Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

‘Marking times’ – prostorna instalacija Zorana Pavelića

25.3. otvorenje, 20h | izložba je otvorena 26.&27.3., 16-21h te 28.03., 12h-19h | prostorna instalacija | Organizator: Galerija 90-60-90
Marking Times foto - Kopenhagen 1 487

Radovi na izložbi “Marking times” Zorana Pavelića bave se procesom bilježenja u vremenu, praćenjem vremena, markiranjem vremena prije ulaska u ‘to’ vrijeme. Serija fotografija i prostorna instalacija koje čine izložbu, svojevrsno su vizualno čitanje vremena u kojem je vrijeme medij posredovan kroz ‘sliku’ – fotoakciju, fotosliku, fotoobjekt, fotoinstalaciju, fotovideo, foto rečenicu, zvuk i glas…

Središnji rad izložbe instalacija ”Marking Times”, prezentira vrijeme kao objekt + čovjek, određeni ‘komad’ vremena, koji bi mogao biti čekanje. Duga crna cijev koja visi u prostoru galerije materijalizira mogućnost ‘ hvatanja’ vremena u prostoru. Izložba ”Marking Times” se sastoji od serije fotografija i istoimene prostorne instalacije, duge crne cijevi koja visi u prostoru galerije.

Pročitajte više »

Plesno-multimedijalna predstava ‘Intenziteti’ ponovno u Jedinstvu!

Pogonator* predstavlja
Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 3.4. & 4.4. u 20h| Organizator:  Udruga Freakvencija, Udruga Kamera

intenzitetiPlesno-multimedijalna predstava ‘Intenziteti’ proučava veze između unutarnjeg i vanjskog tijela izvođačice, te pokušava definirati, a onda i dovesti u pitanje, ove apstraktne kategorije. Načine na koje one međusobno komuniciraju, interferiraju, poništavaju se ali i nadograđuju. Izvođačica će tako plesati i riječima, svojim tekstom plesa i zvukom plesa. Ona će (iz)graditi novo tijelo od glazbe i svjetlosti.

Materijal se sastoji od sedam intenziteta kroz koje autorica prevodi sve elemente materijalnosti izvedbe u plesnu sferu. Intenziteti su postaje autoričinih suočavanja sa vlastitim ograničenjima, oni su prostori njenih intimnih otpora u koje nas autorica poziva da zajedno sa njom doživimo mogućnost vlastite transformacije.

Pročitajte više »

Poziv za prijave na rezidencijalni boravak na Akademie Schloss Solitude u 2015.

Solitude 2015POGON poziva autore i autorice iz Hrvatske (umjetnici/ce, kustosi/ce, arhitekti/ce, dizajneri/ce i druge) koji na inovativan način kroz svoj praktični, teorijski, istraživački, umjetnički ili interdisciplinarni rad pristupaju urbanoj problematici da se prijave za tromjesečni rezidencijalni boravak na Akademie Schloss Solitude. Poziv je otvoren od 16. ožujka do 27. travnja 2015., a prijave s dokumentacijom primaju se isključivo elektronskom poštom.

Poziv je dio suradnje Pogona i Akademie Schloss Solitude kroz program razmjene umjetnika na rezidencijalnim boravcima. U programu su dosad sudjelovali: Zvonimir Marčić (HR), Lan Tuazon (SAD), Iva Marčetić (HR), Sybille Neumeyer (DE) Ana Sladetić (HR), Ursula Achternkamp (DE), Vesna Vuković (HR), Roberto Santaguida (CA) i Maja Marković (HR). Program se provodi uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Rok za slanje prijava: 27. travnja 2015.
Okvirno trajanje rezidencijalnog boravka: listopad – prosinac 2015.

Pročitajte više »

Druga epizoda projekta ‘Brujanje grada’ Bacača sjenki uskoro u Jedinstvu!

Pogonator* predstavlja
Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 18. & 19.3.  | 20h |  25/50kn |Organizator:  Bacači sjenki

brujanje grada_01‘Brujanje grada’ hibridni je i interdisciplinarni projekt koji predstavlja sinergiju istraživačke prakse i umjetničkog predstavljanja. U svojoj prvoj fazi projekt pretpostavlja čitav niz teorijskih promišljanja o najrazličitijim funkcijama javnih prostora manjih ili većih urbanih sredina. U toj istraživačkoj fazi želi se otkriti kako se određeni prostori koriste danas, efemerne događaje koji se u njima svakodnevno odvijaju, ali i povijesne promjene kroz koje su oni prošli na svojoj sadržajnoj i formalnoj razini.

‘Brujanje grada’ otkriva ideologiju odabranog prostora: kroz istraživanje i rad s lokalnim stručnjacima ulazi u lokalne muzeje i arhive, kreće u potragu za materijalnim i nematerijalnim podatcima, izlazi na ulicu te intervenira u odabrani javni prostor, promatra njegovu koreografiju i dinamiku, komunicira s njegovim korisnicima. Na temelju arhivskog, virtualnog, uličnog istraživanja izvođači Brujanja grada grade niz narativa, malih situacija koje potom izvode u zatvorenom prostoru knjižnica, kazališta, kulturnih centara… Sakupljeni materijal predstavlja se izvedbom koja je “raspadnuta” na pjevne sekvence, improvizirane dijaloge, govorenje snimljenih situacija na plejbek… Postdramska se fragmentarnost izvedbe povezuje asocijativnom logikom odnosno sadržajem javnog prostora koji se u prvoj fazi projekta proučava.

