjecanja i radionice, cijela priča bit će zaokružena dodavanjem još jedne kategorije za najmlađe 2vs2 Hip Hop djeca. Kao i prošle godine u pripremi su plesna iznenađenja, a možda se zalomi i koja (ne)dogovorena MC-BeatBox improvizacija. Ne propustite biti dio priče…..dođite i zabavite se.

Udruga Savršen krug nedavno je dobila veliko priznanje za rad s mladima i djecom. Naime, Hrvatska je dobila pravo za održavanja kvalifikacija (u sklopu UFBB 2015) za događaj King of the kidz za Istočnu EU, a to je najveći svjetski događaj u hip hop kulturi za djecu i mlade. Pobjednici će sudjelovayti na King of the kidz 2016. Poznati hrvatski crew-a Perfect Circle početkom ove godine plasiran u top osam. Ujedno na UFBB2015 održat će se kvalifikacije za već poznati Red bull BC One, a pobjednik istog će putovati na natjecanje u Azerbejdžan.

Pročitajte više »

Zvučna instalacija ‘Playa’ u Galeriji Močvara

12.5. otvorenje, 20h | izložba je otvorena od 13. do 15.5., od 17 do 20h | Rubén D´Hers | Playa | zvučna instalacija | Organizator: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

playa_1

Iznad petnaest polegnutih akustičnih gitara izrasta gusti oblak kablova i žica. Meditativni, hipnotički ambijent zvučne instalacije Playa evocira kretanje morskih valova pomoću filigranskog zvuka na kojeg utječu različti faktori, od temperature prostorije i strujanja zraka do rotacije električnih motora i mekoće tkanina koja dodiruje žice gitara. Nastala glazba rezultat je nasumičnih kretnji motora, ali i planiranih događaja, a uštimanost gitara se s vremenom trajanja izložbe mijenja. Zvučni krajolici kompleksnih mikrotonalnih intervala naglašavaju živuću kvalitetu i fragilnost zvuka, dok naznake poznatih melodija oblikuju zvučni prostor unutar fizičkog, zamagljujući granicu između procesa skladanja i uštimavanja instrumenata.

Rubén D’Hers, glazbenik i sound umjetnik iz Venezuele, fokusiran je na istraživanje tehnika sviranja i prostornosti zvuka. Osnivač je jazz-rock skupine kRé (Caracas, 1999. – 2007.), a danas najviše eksperimentira s upotrebom različitih žičanih instrumenata kao umjetničkog medija. Radovi su mu izlagani u sklopu programa ZKM-a, Karlsruhe (DE), Neues Museum Weimar (DE), Pure Data Convention (DE), SeaM-a, Weimar (DE), LAB 30 Klangkunst Experimente Augsburg (DE) i festivalu Heart of Noise, Innsbruck (AT).

http://rubendhers.net/

 

Predstavljanje rezidencijalnog boravka Maje Marković na Akademie Schloss Solitude

predstavljanje rezidencijalnog boravka | Pogon MISLAVOVA | 17.04.2015. | 18:00h | organizator: Pogon

6P9A5111Pridružite nam se na predstavljanju rezidencijalnog boravka Maje Marković na Akademie Schloss Solitude koje će se održati u četvrtak, 16. travnja, u 18 sati u Pogonu MISLAVOVA (Kneza Mislava 11, Zagreb). Marković će podijeliti svoje iskustvo rezidencijalnog boravka u Solitudeu, pa stoga posebno pozivamo sve koji se planiraju prijaviti na Pogonov natječaj za rezidencijalni boravak u Solitudeu u 2015. godini da dođu čuti informacije iz prve ruke i dodatno se raspitaju o detaljima rezidencije.

Maja Marković je u 2014. bila Pogonova rezidentica na Akademie Schloss Solitude. U prezentaciji će se osvrnuti na doživljaje i iskustva tromjesečnog boravka u specifičnom okruženju i kontekstu rezidencijalnog programa. Projekt je još u razvojnoj fazi pa će se tako osvrnuti na neke dijelove procesa koji još uvijek traju, ali i na prirodne procesualne promjene u samoj provedbi istraživanja pod nazivom “Četvrti Zid”. U ovom radu u procesu naglasak je stavljen na različitost pojma doma /kuće i tijela kao fizičke pojave u prostoru i povezano je s prostorom i mjestom u kojem tijelo obitava ili biva smješteno. Jedan od načina na koji su te ideje mogu istraživati je kroz odnos između tijela (spolni, dobni aspekt i / ili invaliditet) i prostora i mjesta/doma s pojedinim svakodnevnim radnjama i način na koji stanovnici doživljavaju sigurnost i privatnost.

Pročitajte više »

Ljubljanski umjetnik Marko Batista ponovno u Galeriji Močvara!

POGON Jedinstvo | 15.4. otvorenje, 20h | izložba je otvorena od 16.4. do 18.4., od 17 do 20 sati | Organizator: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara; KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse; Aksioma – Institut za suvremenu umjetnost, Ljubljana, Slovenija

virtual_batista_001

Nakon točno tri godine, ljubljanski intermedijski umjetnik Marko Batista vraća se u zagrebačku Galeriju Močvara. U suradnji s Institutom za suvremenu umjetnost AKSIOMA iz Ljubljane, Galerija Močvara ovaj put publici predstavlja Batistinu izložbu ‘Privremeni objekti i hibridni ambijenti’. Ciklus od devet radova nastalih u posljednjih šest godina umjetnikovog djelovanja donosi intermedijske performativne prakse, zvučne i vizualne instalacije te fizičko-osjetilne eksperimente u okolišu zasićenom mašinama, tehnološkim diverzijama i intenzivnim zvukovima.

Izložba je predstavljena 2014. u Sloveniji i ovo je njezino prvo gostovanje na domaćem terenu. Na otvorenju izložbe, u srijedu 15.4.2015. u 20.00 sati, Batista će pred samom publikom pokrenuti sve izložene instalacije te na taj način posjetiteljima pružiti poseban uvid u impresivnu mehatroniku svojih strojeva. Izložba u Galeriji Močvara ostaje otvorena do 18.4.2015.

Dim mašina predstavlja (post)dramsku kazališnu predstavu „Les Bonnes“

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | premijera: 8.4. u 20h, izvedbe: 9., 10., 11. u 20h| Organizator:  Udruga za promicanje suvremene umjetnosti i novih medija “Dim Mašina” | Cijena ulaznice je 30kn, za studente 20kn

Les Bones_01Novoosnovana udruga za promicanje suvremene umjetnosti i novih medija Dim mašina kao svoj prvi projekt predstavlja (post)dramsku kazališnu predstavu pod naslovom „Les Bonnes“. Najizvođenija drama kultnog francuskog pisca Jeana Geneta, autsajdera pretvorenog u klasik, kombinacija je crne komedije, kriminalističke priče i psihološke drame. Drama je inspirirana stvarnim zločinom dviju sluškinja, sestara Papin, čije je naizgled ničime motivirano ubojstvo gospodarice i njezine kćeri potresao Francusku 1933. godine te ušao u povijest zločina kao uvijek iznova fascinantna mračna enigma. Ova minimalistička tragikomedija istražuje složene emocionalne sklopove oko zadanih društvenih uloga, istovremenu ljubav i mržnju, zahvalnost i gorku frustraciju u odnosima koji nisu ravnopravni.

Pročitajte više »