Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Predstava “Re-discover Kazuo Ohno”

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 22.09.2015. | 20:00h | Organizator: Domino

_MG_2348 (Kopiraj)Queer Zagreb Sezona predstavlja predstavu “Re-discover Kazuo Ohno” u dva solo plesna nastupa Takao Kawaguchija „About Ohno Kazuo“ i Mitsuye Uesugi „A Story of Lady ‘O’“.

U Jedinstvu nastupaju dva velikana japanske izvedbene scene koji predstavljaju rad začetnika butoh plesa Kazuo Ohna u dvije inspirativne predstave. Kazuo Ohno ističe se kao jedan od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća zajedno s s Merceom Cunninghamom i Pinom Bausch.

Energija koju je Ohno prenosio na svoju publiku bila je impresivnog intenziteta, te se navodi kako su njegovi nastupi publiku ostavljali dirnutu do suza, utopljenu u njegove pokrete koje su promatrali s obožavanjem i čistom zaljubljenošću u njegov lik.
Pročitajte više »

Princ sevdaha Božo Vrećo u Jedinstvu

koncert | Pogon JEDINSTVO | 03.09.2015. | 20:00 / 21:00h | 65kn / 80kn | Organizator: URK

oKLH75n3zyG3u46BJ3Y3vq_XQeYfk2RWvdSwgaHZAHU“Meni je bilo bitno da ne budem muškarac na sceni dok pjevam žensku pjesmu. Želim da svaka žena osjeti tu ženu u meni, a muškarci mušku komponentu. Super je što ja funkcionišem kao takva osoba. Prevazilazim muško-ženske razlike, jer mislim da smo svi i jedno i drugo, samo što se većinu svog života stidimo da budemo i jedno i drugo, jer smo ograničeni poslom, porodicom, karijerom. Međutim, meni sevdah upravo daje slobodu da budem i žena. Da imam svilenu kaftan haljinu u kojoj se mogu vrtiti, koja je bajkovita. Nikada ne bih promijenio pol, jer to ne bih bio ja. Moja me mama, u stvari, nikada nije odgajala da budem neko drugi. Znala je koga je rodila i uvijek mi je govorila “budi to što jesi i prati svoje srce”, a ja to i radim.”

To su riječi Bože Vreće, mladog i respektabilnog izvođača sevdalinki. Rođen u Foči, preselio se u Sarajevo, meku sevdaha, kako bi ostvario svoj san, kako bi pjevao sevdah. Njegov sevdah je iskren, njegov sevdah je star, a mlad, vječan i živ, njegov sevdah je njegov i naš. Ovaj princ sevdaha se ističe po mnogo čemu, po prelijepom jedinstvenom glasu koji odzvanja još dugo, dugo nakon što ga čujete, karizmatičnosti, po nesvakidašnjoj scenskoj pojavi, osebujnom stilu i emocijama kojima nas puni svaki put kada zapjeva.
Pročitajte više »

Cirkobalkana otvara novu sezonu u Jedinstvu!

| Pogon JEDINSTVO | 24.8. – 6.9.2015. | Organizator: Cirkusfera , Cirkorama , Le Cirk’Oblique  |

slika za slanjeCirkoBalkana  je projekt međunarodne suradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. pokrenule Cirkusfera iz Srbije, Cirkorama  iz Hrvatske i francuska trupa Le Cirk’Oblique . Prošle-2014.godine kao “domaći” partner priključila se i udruga “Čarobnjakov šešir ” iz Pule. U 2015. godini Cirkobalkana ima novu francusku partnericu u umjetničkoj cirkuskoj trupi My!Laika www.mylaika.com koja se u Cirkobalkanu uključuje kroz vlastiti projekt Side kunst cirque http://sidecirque.blogspot.it

Osnovna nakana projekta je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao neovisnog edukcijskog, kreativnog i izvedbenog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umjetnici po pitanju funkcioniranja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora, te uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umjetnicima/ama u Regiji kroz predstave, program “Open Stage” i radionice Laboratorija cirkuske umjetnosti.

Protekle dvije godine Cirkobalkana je dva puta boravila u Beogradu, i jednom u Zagrebu i u Puli. U te dvije godine kroz projekt je prošlo oko 7000 posjetitelja/ica, 600 polaznika/ca radionica i oko 60 artista/ica iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Grčke, Španjolske, Velike Britanije.

2015. godina vraća projekt u Zagreb i Beograd. Ove godine planiraju veliko kreativno druženje od 24. kolovoza – 6. rujna u Zagrebu i od 26. rujna – 4. listopada u Beogradu. U šatoru i oko njega vas očekuju umjetnička ostvarenja kako lokalnih umjetnika tako i gostujućih umjetnika koji čine međunarodni tim My!Laike na Cirkobalkani. Naglasak ovogodišnjeg programa Cirkobalkane stavljen je na rezidencijalni program u sklopu kojeg će se raditi na novoj cirkuskoj kreaciji, na edukaciji kroz Laboratorij cirkuske umjetnosti i prezentaciji cirkuske scene Hrvatske i Srbije kroz Open Stage. Prošle godine Cirkobalkana u Beogradu bila je dio Bitef Polifonije, a ove godine u Zagrebu odvija se u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Ovogodišnja Cirkobalkana također je početak dugoročnijeg projekta Cirkobalkana platforma, s kojim se u suradnju, kroz organizaciju Fabrika radosti iz Banja Luke, uključuje i Bosna i Hercegovina, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

Detaljan program i informacije pronađite dalje u tekstu.

