Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Tribute to Flor Kilah 2015. – 11 years rocking in peace!

Pogon JEDINSTVO | 9. i 10.10 | Organizator: Udruga Savršen krug

flor kilahČetvrtu godnu za redom u Jedinstvu će se održati hip-hop i break dance natjecanje “Tribute to Flor Kilah” posvećeno tragično preminulom Goranu Kolareku, važnom imenu na hip-hop sceni. Uz natjecanje je organiziran i glazbeni program u kojem između ostalih sudjeluju General Woo, Phat Phillie te mnogi drugi. Više pronađite ovdje.
Pročitajte više »

OBUSTAVA RADOVA umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TOJ

Pogon JEDINSTVO | 5., 6. i 7. 10. 2015.  | 19:00h | organizator: Montažstroj

09137cea-5878-43f7-baa5-6e58be496d83“Umjetnički kolektiv MONTAЖ$TOJ polako se približava isteku 25. godišnjice svoga djelovanja. U ovoj godini svojim smo kazališnim izvedbama oduševili publiku u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Splitu, Zadru, Leipzigu, Dresdenu i Skopju. Naš filmski prvijenac doživio je prikazivanja u Hrvatskoj, Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj. Osvajali smo nagrade, organizirali tribine i edukativne radionice te udarno prionuli stvaranju novih umjetničkih društveno angažiranih djela za našu publiku koja iz godine u godinu raste.

Unatoč svemu tome, naš kolektiv niti nakon četvrt stoljeća ustrajnog djelovanja nema osnovne prostorne uvjete za rad. Svoj status kulturnog beskućnika privremeno smo riješili u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, u kojem pripremamo jedinstvenu umjetničku akciju.
Pročitajte više »

Pogon Jedinstvo na 50. zagrebačkom salonu arhitekture!

od 1. do 18.listopada | Dom hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) |  od srijede do nedjelje, od 11:00 – 20:00 sati 
11-model-mProjekt ”Pogon Jedinstvo – Regionalni multifunkcijski centar” autora Dinka Peračića i Mirande Veljačić će biti izložen na izložbi 50. zagrebačkog salona arhitekture te na taj način konkurirati za nagrade Salona. Izložba pod nazivom “Dosljednost/Consistency” se otvara 1. listopada u 19 sati, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU), kada je i svečana dodjela nagrada te traje sve do 18. listopada. Ovogodišnji Salon, iako posvećen urbanizmu i arhitekturi, se neće baviti ni arhitektima niti arhitekturom već načinom promišljanja.

Pogon Jedinstvo je jedan od 102 rada koje je selektor prof. Hrvoje Njirić izabrao od pristiglih 226 radova. Projekt je izrađen za potrebe organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca koje koriste ovaj prostor i zagovaraju potrebu njegova uređenja. Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora (tri dvorane, dvorane za probe i radionice, uredi…), planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom. Također, prilaznih putova i zelenih površina, kao i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save te će tako pridonijeti revitalizaciji gradske četvrti Trnje.

Natječaj za zapošljavanje na radnom mjestu: Voditelj “Pogona Jedinstvo”

Ustanova POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade raspisuje

JAVNI NATJEČAJ
za zapošljavanje na radnom mjestu: Voditelj “Pogona Jedinstvo” – 1 izvršitelj na neodređeno vrijeme

POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je javna neprofitna ustanova u kulturi, čiji su osnivači Grad Zagreb i Savez udruga Operacija grad. Glavne aktivnosti ustanove su kulturni programi i obrazovni programi za mlade. Više informacija na: www.pogonzagreb.hr

Opis poslova: koordinacija programa i vođenje projekata; održavanje prostora i opreme Pogona Jedinstvo; ostali poslovi i zadaci po nalogu ravnatelja; Mjesto rada: Grad Zagreb, Trnje.

Rad se zasniva na neodređeno vrijeme, uz obavezni probni rad u trajanju od šest mjeseci. Radnik radi u nepunom radnom vremenu, u trajanju od 30 sati tjedno. Radno vrijeme se raspoređuje fleksibilno, zavisno o potrebama posla.

Natječaj se raspisuje zbog upražnjenog radnog mjesta.

Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Natječaj je otvoren od 28.09.2015. do 19.10.2015.
Pročitajte više »

Performans Franca Purga uz koncert benda Voodoo Mule!

17.10. | 20 h | Franc Purg: 20118 | performans & heavy metal band, Voodoo Mule | Organizator: Galerija 90-60-90
unnamed-3
Osnovna konstrukcija projekta 20118 je ponavljanje. Umjetnik čita iz knjige tiskane za potrebe performansa, relevantne podatke o ugroženim životinjskim vrstama na latinskom jeziku. Ponavljajući otkucaj/pulseve/udarce (rifove) i praznine između dva otkucaja, otvara se prostor za čitanje više od 20.000 latinskih naziva ugroženih i izumrlih vrsta. Regularno udaranje, samo po sebi, tek vraća bijednu ideju mjerenja i predosjećaja. No, između njih nešto se uistinu događa, stvarajući ritmičnu atmosferu.

“Možda jedina stvar koja aludira na osjećaj za vrijeme je ritam”. (Vladimir Nabokov). Više informacija uskoro!

Treći Sound Art Inkubator u Galeriji Močvara najopsežniji do sada!

26.10. | 20 h , otvorenje | Sound Art Inkubator 2015. | izložba je otvorena do 30.10., svaki dan od 17 do 20h | Organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse 

SAI 2014 Treći po redu Sound Art Inkubator u Galeriji Močvara ponovo predstavlja mlade umjetnike koji istražuju zvuk kao sredstvo umjetničkog izražavanja. Ovaj put, uz hrvatske mlade nade novomedijske scene, kroz Inkubator prolaze i studenti srpskih akademija, što znači da grupna izložba Sound Art Inkubator u 2015. godini po prvi put poprima regionalni karakter. Sam projekt je natječajnog karaktera i fokusiran je na pružanje produkcijske i prezentacijske podrške mladim umjetnicima, studentima likovnih i umjetničkih akademija te neafirmiranim umjetnicima u realizaciji radova koji se bave zvukom kao medijem ili temom.

Program u 2015. najopsežniji je do sada i predstavlja najveći broj mladih autora od početka Inkubatora 2012. godine, a obuhvaća grupnu izložbu, ciklus performansa i razgovore s mladim autorima. Od ozvučivanja vlastitih unutarnjih organa do zvučnih reminiscencija na intimnu obiteljsku prošlost u razdoblju kasnog socijalizma, Inkubator u veliku dvoranu Pogona Jedinstvo još jednom dovodi autore koji predstavljaju budućnost hrvatske suvremene umjetnosti – budućnost koja će, izgleda, biti veoma intrigantna i uzbudljiva.

Radiona u listopadu organizira izložbu ”Jezgrene membrane – dizajn interakcije”

19.10. | 20:30 h otvorenje | Jezgrene membrane – dizajn interakcija | izložba je otvorena do 22.10., svaki dan od 14 do 21h| Organizator: Radiona

tanja_minarikVJRadiona u listopadu organizira izložbu “Jezgrene membrane – dizajn interakcija” prezentirajući recentne tehnologije u području interaktivnosti i interakcije, te intepretacije prostora, slike i zvuka koristeći cijeli dijapazon najnovijih senzora i mikrokontrolera s ciljem mapiranja novih teritorija digitalne manipulacije pokreta, dodira i percepcije.

Različite perspektive uključenih autora, ujedinjenih zajedno u nekoliko tematskih i radnih cjelina donosi nove simbioze kreiranja digitalnih i elektroničkih realiteta. Izložba ne pokušava nametnuti završene i zaokružene obrasce, već želi otvoriti novo polje djelovanja autora.

Na neki način suptilno prepletene teksture video mapiranja i označavanja prostora digitalno manipuliranim kodom i imaginarijem, autori nesumnjivo propituju granice interaktivnosti samog medija, zatim prostora, te na kraju svakako i tehnologije, stvarajući novi meta-jezik i komunikacijske obrasce.

Na izložbi će uz članove Radione izlagati i domaći gosti, dok će predavanje održati Ivan Marušić Klif. Više uskoro!