Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Nagrađivana predstava ‘Nomarramon’ španjolskog cirkuskog umjetnika Jorgea Albuernea

Pogonator* predstavlja | 19.5. | 20h | 40kn Nomarramon | predstava | Organizator: Cirkorama

dossier NOMARRAM‡N definitivo INGLêS 1Predstava je rezultat istraživanja provedenog 2011. i 2012. godine u La Central del Circ i Adriantic/Antic Teatre (Barcelona). Međutim, rad je također obuhvatio Meksiko i Argentinu. Put zahtijeva vrijeme, a samim time je vrijeme centralna točka pothvata. Vrijeme nam omugućava da razmislimo i na neki način, razumijemo srž preklapajućih ideja. Put i vrijeme su omogućili ovaj projekt.

Idejni začetnik predstave, režiser i perfomer je cirkuski umjetnik iz Španjolske Jorge Albuerne, koji će u sklopu Laboratorija cirkuske umjetnosti održati radionicu chinese pole u Pogonu Jedinstvo. Predstava Nomarramon nagrađena je nagradom Zirkolika za “Best Indoor Circus Show 2012″. Predstava Nomarramon se je dio “Programa udruge Cirkorama 2015″ koji je sufinanciran od Ministarstva Kulture RH i Grada Zagreba: Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Pročitajte više »

Predstavljena instalacija Pogon Shuffle, potpuno nov način komuniciranja s publikom!

Pogon Shuffle 01Danas su na konferenciji za novinare održanoj u Pogonu Jedinstvo Miljenka Buljević i Marijana Rimanić predstavile rezultate projekta Making Space for Active Community koji je proveo Savez udruga Operacija grad s partnerima Gradom Pulom, Savezom udruga Rojca iz Pule, Gradom Zagrebom te KA_Matrixom iz Karlovca.

Cilj projekta Making Space for Active Community bio je osnažiti organizacije civilnog društva za upravljanje kulturnim centrima u Zagrebu, Karlovcu i Puli te uključivanje zajednice u njihov rad. Kroz radionice i treninge te komunikaciju s korisnicima kulturnih centara predstavnici organizacija civilnog društva iz Karlovca, Pule i Zagreba radili su na razvoju suradnje s lokalnim vlastima na upravljanju kulturnim centrima u tim gradovima te na povećanju vidljivosti kako samih centara tako i njihovih programa. U ova tri grada organizirana su 4 treninga i 7 radionica s ukupno preko 70 korisnika. Tako su tijekom provedbe projekta koji je trajao od 13.12.2013. do 13.5.2015. predstavnici 38 organizacija prošli edukaciju iz umrežavanja, održivog upravljanja infrastrukturom, komunikacije sa zajednicom i oblikovanja prostora. Rezultat projekta je bolja suradnja između lokalne zajednice i korisnika kulturnih centara u ova tri grada kao i veća uključenost građana u rad centara.

IMG_1210

U sklopu projekta osmišljen je i realiziran Pogon Shuffle koji se kao trajna instalacija nalazi u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu. Pogon Shuffle je analogni interaktivni objekt usmjeren uključivanju posjetitelja programa u Pogonu Jedinstva. Uz nekoliko rotacija posjetiteljima je moguće jednostavno izraziti što gledaju, slušaju ili posjećuju, što podržavaju i komentiraju, kako se organiziraju i gdje se okupljaju ili pak ostaviti komentar za unapređenje programa u Pogonu. Ovo je inovativan, zabavan i za Hrvatsku jedinstven način komunikacije s publikom i njezinog uključivanja u kreiranje programa neke kulturne ustanove. Pogon Shuffle koncipirali su Antun Sevšek i Damir Gamulin, izradio ga je Ivan Kosec, pojmove je osmislio Nenad Vukušić, a programirao LiteMotif.

Making Space for Active Community proveli su Savez udruga Operacija grad, Savez udruga Rojca, KA-Matrix, Grad Zagreb i Grad Pula. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Ured za udruge Vlade RH te Američka ambasada u Zagrebu. Vrijednost projekta je 75.000 eura od čega je 60.000 eura osigurala Europska unija.

 

Zvučna instalacija “Playa” u Galeriji Močvara

12.5. otvorenje, 20h | izložba je otvorena od 13. do 15.5., od 17 do 20h | Rubén D´Hers | Playa | zvučna instalacija | Organizator: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

playa_1

Iznad petnaest polegnutih akustičnih gitara izrasta gusti oblak kablova i žica. Meditativni, hipnotički ambijent zvučne instalacije Playa evocira kretanje morskih valova pomoću filigranskog zvuka na kojeg utječu različti faktori, od temperature prostorije i strujanja zraka do rotacije električnih motora i mekoće tkanina koja dodiruje žice gitara. Nastala glazba rezultat je nasumičnih kretnji motora, ali i planiranih događaja, a uštimanost gitara se s vremenom trajanja izložbe mijenja. Zvučni krajolici kompleksnih mikrotonalnih intervala naglašavaju živuću kvalitetu i fragilnost zvuka, dok naznake poznatih melodija oblikuju zvučni prostor unutar fizičkog, zamagljujući granicu između procesa skladanja i uštimavanja instrumenata.

