Site menu:

pogon_newsletter

Search

Medijski prati: Kulturpunkt

#Pogonizacija: Illektrična radionica by CFSN & Radiona.org

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 30.11.2014. | 16 – 20h | 0kn | organizatori: CFSN & Radiona.org

facebook_front_4Posljednju ovogodišnju #Pogonizaciju organiziraju Radiona.org i Confusion (CFSN) te će ujedno biti i dio njihovog Illectricity Festivala koji će se održati od 28.11. do 06.12. uglavnom u Pogonu Jedinstvo i Mislavova. Ova će se #Pogonizacija baviti temama kojima se ove organizacije i inače bave, s naglaskom na tehnologiju, gaming i glazbu koje će kroz nekoliko radionica, performans te gaming zonu približiti mlađoj, prvenstveno srednjoškolskoj publici. Kratke radionice će upoznati polaznike kako napraviti robota koji sam crta, kako na nov način iskoristiti grafoskop, u gaming zoni će moći zaigrati neku od vintage konzola ili interaktivnu Illectricity arkadnu igru, dok će Luka Toyboy kroz svoj kolektivni performans pokazati nov način korištenja walkie-talkie tehnologije.

Program:
Foto-teremin / radionica
Crtajući roboti / radionica
Osnove DJ-inga / radionica
Retro gaming zona
Illectronoid arcade game

Pročitajte više »

10 godina Illectricity festivala!

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | glavna večer 6.12.2014. | 23 – 06 | 60/75kn | Organizator: cfsn

ILLECTRICITY Jubilarno 10. izdanje festivala audio-vizualnih umjetnosti Illectricity održat će se od 28. studenog do 6. prosinca, uz glazbeni program i radonice, a dovodi sjajna imena na završnu večer festivala u Pogon Jedinstvo. Na Main Night 6. prosinca u goste dolazi jedan od najcjenjenihih DJ-eva Jackmaster, inovativni producent OM UNIT, X-Coast koji vraća u zlatno doba elektronike 90-ih, a sve to uz pobjednika Nucomers natječaja i CFSN DJs tim.

Jackmaster iliti Jack Revill je jedan od DJ-a za koje se kaže da ih morate čuti. “Master” u umjetničkom imenu itekako je opravdano selekcijom glazbe i vještinom vrćenja. Svestranost njegova zvuka prepoznata je u najpoznatijim europskim i svjetskim underground klubovima te festivalima, što je dokazao sjajnim nastupom na glavnom stageu ovogodišnjeg Dimensions festivala. Uz ekipu s vrha, kao što su Jamie XX, SBTRKT, Rustie ili Hudson Mohawke, Jackmaster postaje i amblemsko ime Numbersa, koji ove godine slavi 10. obljetnicu.

Pročitajte više »

Cirkuska predstava “Danse macabre – pokušaj vertikalnog povratka”

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 26. & 27.11.2014 | 20h | organizator: Cirkorama

CIRKORAMA_DANCE-MACABRE

Druga predstava skupine Cirkorama u studenom u Pogonu Jedinstvo! Što nakon gašenja tjelesnih funkcija? Što čini naša svijest? Gasi se istovremeno, nedugo nakon tijela ili ostaje aktivna u obliku energetskih čestica?

Polazeći od jednostrane pretpostavke da se još neko vrijeme sjećamo života, krenuli smo u imaginarno istraživanje ponašanja umiruće svijesti. Dali smo joj pet različitih adresa/tijela kakvih se ona sjeća, u službi jednog obrasca- želje za životom i jedno biće – za igru sa životom. Sve to uz napomenu: Ovo nije stvarnost, to je samo sjećanje…

Pročitajte više »

Predavanje Yara Sonseca Mas

Pogon MISLAVOVA | konferencijska  dvorana | 28.11.2014. | 18:00h | Organizator: BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture

Maider 019La Casa Encendida je društveni i kulturni centar u madridskom migrantskom kvartu Lavapiés, koji je 2002. osnovala banka. Voditeljica izložbenog programa Yara Sonseca Mas će u svom izlaganju opisati izbor recentnih izložbi i programa usmjerenih na urbanu kulturu, ekološka i društvena pitanja povezana s gradskim životom. Govorit će i o svojim iskustvima i uvidima o ulozi umjetnika i kustosa u lokalnoj zajednici u programu koji pritom ne izuzima međunarodnu umjetničku scenu.
Pročitajte više »

CORNERS Ersboda – 17 umjetnika donosi priče iz raznih krajeva Europe na sam sjever Švedske

Ersboda, Umeå, razne lokacije | 17. – 30.11.2014. | organizira: CORNERS

corners ersboda(1)CORNERS, međunarodna platforma za umjetnike i publike dovodi 17 umjetnika u mali švedski grad Umeåu, točnije u četvrt Ersboda koja je udaljena od centra grada oko 6 kilometara. Kroz direktni kontakt sa stanovnicima, umjetnici će stvarati i na kraju predstaviti radove koji prenose priče s rubnih područja Europe.

