Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

CORNERS Triangle u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani

    24. 05. – 18. 06. 2016. 

1200x628-1 (1)Corners je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za umjetnike i istraživače da surađuju na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, onih prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove skupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.  

U travnju 2012. godine, iz Zagreba je startalo, a u Rijeci završilo istraživačko putovanje, Xpedicija Balkan, na kojoj je sudjelovalo 30-ak umjetnika iz raznih krajeva Europe upoznavajući male sredine bivše Jugoslavije, umjetnike i organizacije koje tamo djeluju. Xpedicija Balkan bila je samo jedna u nizu od 8 takvih istraživačkih putovanja. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove koji su pak prvi puta predstavljeni u Ljubljani u lipnju 2014. godine. U još većem opsegu, Corners umjetnici vraćaju se u ova tri grada, a njihove radove predstavljamo na Corners Trianglu! Corners umjetnički radovi već su prikazani u Švedskoj, Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a nakon Triangle putuju u Španjolsku, Poljsku i ponovno Englesku.

Pročitajte više »

Goran Škofić: videoinstalacija ”Na plaži” i promocija publikacije ”Interruptions”

otvorenje 3.5. | 20h | izložba ostaje otvorena 4.5. i 6.5. | od 17h do 21h | Goran Škofić | Na plaži | eksperimentalni film / video instalacija +promocija publikacije Interruptions, Goran Škofić | organizator: Galerija 90-60-90
goran skofic
U svibnju će Galerija 90-60-90 u Pogonu Jedinstvo imati čak tri izložbe. Prva u nizu je izložba Gorana Škofića Na plaži, koja se otvara u utorak 3. svibnja u 20 sati. Uz izložbu bit će predstavljena i publikacija Interruptions kao rezultat suradnje Milieu u Bernu, Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu, Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli na izložbi The Interruptions održanoj u listopadu, studenome i prosincu 2015. godine u istoimenim prostorima. Knjiga sadrži radove umjetnika te tekstove kustosa  kritičara: Branke Benčić, Antuna Maračića i Mladena Lučića. Dizajner publikacije je Ivan Klis. Razgovor moderira Branka Benčić, a gosti su Antun Maračić, Mladen Lučić, Ivan Klis i Goran Škofić.

Pročitajte više »

Politička satira ”Utvrda Utopija” Sandre Sterle i promocija kataloga Galerije 90-60-90

otvorenje 7.5. | 20h | Sandra Sterle: Utvrda utopija, 28′ | eksperimentalni film / politička satira | promocija kataloga Galerija 90-60-90 2011.-2015 | organizator: Galerija 90-60-90
sandra sterle
U subotu 7. svibnja u Pogonu Jedinstvo Galerija 90-60-90 predstavit će eksperimentalni film Sandre Sterle Utvrda utopija, a uz to Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i kustosica će održati razgovor s umjetnicom. Istu večer bit će predstavljen i katalog Galerije 90-60-90 naziva Galerija 90-60-90 2011.-2015. Katalog kroz 29 umjetničkih projekata predstavlja 120 autora/ica koji su gostovali u programu Galerije 90-60-90 u posljednjih pet godina. Dizajn kataloga potpisuje Rafaela Dražić.

Pročitajte više »

Tajči Čekada ”2004.-2016. /retrospektiva kroz kostime i modne performanse”

otvorenje 9.5.| 20h | izložba ostaje otvorena 10. i 11.5. | od 16h do 21h | Tajči Čekada | 2004.-2016. /retrospektiva kroz kostime i modne performase | organizator: Galerija 90-60-90
tajci ovu koristitiNa izložbi će biti prikazani radovi nastali u periodu od 2004. do 2016. godine isključivo na području modnog dizajna, kostimografije, modne fotografije i modnih performansa – preko stotinjak fotografija iz raznih kolekcija i kostimografija, niz video radova raznih modnih performansa i revija te nekolicina kostima/skulpturalnih antimodela. Naime, riječ je o modnoj dizajnerici koja odbija diktat modne scene i standardnoga catwalka. Tajči Čekada izložbu će otvoriti performansom Posmrtna odijela i urne iz 2006. Godine i modnim performansom Post mortem high fashion iz 2012. godine. Suzana Marjanić održat će razgovor s umjetnicom.  Pročitajte više »