Rubén D’Hers, glazbenik i sound umjetnik iz Venezuele, fokusiran je na istraživanje tehnika sviranja i prostornosti zvuka. Osnivač je jazz-rock skupine kRé (Caracas, 1999. – 2007.), a danas najviše eksperimentira s upotrebom različitih žičanih instrumenata kao umjetničkog medija. Radovi su mu izlagani u sklopu programa ZKM-a, Karlsruhe (DE), Neues Museum Weimar (DE), Pure Data Convention (DE), SeaM-a, Weimar (DE), LAB 30 Klangkunst Experimente Augsburg (DE) i festivalu Heart of Noise, Innsbruck (AT).

http://rubendhers.net/

 

CORNERS Haninge – Turning Stockholm inside out

Haninge & Stockholm, Švedska | 04.-17.05. |

Tijekom prva dva svibanjska tjedna u Stockholmu i maloj mjesnoj zajednici na njegovoj periferiji – Haningeu, predstavit će se 10 umjetničkih participativnih projekata koji su nastali u sklopu projekta Corners. Više od 30 umjetnika iz raznih krajeva Europe kroz svoje će radove preokrenuti sliku tog dijela Švedske – dovodeći u centar pažnje ono što se uobičajeno doživljava kao periferija. Radovi koje će predstaviti nastali su kroz dulji period istraživačkih ekspedicija koje su posjetile brojne druge rubove Europe – od krajnjeg sjevera, preko talijanskog Juga do Kavkaza; od Sjeverne Irske i Baskije preko Poljske i Rusije sve do Balkana. Teme radova – osim što reflektiraju raznolkost prijeđenih kilometara, prilično su raznolike: bave se životom nacionalnih ili etničkih manjina, uvjetima umjetničke proizvodnje, beskućnicima, medijima i dugim. Lajtmotiv radova je predstaviti način kako te teme rezoniraju u udaljenim geografskim uglovima kontinenta. Većina radova participativnog je karaktera, te puni smisao dobivaju tek kada njihovom sadržaju doprinese publika. Svi radovi bit će prikazani u javnim i neobičnim prostorima Haningea.

Corners je međunarodna platforma za umjetnike i publike koju obikuju i pokreću kulturne organizacije s rubove Europe. Uz još 9 njih, hrvatski partneri u projektu su Drugo more i Pogon. U Haningeu će biti predstavljena Pogonova koprodukcija “Skriveno i/ili razotkriveno” autorica Une Bauer i Helene Wikström, te koprodukcije Drugog mora: “In Between” u kojem sudjeluju autori Siniša Labrović, Davor Sanvincenti, Juan Azpitarte, Helena Wikström i Elvin Flamingo; “Put yourself in my place” autorica Ide Hansson i Milijane Babić i “Sister of another Mama” autora SIMKA-e, Josebe Irazokija, Mile Pavičević i Tonye McMullan. Događanje poput ovog u Haningeu bit će predstavljeno u Zagrebu i Rijeci u svibnju i lipnju 2016. godine.

Više o događanju na CornersOfEurope.org

Cirkuska srijeda se vraća u Mislavovu s nagrađivanim dokumentarnim filmom „Circus Rosaire“

13.5. | 21h Pogon Mislavova | Cirkuska srijeda #21 | Organizator: Mala performerska scena/Cirkuski informacijski centar i Pozitivna sila/Room 100

PamRogChimps

Cirkuska srijeda se vraća u Mislavovu 11 ovoga puta s višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom „Circus Rosaire“, dokumentarnim filmom o slavnoj cirkuskoj obitelji u potrazi za načinima da se suoči s odumiranjem tradicionalnog cirkuskog života kakav vole, kakav jedino i poznaju. Kroz devet generacija obitelj Rosaire zabavljala je publiku diljem svijeta legendarnim životinjskim točkama te stvorila jedinstvenu reputaciju odnosom poštovanja i pažnje u načinu na koji dresiraju divlje životinje i nastupaju s njima. Članovi obitelji već generacijama pokazuju specifičan talent za komunikaciju sa životinjama te se diče time da nikada nisu pribjegli nasilnim metodama prilikom dresura.