Pročitajte više »

Pogon na ljetnoj pauzi! Do skorašnjeg susreta!

facebook_pogon_ljetni-1Dragi naši, Pogon zatvara svoja vrata za i kreće na ljetni odmor koji će trajati do 17. kolovoza. U nastavku vam donosimo pregled sezone koja je zaista bila puna raznovrsnih i kvalitetnih događanja, a uskoro najavljujemo i nova događanja planirana za jesen i zimu.

Jesen 2014. je u Pogonu Jedinstvo krenula s deliričnom poplavom u obliku ambijentalne audio-vizualne instalacije “Vodeno” mladog splitskog umjetnika Tonija Mijača, u sklopu programa Sound Art incubator Galerije Močvara. Pred kraj rujna smo se pak društveno igrali kroz radionice, razgovore, pjesmu i ples na trećoj, herojskoj #Pogonizaciji te usput tražili odgovor na pitanje jesu li heroji i dalje oko nas. Posljednju  #Pogonizaciju – Društveno igranje u Jedinstvu u 2014. godini u studenom su organizirali Radiona.org i Confusion (CFSN). Kratke radionice podučile su polaznike kako napraviti robota koji sam crta, kako izraditi glazbeni instrument, a u gaming zoni su zaigrali igrice na vintage konzolama i interaktivnu Illectricity arkadnu igru.

Studenti, nastavnici i gosti Odsjeka za animirani film i nove medije na tjedan dana u listopadu su zauzeli Pogon Jedinstvo te su kroz niz radionica eksperimentirali na temu oskudnosti u disciplinama, tehnikama i formama koje nisu zastupljene u redovnom nastavnom kurikulumu u programu naziva “Austerity: Trici i zvuci”.

Pročitajte više »

Objavili smo CORNERS LIVE – on-line platformu za prezentaciju CORNERS radova

 CORNERS LIVE je neprestano rastući on-line prostor za CORNERS projekte i radove. Kroz ovu inovativnu platformu možete saznati što se događa s CORNERS projektima i ukljućiti se u kreativnu CORNERS zajednicu.

facebook_corners_live4Ponosni smo da možemo predstaviti CORNERS LIVE u ovoj ranoj fazi nastanka. Platforma će rasti zajedno s radovima i umjetničkim projektima koje produciramo i predstavljamo kroz projekt CORNERS kroz naredne tri godine. Trenutno se platforma sastoji od dva glavna djela – inovativne vizualne platforme za predstavljanje priča i radio programa koji se kontinuirano emitira od 0 do 24.

Na platformu se možete spojiti putem većine browsera, a uskoro ćemo izraditi i aplikaciju zahvaljujući kojoj ćete nam se moći priključiti i preko mobitela i tableta. No – sve ovo je tek početak. Platformu nastavljamo razvijati kako bi ona postala digitalna ekstenzija svega što se dešava u sklopu CORNERSa. Izradit ćemo verzije platforme za predstavljanje u galerijskim i javnim prostorima, kao i radio-prijenos uživo ne bi li CORNERS uvijek bio dostupan i up-to-date.

Također nam je važno da CORNERS LIVE ostane platforma puna svježih i uzbudljivih sadržaja, pa nastojimo pronaći nove načine uključivanja publike u naš projekt. Želja nam je s vama koji ste on-line poijeliti iste stvari koje naši umjetnici dijele s publikom in situ. Kako bi nas pratili, upalite radio ovdje, a ovdje provjerite svako toliko nove priče nastale u sklopu CORNERSa.

Prva priča koju smo izradili je Put yourself in my place.
Na Radio CORNERS pratite intervjue, sound art, muziku, field recording i druge stvari koje su snimili CORNERS umjetnici i ljudi koje smo sreli tjekom projekta. Raspored emitiranje možete pogledati ovdje.
CORNERS LIVE izgradili su naši kolege i partneri u CORNERS projektu ISIS Arts u suradnji sa Sourcefabric i Dominicom Smithom. Pratite nas cornersofeurope.org i saznajte kako će se platforma razvijati i kako će rasti.

Poziv umjetničkim kolektivima iz Zagreba na sudjelovanje u projektu ICSC – Intercity / Switchcity

Datum objave: 03. srpnja 2015. | Rok za prijavu: 17. kolovoza 2014.

unnamed(4)

Kunst Kraft Werk (Leipzig), Pogon (Zagreb) i nezavisne kustosice Kristina Semenova (Leipzig) i Lea Vene (Zagreb) pozivaju umjetničke kolektive (postojeće ili nastale ad hoc) iz Zagreba da se prijave za sudjelovanje u projektu ICSC – Intercity/Switchcity.

