Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Interaktivno-zvučni performans kuhanja Nere Miočić

Pogon Jedinstvo| velika dvorana 18.11. | 20 h | Nera Miočić: Audible / Edible Kitchen | interaktivno-zvučni performans kuhanja | Organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

banner_nera

Živi organizmi vibriraju određenim frekvencijama: ljudsko tijelo vibrira frekvencijom od 62 do 72 Hz, a svaka živa namirnica također ima svoju specifičnu frekvenciju. Interaktivno-zvučni performans kuhanja ”Audible / Edible Kitchen” Nere Miočić ambijentalno je iskustvo hrane i eksperiment oslobađanja od granica tradicionalnih recepata. U prostoru ispunjenom melodičnim frekvencijama namirnica, drvećem, zvukom hrane koja se za publiku priprema na licu mjesta, pijeskom, svjetlošću i drugim elementima, umjetnica aktivira sva naša čula i prevladava artificijelnost ambijenta spontanom komunikacijom s posjetiteljima. Publika je pozvana donjeti vlastite namirnice i pridružiti se uživanju u pripremljenom živom voću i povrću – onom koje u sebi izvorno nosi fragilnu energiju sunčeve svjetlosti. Priprema i konzumacija hrane pritom postaje komunikacija: prenošenje vlastite i primanje tuđe energije koje se oslanja na prirodnu inteligenciju našeg tijela. Performans u sklopu sound art programa zagrebačke Galerije Močvara odvija se u srijedu, 18.11.2015. s početkom u 20.00 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb.

 

Grupna problemska međunarodna izložba ”Da nam živi živi rad”

Pogon Jedinstvo | velika dvorana |  20.11., 20 h , otvorenje |  izložba je otvorena 21. i 22.11. od 10h do 21h i 23.-27.11. od 16h do 21h | Organizator: Galerija 90-60-90

Oliver Ressler : We have a situation HereKroz radove suvremenih umjetnika i pisaca te glazbene spotove izložba ironijski kodiranog naziva „Da nam živi živi rad“ uzdiže dokolicu, promišlja lijenost i ismijava odanost korporacijskim vrijednostima liberalnog kapitalizma. Autorica koncepta je Leila Topić, a kustosica je Marijana Stanić. Sudjeluju umjetnici Željko Badurina, Siniša Labrović, Vlado Martek, Antonio Paucar, Julien Prévieux, Oliver Ressler, Christina Schultz, Mladen Stilinović, Péter Szabó, David Thorne, Marko Vojnić Gin, Damir Žižić/ Kristian Kožul, Fokus grupa/ oblikovanje Rafaela Dražić. Plaćeni rad ne čini nas sretnim! Dapače, pretvorio se u oblik suvremenog ropstva. Tvrtke u kojima kulučimo od devet do pet podvaljuju nam iluziju o napredovanjima, pripadnostima korporacijskoj kulturi i mogućnostima mobilnosti unutar poduzetničkih sustava kako bi radili još i više. Stoga valja poticati lijenost i zabušavanje jer alternativa nedostatku vremena nije posjedovanje materijalnih bogatstava ili uspješne karijere.

Pročitajte više »

Održana konferencija za medije povodom nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu

IMG_6425Povodom nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu – 15. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Ministarstvu kulture održana je konferencija za medije. Naime, POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade sudjelovat će na Venecijanskom bijenalu – 15. Međunarodna izložba arhitekture 2016., koje će se održati od 28. svibnja do 27. studenog 2016. godine. Izabrani rad Dinka Peračića pod nazivom we need it – we do it / to trebamo – to radimo” uključuje i rekonstrukciju prostora bivše tvornice Jedinstvo u Zagrebu, sadašnjeg Pogona Jedinstvo.

Autorski tim, uz Dinka Peračića, čine Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj, troje autora koji će na bijenalu izložiti proces postepenih intervencija u napuštene industrijske prostore – bivšu tvornicu Jedinstvo u Zagrebu, Dom mladih u Splitu i H zgradu u kompleksu Rikard Benčić u Rijeci.

