Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

Austerity, trici i zvuci

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 22.-29.10. | izložba, radionice, performansi, instalacije, trikovi i štogod iskrsne u procesu | Organizator: OZAFIN ALU
austerity 01Oskudnost, mjere štednje, nemogućnost, a istovremeno, kontinuirani pritisak na proizvodnji novoga dovodi nas do metodologije recikliranja postojećeg, ali ne u apolitičnoj ‘postmodernističkoj’ varijanti, već u pokušaju afirimiranja područja djelovanja izvan okvira kontinuirane proizvodnje novoga.

Kao lajtmotiv Austerity 2 uzimamo metodu ‘nekreativnog pisanja’ Kennetha Goldsmitha, odnosno mogućnost kreiranja sadržaja iz već postojećeg.

Ako cut ups tehniku prispodobimo tehnici sempliranja, odnosno preuzimanja uzoraka za generiranje novih struktura, i taj princip upotrebimo kroz Goldsmithovo ‘prevođenje’ digitalnih podataka u tekst, možemo bilo koju već postojeću informaciju prevesti u drugu formu, npr. Bandićev govor prevedemo u partituru za zvuk i svijetlo koje izvodimo u lokalnom kafiću.

Možemo li naći metode i prostore koji izbjegavaju kulturu orijentiranu na proizvode, rezultate, i vidljive kriterije mjerljivosti uspjeha (publika, odnosno korisnici, popularizacija, misija, vizija, itd.), a postaju dio procesa interakcije i komunikacije mimo zadatih ciljeva.

Pročitajte više »

Izložba “Zaleđe” Ratka Bokana

Pogon JEDINSTVO | mala dvorana | 25.10.2014. | 0kn | Organizator: Ratko Bokan

boki_zaleđeIzložba “Zaleđe” predstavlja jedan rad fotografa Ratka Bokana. Rad, dobiven dugom ekspozicijom, kratko će se eksponirati zainteresiranoj javnosti. Izložba se otvara i zatvara u jednom danu, 25.10.2014. u Maloj dvorani Pogona Jedinstva. Svi zainteresirani će tada moći napraviti krug po Zagrebu koji se smjestio u zaleđu ukipljenih ličnosti tog istog Zagreba, a koje je ulovila Bokanova camera obscura.

Pročitajte više »

Močvarni Halloween party na dva floora

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | Močvara |  31.10 |  21h |  Organizator: URK

halloween

“Ma nema tu puno razmišljanja! Za Halloween, ili ideš u Čvaru ili ostaješ doma.”

Unatoč žestokim pokušajima Željke Markić da organizira referendum protiv Halloweena i ostalih paganskih datuma, Močvara će i ove godine održati tradiciju ritualnog obilježavanja tog drevnog blagdana. Doduše, kada glazbu vrti DJ Mario Kovač i DJ-i iz Trip to Ziona, prosječnim posjetiteljima kluba ne treba dodatni razlog za dolazak no zašto ne iskoristiti priliku za javno opijanje, maskiranje i plesanje do ranih jutarnjih sati uz probrane zvuke najboljih trash & rock kombinacija. Močvarni Halloween je tradicija koju generacije prenose sa koljena na koljeno a prvi konkretni plodovi tih orgijastičnih večeri vjerojatno ovih dana baš kreću u prvi razred osnovne škole. U Pogonu Jedinstvo na meniju je reggae, dub, jungle, drum ‘n’ bass, dubstep party by Trip to Zion crew dok je u Močvari za izbor glazbe zadužen DJ Mario Kovač.

Dakle, dođite maskirani što je stravičnije moguće, naroljajte se kako spada i kreveljite se uz psihodelične glazbene koktele najdražeg Luciferovog nećaka.

Tko preživi, pričat’ će! Tko ne preživi, o njemu će se pričati!

Organizator: URK

Izložba: Myconnect

Pogon JEDINSTVO | mala dvorana |  multimedijalna bio-instalacija | otvorenje izložbe 27.10. | 20h | izložba je otvorena od 28.-30.10. od 17:00 do 21:00.| 0kn | Organizatori: KONTEJNER, URK i Galerija Močvara

Myconnect_photo_Damjan_Svarc

Myconnect je multimedijalna bio-instalacija slovenskog tima kojeg čine umjetnica Saša Spačal, doktor biomedicine dr. Mirjan Švagelj i DIY entuzijast Anil Podgornik. Tijelo je izolirano u kapsuli poput neke mikrobiološke strukture u laboratoriju. Živčani sustav ulazi u sučelje s micelijem gljive i tijelo naglo postaje jedno s tim posve nepoznatim fungalnim mnoštvom.

