Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Peto izdanje Bestiaruma – jedinog hrvatskog i najvećeg regionalnog fetish art festivala 

29.10. u 21h | Bestiarum #5 | fetish-party | ulaz: 80/110/140/170 kn | organizator: Mala performerska scena

bestiarum_plakat

Nakon što su pretprodajne ulaznice razgrabljene, peto izdanje zagrebačkog Bestiaruma, najvećeg fetish art festivala u regiji, i dalje privlači nove posjetitelje pomaknutim programom kakav se u noćnom životu Hrvatske rijetko može iskusiti! Svjetski DJ-evi, iznimni performeri, kreativni ambijent i raspoložena publika neki su od najjačih aduta ovog događaja kojeg su specijalizirani svjetski fetiš mediji već proglasili balkanskom mekom za odrasle, kakvu ne treba propustiti.

U subotu, 29. listopada, Pogonu Jedinstvo i Močvara transformirat će se u prostor koji razbija tabue; organizatori najavljuju ambijent crkve u kojoj će se s oltara Bestiarumovim hodočasnicima obraćati body art performeri iz Australije, Španjolske, Njemačke, Švicarske i Hrvatske! Uz svaku pravu crkvu dolazi i groblje, tako će se xxx kino-repertoar moći konzumirati u ambijentu kakav se doslovce isproba samo jednom u životu (ili – poslije života?)! Tik pred Noć vještica, ovo je odlična prilika da iskušate vlastiti pogreb!

Pročitajte više »

Borna Demel izlaže u sklopu tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90

21.10. u 20h otvorenje | izložba je otvorena 22.-26.10. / 16-20h | Borna Demel, izložba crteža/prostorna instalacija | ulaz: 0 kn | organizator: Galerija 90-60-90

borna-demelCentar instalacije su crteži, crtani u hiperrealističkoj maniri na kojima je prikazana odjeća, i to u stanju nošenja – izgužvana, animirana pokretom, no bez vidljive osobe koja ju nosi. Sablažnjiva odsutnost pojedinačnog, individualnog bića koje odjeći daje životni smisao asimilirajući je u svoju osobnost i tjelesni integritet, odnosno banalnost odjevnoga predmeta, upućuje prvenstveno na krhkost naše predodžbe o cjelovitosti i neraščlanjivosti osobe.

Crteži nastaju kao vid svojevrsnog dnevnika, kojim umjetnik evidentira vlastitu neposrednu i širu svakodnevicu, propitujući smisao koji pridajemo stvarnosti odnosno idejne sustave i emotivne relacije u kojima se ta smislenost uspostavlja kao autentična. Monotono ponavljanje istih motiva između ostaloga upućuje na vremensku protežnost naših predodžbi i doživljaja, samo naizgled konstantnih ili samoidentičnih, no ustvari podložnih neprestanoj mijeni i smisaonom diskontinuitetu.

Borna Demel rođen je 1974. godine u Splitu. Diplomirao je na Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Kesera 1999. godine. Živi u Zagrebu, a radi kao profesor stručnih predmeta na srednjoj školi u Bedekovčini. Izlago je na više samostalnih i skupnih izložbi. Član HDLU-a. Internetska stranica: www.galeot.hr. Izložba je dio tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 pod nazivom Uniforma.

 

Tribina Udruge za psihologiju sebstva – Razgovor na temu ”PMS, od svetog prema grešnom”

21.10. | 19 sati | Pogon Mislavova | Ulica Kneza Mislava 11, prvi kat, Zagreb | Organizator: Udruga za psihologiju sebstva

pmsPMS se obično tumači neravnotežom hormona za vrijeme menstruacije, estrogena i progesterona, te bolnim kontrakcijama mišića uterusa izazvanim prostaglandinima i arahidonskom kiselinom. Pitamo se, mogu li se PMS i njegovi simptomi tumačiti psihološki, točnije psihoanalitički? Zar su doista hormoni i kretanje maternice krivi za patnju koja žena osjeća? Ne vraća li nas to “biološko”, “organsko” tumačenje stotinama godina unatrag, u vrijeme strogog patrijarhata, kada se sve tumačilo anatomskom razlikom, a žena nije imala pravo na svoju autentičnu osobnost ? Ukratko, pitamo se nije li PMS oblik depresije, odnosno, jedna vrsta patološke prilagodbe obitelji i društvu?