Jedinstveni gastronomski doživljaj na novom izdanju Freaky Fridaya

13.5. | 20h | Freaky Friday no. 11: Posljednja večera #2 | 250kn | organizator: Mala performerska scena

freaky friday posljednja veceraNa svibanjski petak trinaesti Mala performerska scena poziva vas na jedinstveni gastronomski doživljaj! Za programe Freaky Fridayja i inače je potrebno imati jak želudac, no u njegovom 11. izdanju to više nije metafora! Očekuje vas možda i najgadljivija večera kojoj ste ikad prisustvovali! Gadljiva dakako samo na prvi pogled. Progutajte svoje strahove i predrasude, i prepustite se uživanju u jelu kakvo se događa možda samo jednom u životu! Uz četiri slijeda hrane piće je besplatno, a uz prigodnu glazbu večer će biti začinjena i suradnjom s umjetnicama Zrinkom Barbarić (dekoracija stola) i Tajči Čekadom (video rad „The Picnic“).

Pročitajte više »

Proljetni Cirkus u Pogonu!

od 15. do 30.5. | organizator: Cirkorama
montaza
Od 15. do 30. svibnja Cirkorama donosi cirkus na Trnjanski nasip. Uz predstave u sklopu dvotjednog Proljetnog cirkusa u Pogonu Cirkorama donosi puno zabave, stručne radionice i edukacije. Od 16. do 20. svibnja u Pogonu Jedinstvo će se održavati radionice cirkuskih vještina i cirkuske pedagogije. Francuska cirkusantica Annabelle Lares će podučavati zračne vještine, odnosno tehnike rada s užetom i cloud swingom. Dok će osnivač i voditelj cirkuske škole Turbul u Nimesu Pierre Chartier voditi pedagošku edukaciju na temu primjene cirkusa u svakodnevnom životu, socijalizaciji i izgradnji samopouzdanja kod svih dobnih skupina.  Prijave za radionice se mogu slati do 10. svibnja na adresu cirkorama@gmail.com. Cirkorama će u Pogonu 22. i 23. svibnja ( u 19. 30) izvoditi svoju već poznatu predstavu zračnih akrobacija i podnih improvizacija Danse Macabre – pokušaj vertikalnog povratka. Dvotjedno cirkusko druženje u Pogonu Jedinstvo će završiti premijerom najnovije Cirkoramine predstave Torture, nastale unutar projekta Pogonator.

Pročitajte više »

Dan D – 7. međunarodni festival dizajna ove godine u Jedinstvu

od 10. do 12.6. | Dan D 2016 / otvoreni dizajn | 7. Međunarodni festival·dizajna

dand7_1Dan D je međunarodni festival dizajna osnovan 2010. s ciljem stvaranja stimulativnog okruženja za dizajnerske prakse. Naglasak je na edukativnom i diskurzivnom programu i interdisciplinarnim aktivnostima koje povezuju dizajn s drugim disciplinama i sektorima proizvodnje dobara i usluga. Osnovni cilj Dana D je promocija studenata i mladih profesionalaca i njihovo umrežavanje s jedne strane, ali i postavljanje relevantnih pitanja za kreiranje dijaloga o specifičnim socijalnim, kulturnim i ekonomskim temama. Tematsko polazište ovogodišnjeg Dana D ideja je ‘otvorenog dizajna’. Specifično, organizatore su zaintrigirali potencijali primjene načela i filozofije open source kulture i pokreta na različita područja i aspekte dizajnerskog djelovanja. Više infomacija na web stranici festivala.