Ležeći u bijeloj kapsuli, odjednom se nalazimo u stvarnoj bio-tehnološkoj simbiozi s gljivom – u potpunoj osjetilnoj imerziji tijela koje briše granice između dvije vrste i kroz nas same spaja prirodno, humanoidno i tehnološko.

Pročitajte više »

Velika proslava šeste godišnjice UES-a!

UES_godisnjicaNakon šest godina stvaranja uz najbolju publiku u svemiru, uz plesače i ljubitelje urbanog clubbinga UES vas poziva na najluđi dosadašnji slavljenički party koji će se održati 8. studenog u Pogonu Jedinstvo! Na slavlju će nastupiti sjajne domaće snage koje svojim višegodišnjim stvaranjem na sceni itekako pridonose njenom ujedinjenju, a clubbing dižu na još jedan viši nivo – Jogarde, Qwerty, Novell, Pete Dux, Jan Kinčl Zero i Funk Guru.

Pročitajte više »

Cirkuska predstava “Oldness”

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 10. & 11.11.2014 | organizator: Cirkorama

misiciSama u svom svijetu – svijetu sjećanja, ludila, halucinacije i ponekog nepoželjno-poželjnog gosta, starica proživljava mladost, sretne trenutke i velike tragedije iz svoga života. Viziju toga kako se ona s time nosi, šest umjetnika iz tri cirkuske kompanije Cirkusfera (RS), Cirk’ Oblique(FR) i Cirkorama(HR), prikazuju nam u svom novom uratku pod nazivom “Oldness”.

Za kreaciju scena korištene su klaunske improvizacije u kombinaciji sa cirkuskim tehnikama, pomoću kojih se prikazuje tragikomičnost staričine situacije pred kraj njezina života. Dublje u njezin svijet uvlače nas elementi cirkuske tehnike i rekvizita: akrobacije, žongliranje / manipulacija objektima i magija koji se primarno koriste u predstavi. Radnja se temelji na situacijama iz svakodnevog života, situacijamam koje danas uzimamo zdravo za gotovo, a jednoga će dana u nama možda probuditi sjećanja od kojih bježimo, ili nas možda potaknuti da ponovo proživimo najemotivnije trenutke našega života.
Pročitajte više »

Writing poems – nova predstava plesne skupine Brutala

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | pretpremijera 20.10. u 20h i premijera 21.10. u 20h | organizator: Plesni centar TALA

writing peomsU okviru Plesnog centra Tala djeluje plesna skupina “Brutala” u kojoj trenira i nastupa dvadeset i sedam izvrsnih plesača koji uspostavljaju fuziju izmeđju američkih urbanih plesnih stilova (hip-hop kulture: breakdance,locking, popping, krumping itd… ) i suvremenog plesa na klasičnu modernu glazbu. Umjetnički voditelj “Brutale” je Mario Vrbanec.

“Brutala” priprema novu predstavu pod nazivom “Writing poems” koja će u listopadu  biti premijerno izvedena u Pogonu Jedinstvu. Predstava se temelji na istraživanju kako interpretativno djeluje spoj američkih urbanih plesnih stilova i suvremenog plesa. Tematski se vodi uzbudljivim plesnim putovanjem kroz ljubav i sve što ona predstavlja. Ljubav je prikazana kao odnos između dvije osobe kroz fragmente ili pukotine davno zaboravljenih, zapostavljenih uspomena te je usko vezana s međuljudskim odnosima poput naklonosti, privrženosti, altruizma, obostrane ljubavi, vezanja, emocionalne intimnosti, prijateljstva, strasti, djeljenja intime, osobnih interesa, uslužnosti, te same problematike koju ljubav donosi, prolazeći kroz sve stadije odnosa. Ljubav prikazuju kao snažan osjećaj zadovoljavanja osnovnih emocionalnih potreba koji pruža najintenzivniji temeljni osjećaj sreće, bliskosti, strasti i odanosti, ali isto tako i osjećaj ljutnje, tuge, straha ili depresije.
Pročitajte više »