Izložba Damira Bartola Indoša ”Jedan ili više šahtofona” 

15.10. u 20h otvorenje uz performans E.P.Z. | instalacija se može razgledati 16.-17.10. / 17-20h | Damir Bartol Indoš: Jedan ili više šahtofona | interaktivna zvučna instalacija i performans | ulaz: 0 kn | organizator: Udruženje za razvoj kulture URK, Klub Močvara i KONTEJNER │ biro suvremene umjetničke prakse
14517617_1170722946321697_6670675660498015423_n Damir Bartol Indoš predstavlja novu šahtofonsku audio-vizualnu instalaciju za izvođenje, opružnu zvučnu skulpturu za 10 izvođača koja će ujedno biti i okosnica za sljedeće radove: performans E.P.Z.., koji se oslanja na cut-up poeziju Williama S. Burroughsa, i afričku dječju horor priču. Damir Bartol Indoš istražuje i stvara improvizacijske dionice pomoću šahtofonskih instrumenata i partitura za 4 izvođača, 9,81m akceleracionizma, reflektofonsku instalaciju napravljenu od željezne konstrukcije širine 1m, dužine 2,8m i visine 1m za 2 izvođača.

Pročitajte više »

”Gazda”- predstavljanje knjige, projekcija filma i razgovor s autorima u Pogonu Mislavova

predstavljanje knjige ”Gazda” autora Saše Paparella | četvrtak, 13.10. | 19h | Pogon Mislavova (Kneza Mislava 11)
projekcija filma ”Gazda” i gostovanje redatelja Darija Juričana 
| subota, 15.10. | 19.30h | Pogon Mislavova (Kneza Mislava 11)

gazdaNakon nedavne vrlo uspješne premijere dugometražnog dokumentarnog filma ”Gazda”, redatelja Darija Juričana, te objavljivanje istoimene knjige, u Pogonu Mislavova ovaj tjedan moći ćete čuti saznati nešto više o ovom projektu. Naime, u četvrtak, u 19 sati, u konferencijskoj dvorani Pogona Mislavova autor Saša Paparello predstavit će knjigu ”Gazda”, a uz njega na predstavljanju će sudjelovati redatelj filma, Dario Juričan, dok će predstavljanje moderirati Ivan Pandžić. Knjiga ”Gazda”, u 32 poglavlja, mali je self-help vodič kako se postaje Gazda u Hrvatskoj. Knjiga je komplementarna filmu Gazda i ne prati nužno njegov sadržaj. U subotu, 15.10., u 19.30, moći ćete pogledati film, a nakon projekcije i razgovarati s redateljem Dariom Juričanom. Ulaznice možete kupiti ovdje.

“Knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom iz rujna 2016. i unaprijed ju je rezerviralo više od 100 ljudi. Knjiga je komplementarna filmu Gazda i svojevrsni je priručnik sa 32 poglavlja u kojima se otkriva kako biti kreativan da bi se postigao ultimativni cilj: biti gazda u Hrvatskoj. Knjiga je rezultat praćenja filmske ekipe te vlastitog istraživanja autora objavljenog u nekadašnjem tjedniku Forum, pod naslovom Državni prijatelj broj 1”, naveo je Juričan u priopćenju.

Pročitajte više »

Emina Višnić, sadašnja ravnateljica Pogona, vodit će riječki projekt Europske prijestolnice kulture

emina-visnicEmina Višnić, sadašnja ravnateljica Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, imenovana je za direktoricu društva Rijeka 2020 d.o.o. koje će provoditi projekt Europske prijestolnice kulture.

Nakon provedenog Javnog natječaja za člana Uprave Rijeka 2020 d.o.o. Skupština društva donijela je Odluku o imenovanju člana Uprave kojom se Emina Višnić imenuje za člana Uprave Rijeka 2020 d.o.o. s početkom mandata od 1. siječnja 2017. godine. U nastavku pročitajte intervju s Eminom Višnić kojeg smo preuzeli sa stranice Rijeka 2020.

Pročitajte više »

Predavanje u Mislavovoj – psihologija vjerskog fanatizma u Mislavovoj

14. 10. | 19 sati | Pogon Mislavova | Ulica Kneza Mislava 11, prvi kat, Zagreb | Organizator: Udruga za psihologiju sebstva

14721612_1665218080457859_8219425783259639257_nUdruga za psihologiju sebstva u ovomjesečnom ciklusu tribina donosi razgovor na temu psihologije vjerskog fanatizma koji će se održati u petak, 14.10, u Pogonu Mislavova.  Za klasičnu je psihoanalizu religiozni osjećaj vezan uz lik strogog Oca koji svojim svevidećim okom nadzire i kontrolira naše nagone. S druge strane, suvremena psihoanaliza u religioznom osjećaju vidi lik brižne Majke koja svojim empatičnim pogledom i smiješkom prepoznaje i prihvaća naše nagone i organizira ih u smislenu cjelinu. Možemo li time možda objasniti i razliku između religije i vjere?
Religija kao institucija s likom Oca koji njome vlada uvijek će tražiti od vjernika da se prilagodi, da se kontrolira. Neki puta sebe, a neki puta i društvo oko sebe. Nije li to temelj vjerskog fanatizma i netrpeljivosti prema Drugome?
S druge strane, vjera u brižnu Majku koja ne osuđuje i ne odbacuje, temelj je prihvaćanja i tolerancije. Što prevladava našim društvom posljednjih godina?