Grad se sastoji od malih segmenata od kojih svaki nosi soju osobnost. Neke od tradicije koje grade tu posebnost su uništene, a neke ponovno uspostavljene. Susjedstva su mjesta na kojima ljudi žive, rade, igraju se i uče. Ponekad su to mirna mjesta, ponekad narušena, puna izazova.

Kroz participativne metode, u svoje stvaralaštvo uvuć će djecu, mlade, odrasle i posjetitelje, te stvarati u suradnji s partnerima kao što su Ersboda Folkets hus, Ersboda Slöjdföreningen, Kulturistan Ersboda/Studieförbundet Vuxenskolan i Västerbotten, skolor i Ersboda, ABF Ersboda. Oni su Borja Ruiz i Juan Aizpitarte iz Baskije, Davor Sanvincenti i Siniša Labrović iz Hrvatske, Primož Bezjak iz Slovenije, Kateryna Radchenko i Sergiy Petlyuk iz Ukraijne, ŠKART /Dragan Protic & Djordje Balmazović iz Srbije, Maciej Salamon iz Poljske, Nedyalko Delchev iz Bugarske, Paula McFetridge iz Sjeverne Irske te Helena Wikström, Kajsa Sandström, Lena Stenberg, Nils Personne i Oskar Östergren iz Švedske.
Pročitajte više »

Klupska inačica Tuborg Open Faira u Pogonu Jedinstvo!

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | 12.12.2014. | 21 – 06 | 60/80/90kn | Organizator: Open Fair & Chew the Fat!Croatia  

tuborg_open_fairGlazbena platforma Tuborg Open Fair za cilj ima obogatiti hrvatsku koncertnu i festivalsku scenu. Kroz seriju biranih događaja do sada su na platformi organizirani brojni koncerti i festivali, a ovoga puta Tuborg Open Fair doživljava i svoju klupsku inačicu 12. prosinca 2014. u Pogonu Jedinstvo.

U goste dolazi Friction, nagrađivani engleski drum’n'bass DJ i producent praćen MC Linguisticsom, naš najpoznatiji techno mag Petar Dundov u live izdanju, tuzlanski kontroverzni reper Frenkie, domaći sastav ABOP koji izvodi elektronsku glazbu, kao i najistaknutiji zagrebački klupski program Chew The Fat! CRO uz pratnju Remi iz Elementala.

Pročitajte više »

“Fazni pomak” – izložba Ivana Marušića Klifa

Pogon JEDINSTVO | velika dvorana | otvorenje 20.11.2014. u 19:00h | izložba ostaje otvorena svaki dan do 23.11. od 17 do 21h | Organizator: Ivan Marušić Klif 

fazni pomak“Fazni pomak” izložba multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa za prostor, softver, pet kamera, pet projektora, svjetla i neodređeni broj posjetitelja. Fazni pomak je vremenska razlika između dva vala s istom frekvencijom odnosu na istu referentnu točku u vremenu.

U klasičnoj upotrebi faznog pomaka u glazbi, npr. kod Steve Reicha, radi se o kašnjenju istog zvuka ili iste muzičke fraze, međutim ovdje se ne radi o kašnjenju iste slike nego o kašnjenju pokreta – ne ponavlja se sadržaj nego parametar putanje – kamere prolaze put od jedne do druge točke u prostoru sa vremenskim pomakom.

U realizaciji rada Ivan Marušić Klif je krenuo od rigorozne matematičke definicije faznog pomaka, pokušavajući gaprimijeniti na pokretne kamere postavljene u prostoru, međutim želja da ujedini dva principa: fazni pomak i praćenje jedne prostorne točke iz više pozicija, povremeno proizvodi paradoksalne situacije u kojima se javljaju greške i logički paradoksi, te dolazi do razilaženja metode i prakse.

Pročitajte više »