‘Brujanje grada epizoda 2: T.F.T.’ premijerno će se izvesti 18. ožujka u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, a druga izvedba je 19. ožujka.

Pročitajte više »

Predstavljen Corners – inovativna međunarodna platforma za umjetnike i publiku koja će povezati rubne krajeve Europe!

Corners_prezentacija 03Predstavljanjem u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu, te istovremeno u deset gradova Europe, u utorak, 3. ožujka,  je započela nova faza velikog europskog projekta Corners – platforme za umjetnike i publiku koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe, a koja će kroz sljedeće tri godine omogućiti produkciju umjetničkih projekata širom Europe.

Kako funkcionira ova platforma u koju je uključeno preko 50 umjetnika, više od 30 kulturnih organizacija i institucija partnera i domaćina te na tisuće aktivnih sudionika i posjetitelja širom Europe pojasnile su voditeljica projekta Sonja Soldo, voditeljica komunikacije Marijana Rimanić te Emina Višnić, ravnateljica Pogona. Putem društvenih mreža prezentaciji su se uživo pridružili gradovi, partneri Cornersa  Stockholm, Donostia / San Sebastiánu, Newcastle upon Tyne, Ljubljana, Rijeka, Beograd, Gdańsk, Bari i Belfast.

- Corners projekt spaja vanjske rubove Europe, područja koja su van glavnih političkih, kulturnih i ekonomskih tokova te ih povezuje kroz umjetnički i istraživački rad. Cilj projekta je upoznati lokalnu publiku, organizacije i aktivne građane te zajedno s njima učiniti ta mjesta vidljivijima na kulturnoj mapi Europe – objasnila je Emina Višnić, ravnateljica Pogona te dodala kako CORNERS platforma okuplja kako mlade, tako i već etablirane umjetnike najrazličitijih umjetničkih disciplina, a njima se često pridružuju sociolozi, urbanisti, arhitekti i drugi stručnjaci. Njihovi se susreti i istraživanja najčešće događaju na umjetničkim Ekspedicijama, gdje se umjetnici i istraživači susreću s aktivnim građanima i organizacijama, uče o lokalnoj kulturi te propituju postojeće stereotipe koji okružuju te sredine.

Pročitajte više »

Posljednji put ove godine – predstava ‘Danse Macabre’ u Jedinstvu!

Pogonator* predstavlja
Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 11. & 12.3.
| 20h | 30kn | Organizator: Cirkorama

danse_macabre 2015 Posljednji put ove godine u autentičnom prostoru Velike dvorane Pogon Jedinstvo publika može doživjeti cirkusko uprizorenje trenutaka nakon smrti ljudskog tijela u predstavi, “Danse macabre – pokušaj vertikalnog povratka”, skupine Cirkorama.

Što nakon gašenja tjelesnih funkcija? Što čini naša svijest? Gasi se istovremeno, nedugo nakon tijela ili ostaje aktivna u obliku energetskih čestica?

Polazeći od jednostrane pretpostavke da se još neko vrijeme sjećamo i osjećamo život , krenuli smo u imaginarno istraživanje ponašanja umiruće svijesti . Dali smo joj pet različitih adresa/tijela kakvih se ona sjeća, u službi jednog obrasca- želje za životom i jedno živo biće -za igru sa životom ( ili možda…?!) Sve to uz napomenu: Ovo nije stvarnost, ovo je samo sjećanje

Pročitajte više »

Alternativni doček Dana zaljubljenih i odljubljenih na Freaky Fridayu!

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 13.2.2015 | 20h | Organizator: Mala performerska scena 

freaky fridayZamislite Valentinovo izvrnuto naopačke! Freaky Friday 13.2. priređuje alternativni doček Dana zaljubljenih i odljubljenih, u svom poznatom stilu u kojem će pomiješati strah, gađenje i smijeh.

Ovo je nešto najodvratnije što sam ikad vidio u svom životu!”, častio je žiri America’s Got Talent! ‘komplimentima’ SwingShift SideShow i svejedno ih odlučio pustiti u sljedeći krug natjecanja. Nekoliko godina kasnije, ova lasvegaška trupa zaljubljenih freakova još uvijek je živa i dolazi se kazniti pred vašim očima!

Andrew S. i Kelvikta the Blade gutaju mačeve i nabijaju se na kolce, a još uvijek imaju odraz u ogledalu! U slobodno vrijeme zaigraju vaginalni pikado, a njihovu neshvatljivo ekstremnu anatomiju proučavali su i stručnjaci National Geographica u seriji „Humanly Impossible“!

Utemeljitelj dizajn studija Revolucija i multimedijalni umjetnik Vladimir Končar na Freaky Fridayju će se predstaviti izložbom “Love is in the hair” kojom će ljubavne poruke ispisati – stidnim dlakama! Slike ćete moći i kupiti, te na licu mjesta razveseliti dragog ili dragu, za slučaj da ste zaboravili na valentinovski poklon.

Pročitajte više »