Korijeni obitelji Rosaire nerazmrsivo su vezani za cirkus; ponose se nasljeđem predaka koji su bili dvorski zabavljači i akrobati, putovali diljem Europe, no postaje im bolno jasno da nekadašnji način života postaje neodrživim u suvremenom svijetu. Publika se radikalno smanjuje dok se zabrinutost za dobrobit životinja povećava, posla je s tradicionalnim cirkusom sve manje, a nomadski način života također pokazuje svoje negativne posljedice. Kada obitelj naglo zadese čak dvije tragedije, odlučuju se za ono što nisu uspjeli napraviti u više od pedeset godina – napustiti putujući način života i rada te stvoriti obiteljski cirkus na svome imanju u Floridi.

Redateljica filma Robyn Bliley osvojila je tri nagrade žirija i dvije nagrade publike za najbolji dokumentarni film na različitim filmskim festivalima diljem SAD-a. Ulaz na Cirkusku srijedu tradicionalno je besplatan, kao i kokice, a najsretnije posjetitelje očekuju i nagrade iznenađenja!

Više informacija potražite na: http://www.cirkus.hr/?p=4906

Prijavite se na radionicu drevne kineske cirkuske vještine – chinese pole!

Pogonator* predstavlja | 17.5. | Pogon Jedinstvo | Laboratorij cirkuske umjetnosti | Radionica Chinese pole-a | Voditelj: Jorge Albuerne (Španjolska)  | rok prijave: 15.5.

laboratorij cirkuske umjetnostiRadionica drevne kineska cirkuske vještine akrobacije na jarbolu u suvremenom ruhu održat će se 17. svibnja, a vodit će nagrađivani europski cirkuski umjetnik Jorge Albuerne. Jorge Albuerne je rođen u Oviedu (Asturias) godinu dana poslije smrti diktatora. Studirao vještinu graviranja i tiskanja u Oviedu (Arts and Krafts School) Diplomirao je na Basque Coutry Univerzitetet, sa specijalizacijom u keramici i kiparstvu.

Godinama je bio povezan sa svijetom uličnog cirkusa, dok nije otkrio i stupio u kontakt sa svijetom plesa u Bilbao (Muelle3), gdje je počeo trenirati ovu izvedbenu granu umjetnosti. Ples ga je potom odveo u Barcelonu. Istovremeno je i dalje nastavio s treniranjem cirkuskih akrobacija. Njegova predstava Nomarramon, koju će za publiku u Zagrebu odigrati 19.5., nagrađena je nagradom Zirkolika za “Best Indoor Circus Show 2012″.

Pročitajte više »

Izložba Nine Kurtele ‘Priroda i društvo’ u sklopu ciklusa ‘Vrijeme’ Galerije 90-60-90

21.5. otvorenje, 20h | izložba je otvorena 22.5., od 16h do 21h i 23.5., od 12h do 19h | Nina Kurtela | Priroda i društvo | video instalacija | Organizator: Galerija 90-60-90

Nina Kurtela_Priroda i društvoPerformans “Priroda i društvo” Nine Kurtele sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva – trga ispred institucija Europske unije u Zagrebu te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježava pređeni put. Mapirajući krajolik, ostavljajući trag, obilježava prostor i vrijeme kroz koji se kreće. Referirajući se na priču o Ivici i Marici braće Grimm koja je kanonizirana u 19 st, u doba velikog siromaštva, neimaštine i gladi gdje roditelji nerijetko ostavljaju djecu u šumama povlačim paralelu s današnjim ekonomsko političkim stanjem te umjesto kamenčića, odnosno kruha ostavlja kovanice eura na putu prema šumi. Time istražuje mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam.

Na području grada, posebice gradskog centra koji na simboličkoj razini predstavlja ekonomsku i političku moć, novčići imaju svoju razmjensku vrijednost, dostupni su bilo kome i otvaraju prostor interakcije. Na periferiji, gdje urbani prostor postepeno nestaje, vrijednost novca dovodi se u pitanje, da bi na kraju, u šumskom krajoliku, mogla biti potpuno poništena, barem na simboličkoj razini iako ne nužno i na stvarnoj. Izložba “Priroda i društvo” prevodi iskustvo performansa u izložbeni prostor koristeći dokumentacijski materijal i dokaze već izvedenog performansa i doživljenog iskustva istovremeno unoseći nove elemente, stvarajući novi prostor i novo iskustvo vizualnog i izvedbenog krajolika unutar crne kutije.  Performans “Priroda i društvo” realiziran je u sklopu Urbanfestivala 13 (produkcija – BLOK).  Izložba “Priroda i društvo” dio je tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 pod nazivom “Vrijeme” kustosice Marijane Stanić.

Pročitajte više »