Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Radionice za djecu u sklopu Corners Trnje

CORNERS TRNJE | Pogon Jedinstvo Radionice: 23.5. – 1.6.2017 | Završno predstavljanje radova: 3.6.2017. od 17 sati

1920x1080Corners je platforma za umjetnike i publiku koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za suradnju umjetnika i istraživača na međunarodnim i multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove prikupljajući njihove priče i prenoseći ih s jednog mjesta na drugo. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočene su u umjetničke radove koji se predstavljaju na istim mjestima koja su ih inspirirala, ili pak na novima. U svibnju i lipnju 2016. Corners umjetnici posjetili su Trnje, a sada se vraćaju u Zagreb kako bi predstavili dva zanimljiva umjetnička rada! Pročitajte više »

Izložba “Boris Tloris” bavi se javnim prostorom u Zagrebu na kritički i duhovit način

15.5. | otvorenje izložbe | 19h | izložba je otvorena od 16. do 21.5. od 16 do 20h | Boris Tloris | organizator: Leonhard Müllner

Tloris BorisIzložba se bavi javnim prostorom u Zagrebu na kritički i duhovit način. U žarištu je način na koji se javna sfera oblikuje pod utjecajem stranog kapitala i globaliziranih poduzeća – kao i «bogatih stričeva» čiji su obrisi urezani u suvremeni politički i urbani pejzaž. Autori: Susanna Flock (A), Robin Klengel (A), Thomas Kluckner (A), Leonhard Müllner (A), Sun Li Lian Obwegeser (A) i Vladimir Tatomir (HR).

Pročitajte više »

Ako ste oduvijek željeli poletjeti, dođite na radionicu letećeg trapeza

12.-17.5. | dvorište Pogona Jedinstvo i Močvare | Radionica letećeg trapeza | voditelji: pedagoginje i pedagozi iz cirkuske škole Turbul/Francuska | organizator: Cirkorama kroz programe Cirkobalkana i Laboratorij cirkuske umjetnosti

fejsnet

Ako ste oduvijek željeli poletjeti, ova je radionica kao stvorena za vas! Dođite i isprobajte leteći trapez pod budnim okom četvero iskusnih cirkuskih pedagoga/inja iz francuske cirkuske škole Turbul. Leteći trapez je cirkuska disciplina koja vam omogućava let na vrlo jednostavan način: dohvatite trapez s tri metra visoke platforme, skočite i uživajte u adrenalinskom ljuljanju u zraku! Na ovoj radionici naučit ćete kako se zanjihati na trapezu, izvesti naočigled nemoguće zračne vratolomije i prevladati svoje strahove. Sve navedeno uči se s osiguranjem i stoga nije opasno. Pročitajte više »

Prvi nastup Šaht Arkestra – opružna šahtofonija “VAR19” u Galeriji Močvara

10.5. | 20h | performans | DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta (HR): Radiona opružne šahtofonije ‘’VAR19’’ u izvedbi Šaht Arkestra | ulaz besplata| organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

DBIndoš_fotoMiranKramar (1)

U srijedu, 10. svibnja, u 20.00 h u velikoj dvorani zagrebačkog Pogona Jedinstvo, Galerija Močvara ugošćuje Šaht Arkestar u svom premijernom nastupu. Ovaj suradnički umjetnički projekt zasnovan je na konceptu šahtofonskih partitura Damira Bartola Indoša, a okuplja skupinu izvođača šahtofonija na instrumentima šahtofonima. Šaht Arkestar čine DB Indoš i Tanja Vrvilo (šahtofoni, glas), Helge Hinteregger (grlena glazba), Adriana Josipović, Nikolina Majdak i Kate Marušić (šahtofoni, glas) te Miro Manojlović (vibrafon, šahtofon). Šahtofoni čine novi muzički instrumentarij koji odgovara na povijesnu beskorisnost starih koncepata i instrumenata. Okupljeni u Šaht Arkestar, oni izražavaju ideju da stvarati glazbu znači razmišljati strojno, ali i da je čitavo naše tijelo mozak – centralna inteligencija kojoj doprinose lokalne inteligencije ruku i nogu. U duhu talijanskih futurista, ritam takvog tijela gubi svoju stabilizirajuću funkciju, dokida vrijeme i prostor. Izvođenjem tihih i glasnih šaht-rezova te glasovnih i opružnih vibracija kroz projekt se uvježbava postojanje reda pomoću buke te se uspostavlja gesta slušanja, pokazujući kako i buka sama može postati prepoznatljiva poruka. Za svoj prvi nastup Šaht Arkestar izvodi  “VAR19” šahtofoniju strukturiranu sviješću o oštećenom mozgu – opažajnom mehanizmu kodiranom sjećanjima, emocijama i ponašanjima, i osviještenom kroz mrežu stanja u kojoj je tako nešto kao što je oštećenje mozga uopće moguće.