„Bijenale u Veneciji je prostor spektakla, koji posjeduje golemi potencijal susreta i interakcije između umjetnika, kustosa i publike, arhitekata, urbanista, teoretičara, muzealca i kritičara, i mjesto je presijecanja kroz prostor i vrijeme, miješanja kultura na najneočekivanije i najuzbudljivije načine. Stoga je od iznimne važnosti da odabrani projekt bude ne samo iznimne kvalitete, blizak osnovnoj temi Bijenala već i internacionalno vidljiv.“ – istaknuo je ministar Borislav Šipuš podsjećajući da je odluku da će Hrvatsku na tako važnoj međunarodnoj manifestaciji predstavljati projekt Dinka Peračića i njegovog autorskog tima donio ocjenjivački sud u čijem su radu sudjelovali Karin Šerman, povjerenica prethodnog nastupa, Ana Dana Beroš, također sudionica na arhitektonskom Bijenalu 2014., te Sanja Šaban, Dražen Pejković i Nevena Tudor Perković.

Pročitajte više »

Pogon i Galerija 90-60-90 sudjeluju na prvom Zagrebačkom vikendu galerija!

Petak 18 – 22 |Subota 11 – 19 | Nedjelja 11 – 17 sati| Detaljni program, radno vrijeme pojedinih prostora i satnica događanja uskoro

zag vikend galerija

Zagrebački vikend galerija premijerna je zajednička manifestacija 17 zagrebačkih galerija, organizacija, ustanova, ateljea i umjetnika sa željom da publici tijekom ovog jedinstvenog vikenda olakšaju pristup umjetnicima, izložbama, i umjetničkim radovima, te da raznovrsnim programima uživo učine dostupnijima izložene umjetničke radove i izložbene prostore.

Taj je vikend namijenjen svima – poziv ljubiteljima umjetnosti i onima koji će to sada postati, kolekcionarima, umjetnicima, kustosima, obiteljima, prijateljima i svim znatiželjnicima da prošeću po galerijama, vide nove radove umjetnika, upoznaju umjetnike koji će im pričati o svojim radovima, vide uživo kako izgleda postavljanje izložbe i pitaju kustose sve o radu u galerijama. Vikend u kojem možete vidjeti više nego bilo koji drugi vikend u godini. Zagrebački vikend galerija [Zagreb Gallery Weekend] ove se godine u Zagrebu održava po prvi puta.

Pogon i Galerija 90-60-90 zajednički sudjeluju u ovom projektu s  grupnom međunarodnom problemskom izložbom  „Da nam živi živi rad“Kroz radove suvremenih umjetnika i pisaca te glazbene spotove izložba ironijski kodiranog naziva „Da nam živi živi rad“ uzdiže dokolicu, promišlja lijenost i ismijava odanost korporacijskim vrijednostima liberalnog kapitalizma. Autorica koncepta je Leila Topić, a kustosica je Marijana Stanić. Sudjeluju umjetnici Željko Badurina, Siniša Labrović, Vlado Martek, Antonio Paucar, Julien Prévieux, Oliver Ressler, Christina Schultz, Mladen Stilinović, Péter Szabó, David Thorne, Marko Vojnić Gin, Damir Žižić/Kristian Kožul, Fokus grupa/ oblikovanje Rafaela Dražić. Izložba će biti otvorena  20.11. u 20 h, a zatim 21. i 22.11. od 10h do 21h i 23.-27.11. od 16h do 21h.

Pročitajte više »

Poigrajte se s Pogon Shuffleom u Jedinstvu i za sobom ostavite viralnu uspomenu!