Tematski okvir

Zaljubljeni osjećaju potrebu da bivaju zajedno; kolege su povezani jedan s drugime proizvodnom vrpcom, a drugovi po oružju su povezani ideološkom disciplinom.

Victor Misiano “Institucionalizacija prijateljstva”, 1998.

Grupa pojedinaca gledana zajedno, tvori cjelinu ili mnoštvo, rade jedan s drugime, surađuju. Suradnici u određenoj aktivnosti ili u sferi zajedničkog interesa. Partneri u pogreškama. Dijele odgovornost, dijele autorstvo. Komunikacijski događaj kao mjesto privremene interakcije testira jednakost među njima. Institucionalno naspram neinstitucionalnog, osobna naspram profesionalne komunikacije. Grupna terapija. Avantura ili rutina?

Mnogo je načina na koji se mogu izraziti i opisati drušveni odnosi koji povezuju umjetnike koji surađuju, umjetničke i kustoske kolektive, slobodne veze kao i umjetničke zajednice općenito. Suprotno međuljudskim odnosima koji stoje u pozadini neoliberalne politike izraženog individualizma, ili očekivanoj efikasnosti tima koja se postiže kolektivnim radom, ovdje nas zanima istraživanje raznolikih mogućnosti društvenih veza koje zajednički gradimo kao dio neke zajednice. Ovo podrazumijeva propitivanje različitih društvenih modela usputne interakcije te stavlja u prvi plan goruće pitanje: kako da stvorimo drugačiji tip povezanosti i zajedničkog odupirući se logici kompeticije, samooptimizacije i efikasnosti? Koje su to strategije otpora utjelovljene u umjetničkoj sceni temeljenoj na umrežavanju, suradnji i solidarnosti? Zašto bi se trebali upoznati s kulturnim mrežama drugih gradova? Može li jedan grad učiti od drugog kroz upoznavanje tih mreža, razmjenu kulturnih aktera i iskustava? I koje potrebe institucija, nezavisnih kustosa i umjetnika leže iza novonastajućih veza?

Obraćamo se umjetnicima koji rade grupno da odgovore na naš poziv, da promisle svoje prošle/buduće kolektivne prakse i prijave se za site-specific istraživačku rezidenciju. Tema istraživanja bit će razvijena na licu mjesta tijekom rezidencija u Leipzigu i Zagrebu. Suradnja kustosa i umjetnika iz Zagreba i Leipziga trebala bi rezultirati izložbom i popratnim programom koji će se održati u oba grada. Koncept izložbe bit će formuliran kroz suradnju i međusobnu razmjenu.

Pročitajte više »

Ivana Franke izlaže u Galeriji 90-60-90 prije ljetne pauze!

| Pogon JEDINSTVO | izložba |  otvaranje: subota, 11.07. | izložba ostaje otvorena: 12. do 19. 07. od 16 do 21h | Organizator: Galerija 90-60-90          

ivana frankeIzložba Mind Crossing nastavak je projekta Seeing with Eyes Closed te također problematizira vizualno iskustvo slika koje nastaju u našoj glavi uslijed izloženosti stroboskopskom svjetlu različitih frekvencija zatvorenih očiju. Nastale slike nemaju uporište u izvanjskoj stvarnosti, njih se doživljava kao halucinacije.

Važan dio projekata je istraživanje i analiza fenomena kvazi-halucinacija te razloga njihovih pojavljivanja u suradnji sa neuroznanstvenicima teoretskim i experimentalnim metodama.
Unutar projekta Seeing with Eyes Closed experiment je obuhvaćao subjektivne izvještaje ljudi izloženih stoboskopskom svjetlu, dok je unutar projekta Mind Crossing snimljena kortikalna aktivnost mozga pomoću Video EEG-a (elektro-encefalogram) tijekom izloženosti stoboskopskom svjetlu različitih frekvencija Intermittent Photic Stimulatora.

Frekvencije kortikalne aktivnosti mozga analizirane su i ‘prevedene’ u frekvencije titranja svjetla te tvore prostorno-vremensku mapu koja ujedno vizualizira snimljenu kortikalnu aktivnost mozga izloženog stroboskopskom svjetlu – odnosno subjekta koji doživljava kvazi-halucinacije, i sama je stroboskobski objekt koji ih proizvodi kod gledaoca. Instalacija je experimentalni model za daljnja znanstvena i umjetnička istraživanja koji dodaje razinu kompleksnosti pitanju utjecaja okoline na našu svijest kroz percepciju i iskustvo odnosno utjecaja naše svjesti na okolinu, pitanju granice izmedju unutrašnjeg i vanjskog svijeta, te poroznosti stvarnosti i imaginacije. U Galeriji 906090 instalacija će biti izložena zajedno s dokumentacijom istraživanja.

Pročitajte više »