Pročitajte više »

Petu godinu za redom Streetforma osvještava postojanje hip hop scene u Hrvatskoj

12.-14.5. | Platforma HR / Streetforma | organizator: Plesni centar Tala

839B0048 (1)

Streetforma petu godinu za redom otvara vrata mladim autorima kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe. Cilj Streetforme je osvijestiti postojanje hip hop kazališne forme u Hrvatskoj. Hip hop kazalište je plesna forma koja street plesače stavlja u kazališni kontekst držeći se street i club plesnih stilova (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump…) koji mogu biti u suradnji ili fuziji s plesačima drugih stilova (jazz, balet, moderni itd.). Novost Streetforme je suradnja s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu na projektu Next Level. Dio ovogodišnje Streetforme u organizaciji PC Tala će se održati u Pogonu Jedinstvo.

Pročitajte više »

Sevdah Takht Damira Imamovića napokon dolazi u Zagreb

5.5. | od 20:00 do 23:30 | koncert | Damir Imamović Sevdah Takht | organizator: Močvara | 100/120kn

damir imamovicSevdah Takht Damira Imamovića napokon dolazi u Zagreb. Više od godinu dana nakon izlaska njihovog drugog albuma “Dvojka”, objavljenog za Glitterbeat Records, najbolju world music izdavačku kuću na svijetu, zagrebačka će publika imati priliku čuti zbog čega je Sevdah Takht dobio zasluženu svjetsku slavu.

Damir Imamović je jedan od predvodnika “novog sevdaha”, glazbenog vala moderne interpretacije bosanske tradicijske pjesme kojeg je na neki način pokrenuo Mostar Sevdah Reunion, a koji je posljednjih godina iznjedrio izvođače poput Amire Medunjanin, Bože Vreće i grupe Divanhana, koji su stekli i svjetsku slavu. No, za razliku od većine njih, koji se primarno oslanjaju na interpretaciju sevdalinki u novijim aranžmanima, Imamović svemu pristupa istraživački, živeći tradiciju, ali joj ne dopušta da ga uzme za svog taoca, već ruši neke tabue oko sevdaha i njegove važnosti u bosanskoj, ali i kulturi okolnih zemalja. Pročitajte više »

Otvoren poziv za Prijave na rezidencijalni boravak na Akademie Schloss Solitude u 2017.

Rok za slanje prijava: 15. lipnja 2017. / Okvirno trajanje rezidencijalnog boravka: listopad – prosinac  2017

http://www.akademie-solitude.de/en

http://www.akademie-solitude.de/en

POGON poziva autore i autorice iz Hrvatske (umjetnici/ce, kustosi/ce, arhitekti/ce, dizajneri/ce i druge) koji na inovativan način kroz svoj praktični, teorijski, istraživački, umjetnički ili interdisciplinarni rad pristupaju urbanoj problematici da se prijave za tromjesečni rezidencijalni boravak na Akademie Schloss Solitude. Poziv je otvoren od 28. travnja do 15. lipnja 2017., a prijave s dokumentacijom primaju se isključivo elektronskom poštom.

Poziv je dio suradnje Pogona i Akademie Schloss Solitude kroz program razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima. U programu su dosad sudjelovali: Dan Boehl (USA),  Katerina Duda (HR),  Zvonimir Marčić (HR), Lan Tuazon (SAD), Iva Marčetić (HR), Sybille Neumeyer (DE) Ana Sladetić (HR), Ursula Achternkamp (DE), Vesna Vuković (HR), Roberto Santaguida (CA) i Maja Marković (HR) Jean-Lorin Sterian (RO). Program se provodi uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Pročitajte više »