Pogon Shuffle, analogni interaktivni objekt kojeg smo predstavili u svibnju već se udomaćio u Pogonu Jedinstvo, za kojeg je i osmišljen, a sada je dobio i neke nove sposobnosti. Do sada je posjetiteljima, uz nekoliko rotacija kockice, bilo moguće izraziti što gledaju, slušaju ili posjećuju, što podržavaju i komentiraju, kako se organiziraju i gdje se okupljaju ili pak ostaviti komentar za unapređenje programa u Pogonu. Od nedavno posjet Pogonu Jedinstvo može postati prava viralna uspomena. Naime, pred ovom zabavnom instalacijom se moguće uslikati, a zatim ispod galerije na Flickeru i dodati svoj komentar o programu, o željama, o samom prostoru. Što se do sada događalo pred Pogon Shuffleom možete pogledati ovdje.

Pogon Shuffle je inovativan, zabavan i za Hrvatsku jedinstven način komunikacije s publikom i njezinog uključivanja u kreiranje programa neke kulturne ustanove. Koncipirali su Antun Sevšek i Damir Gamulin, izradio ga je Ivan Kosec, pojmove je osmislio Nenad Vukušić, a programirao LiteMotif. Pogon Shuffle je osmišljen i realiziran u sklopu projekta Space for Active Community kojeg su proveli Savez udruga Operacija grad, Savez udruga  Rojca, KA-Matrix, Grad Zagreb i Grad Pula.

”Obustava radova” nova umjetnička akcija Montažstroja ponovno u Jedinstvu

Pogon JEDINSTVO | 30.11. i 1.12. 2015.  | od 20:00 do 23:00 | organizator: Montažstroj

obustava radova“Umjetnički kolektiv MONTAЖR$TOJ polako se približava isteku 25. godišnjice svoga djelovanja. U ovoj godini svojim smo kazališnim izvedbama oduševili publiku u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Splitu, Zadru, Leipzigu, Dresdenu i Skopju. Naš filmski prvijenac doživio je prikazivanja u Hrvatskoj, Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj. Osvajali smo nagrade, organizirali tribine i edukativne radionice te udarno prionuli stvaranju novih umjetničkih društveno angažiranih djela za našu publiku koja iz godine u godinu raste.

Unatoč svemu tome, naš kolektiv niti nakon četvrt stoljeća ustrajnog djelovanja nema osnovne prostorne uvjete za rad. Svoj status kulturnog beskućnika privremeno smo riješili u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, u kojem pripremamo jedinstvenu umjetničku akciju.
Pročitajte više »

”Uštimavanja i predskazanja” u Pogonu Jedinstvo!

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 4.-11.11.2015. | izložba, radionice, performansi, instalacije, trikovi i štogod iskrsne u procesu | Organizator: OZAFIN ALU 

ustimanjavanja i predskazanja

Projekt u kojem sudjeluju studenti Odsjeka za animirani film i nove medije s umjetnicima D.B.Indoš, Damir Očko, Marko Tadić, Ksenija Ladić, Hrvoslava Brkušić, Hrvoje Nikšić, Ivana Meštrov, Vida Guzmić, Dejan Gotić,   i po prvi puta Nikolina Pristaš i studentice studija za ples ADU. Imaju i spoken word!

Za javnost će biti otvoreni programi:  artist talk Damira Očka u srijedu, 4. studenoga u 20h te javna izvedba, 11. studenoga u 19 sati.

Sudionici projekta će se pitati:

Što odvaja naše subjektivitete od svega što taj subjektivitet okružuje? Što je to ‘sve oko nas’ i gdje se dotiče to ‘unutra’ i to ‘vani’ i da li postoji granica? Koja je zona ili interface gdje se izvanjsko, dotiče s unutarnjim, koji su sve opskurniji principi kojima se to ‘unutarnje’ modulira i usmjerava. Da li je model po kojemu se suvremeni subjektivitet oblikuje kibernetički feedback loop  – sistem samo-regulacije koja u neorganskom svijetu ovisi o digitalnom sakupljanju i obradi podataka. Potencijal feedback loopa u raznim regulatornim svrhama (od mjerenja individualne potrošnje energije, do personaliziranih reklama na facebook profilu) ovisi o lakoj dostupnosti ogromnom broju obrađenih podataka.

Pročitajte više »