Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Preokrenuti Europu: Nakon sedam i pol uzbudljivih godina umjetničkih istraživanja i produkcije na rubovima Europe, projekt Corners završava svoje putovanje

CORNERS je platforma za umjetnike i publike koju pokreću kulturne organizacije s rubova Europe. Tijekom sedam i pol godina projekta, CORNERS je stvarao prilike za umjetnike i istraživače da koncipiraju i realiziraju multidisciplinarne suvremene umjetničke i kulturne projekte. Cilj CORNERS-a bio je omogućiti suradnju onkraj geografskih, političkih i ekonomskih podjela. Više od 70 umjetnika iz više od 10 europskih zemalja susrelo se kroz CORNERS, kao i više od 50 organizacija i institucija u ulozi partnera i suradnika.

Map of CORNERS Xpeditions

Koz seriju ekspedicija – dvotjednih istraživačkih putovanja po rubnim dijelove Europe – CORNERS umjetnici i istraživači susretali su se s aktivnim građanima, organizacijama i lokalnim umjetnicima, slušajući ih i prikupljajući njihove priče. Ti susreti su bili temelj za suradnje dvoje ili više umjetnika/-ica iz različitih uglova Europe koji su zajednički koncipirali umjetničke radove. Radove su stvarali i u suradnji s lokalnom publikom te ih prezentirali na mjestima koja su inspirirala njihov kreativni rad, kao i u drugim uglovima Europe. Kroz inspiraciju lokalnih sredina, umjetnost i uključivanje publike, CORNERS je prikupljao priče i prepričavao ih u novim okruženjima. Pročitajte više »

The Residents

The-Residents-press-2017-billboard-1548koncert | 21.11. vrata: 20h; koncert: 21h | organizator: Udruženje za razvoj kulture “URK” | ulaz: 150 / 180 kn

Nakon rasprodanog koncerta kojeg su The Residents održali u Močvari početkom 2016. godine, sretni smo da se ovi kultni pioniri američke avangardne scene vraćaju u Zagreb. Na turneji koja nosi naslov “In Between Dreams” The Residents će u novoj, proširenoj postavi (koja uključuje i bubnjara) promovirati recentne materijale objavljene na novom albumu “The Ghost Of Hope”, kao i izbor iz vlastitog glazbenog kataloga koji uključuje preko 500 (!) pjesama. Osim novih glazbenih i vizualnih materijala posebnost koncerta svakako se ogleda u činjenici da će biti sjedeći i u fantastičnom ambijentu bivše industrijske dvorane Pogona Jedinstvo te će na taj način sam doživljaj koncerta biti još unikatniji.

Pročitajte više »

Sara Rajaei i Neva Lukić: “To the sea, a lake or another river”

otvorenje 23.11. [20h] izložba otvorena 24.- 30.11. [16-20h] | izložba / video instalacija | organizator: Galerija 90- 60-90 | ulaz: 0 kn

10Video radovi Sare Rajaei u izložbeni prostor donose poetiku blisku onoj filmskoj. Ovakva vrsta video rada razvija se krajem 20. stoljeća nakon uzleta digitalne tehnologije koja donosi nove mogućnosti manipulacije materijalom te olakšava sam proces montaže. Umjetnici se sve više počinju koristiti postprodukcijskim efektima što u video-radove unosi procvat narativnosti.Te nove forme videa nazivaju se „filmom izložbe“ (“cinema of exhibition”) ili „galerijskim filmom“ („gallery film“). Budući da je narativnost jedna od dominantnih odlika Rajaeinih radova, može se reći da su oni bliski ne samo filmu već i književnosti.

Pročitajte više »

“Shahrzad” – projekcija filma, čitanje poezije i eseja

24.11. [19h] Mala dvorana Pogona Jedinstvo | sudjeluju: Neva Lukić, Ebtehaj Navaey i Sara Rajaei (u suradnji s hrvatsko-iranskim društvom Irandustan) | organizator: Galerija 90-60-90 | ulaz: 0 kn

017Izvorište i inspiracija ovog događanja je osobnost iranske pjesnikinje Shahrzad Beheshti Mirmiran. Tijekom večeri isprepleću se – kratak film Shahrzad o pjesnikinji, autorice Sare Rajaei (2009.), esej o istoimenom filmu i Iranu, autorice Neve Lukić, te poezija same pjesnikinje Shahrzad Beheshti Mirmiran.  Večer će se održati u suradnji s hrvatsko-iranskim društvom Irandustan na hrvatskom i perzijskom jeziku, a glavni organizator i prevoditelj tekstova je predsjednik hrvatsko-iranskog društva Ebtehaj Navaey.

Radionica Voltige Dance

1. – 6.12. | Radionica Voltige Dance s Nikolinom Komljenović | organizator: Cirkorama | kotizacija: 300 kn

danse voltige 1 (1)Voltige Dance je mlada cirkuska zračna disciplina. Izvodi se na užetu koje slobodno pada u prostoru. Dojam slobodnog letenja pri odbijanju od poda, te nezamjetna vidljivost materijala za koji je izvođač/ica zakačen/a nova je svjetska atrakcija. Plesač/ica djeluje kao da lebdi po zraku pri izvođenju zahtjevnih figura i slobodnom prolazu kroz zrak.  Pročitajte više »

Trbuhozborci – Trbuhozborke

radionica i prezentacija | radionice/proces: 10.-17.11.; predstavljanje istraživačkog procesa 17. 11.2017.  [19h]  / Velika  dvorana Pogon Jedinstvo |  organizator: Odsjek za animirani film i nove medije, ALU Zagreb | ulaz: 0 kn

TRBUHOZBORCIProces se sastoji od cjelodnevnog rada koncipiranog kao niz čitanja, diskusija, šetnji, razgovora, prezentacija, participativnih eventa, izvedbi i performansa, radionica koje vode umjetnici i studenti za studente i učenike srodnih srednjih škola. Kompletan program se provodi unutar šest dana kao svojevrsni laboratorij-residency, a rezultati procesa bit će predstavljeni su 17.11.

Pročitajte više »

Nicole Hewitt u suradnji s Ivanom Slipčevićem: “Minorne spekulacije”

otvorenje 3.11. [20h] | izložba otvorena 4.- 7.11. [16-20h] | organizator: Galerija 90-60-90 | ulaz: 0 kn
Screen Shot 2017-10-27 at 21.50.43“Minorne spekulacije” su prva faza projekta započetog u Bukureštu 2016. koji kao jedno od polazišta postavlja figuru istraživačice okrenute leđima. Pred njom se nalaze fragmenti materijalne i nematerijalne kulture koje spaja vezama gdje veze nužno ne postoje. Njeni nalazi se sastoje od naslovnica SF časopisa iz Rumunjske, neolitskih figurica, diorama iz prirodoslovnih muzeja, urbanih krajolika, zvuka delte Dunava i imaginarnih tonskih zapisa kojima pokušava sastaviti krhki narativ. Koristeći crtež, tekst, video i zvuk ovo je dio istraživanja/rada koji se bavi memorijom, poviješću duhovima – spekuliranja gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije, a autorizirani diskurs se prelama kroz minorne povijesti, minorne narative, minorne fragmente. Ili tako nešto. Izložbeni prostor je razdijeljen na dvije cjeline, ‘izložbenu’ i ‘studijsku’ u kojoj Nicole Hewitt i Ivan Slipčević borave i rade tijekom trajanja izložbe. Pročitajte više »