[Profile Register/Log In] (What's This?)

From: "[POGON-info]" <pogon@upogoni.org>
Subject: [POGON-info] O Programu javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. godinu
Date: March 14th 2012

[POGON-info] XI.2010

Putem newslettera POGONa obavještavamo vas o programima u POGONu te drugim zanimljivostima. Preporučite nas prijateljima i kolegama. Pošaljite im ovaj newsletter. Hvala!

Danas je u Književnom klubu Booksa održana konferencija za medije na kojoj se savez udruga Operacija:Grad osvrnuo na nedavno objavljeni Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. godinu.Priopćenje povodom Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. godinu


Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. objavljen je prije tjedan dana iako su odluke kulturnih vijeća, kao i gradski proračun doneseni još krajem 2011. godine. Tim Programom za nezavisnu produkciju osigurano je 44.438.000,00 kuna, čak 11.086.100,00 manje od iznosa predviđenog Proračunom Grada Zagreba. Dakle, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport nije proveo odluku Gradske skupštine.

Istovremeno, usprkos velikom smanjenju sredstava za nezavisnu produkciju, produkcije Gradskog kazališta Komedija ostvarile su povećanje od gotovo 70% po pojedinoj predstavi u odnosu na prethodnu godinu (3.000.000 kuna za tri predstave, u odnosu na isti iznos za pet predstava 2011.). Ovo se događa baš u trenutku kad gradsku kulturu vodi čovjek koji je do prekjučer radio u tom kazalištu

Očigledno je posljednja tri mjeseca Gradski ured iskoristio za uštimavanje odluka kulturnih vijeća. Na to upućuje i činjenica kako ovogodišnja razrada Programa javnih potreba u kulturi ne sadrži čak ni šturo, do sad uobičajeno administrativno objašnjenje okvira financiranja programa.

Programom javnih potreba u kulturi Grad Zagreb je pokazao kako nije spreman za ulazak u Europsku uniju. Tako, na primjer, samo organizacije okupljene u Savezu udruga Operacija grad u ovoj godini iz europskih fondova mogu povući preko 450.000 eura investicija. Kako bi se te investicije mogle realizirati, potrebno je osigurati sredstva iz lokalnog proračuna u ukupnom iznosu manjem od cijene jedne predstave GK Komedija (oko 100.000 eura). No Grad Zagreb je osigurao oko 16.000 eura, čime se izravno onemogućuje inozemne investicije u kulturu i prisiljava te organizacije na kršenje partnerskih ugovora i izlazak iz europskih projekata. Ako Grad ostane pri svojim odlukama, zagrebačkoj kulturi bit će uništen kredibilitet na europskoj sceni pa inozemni partneri više neće htjeti surađivati s našim organizacijama.

Premda formalno ne postoji kulturna strategija Grada Zagreba, iz Programa javnih potreba u kulturi mogu se iščitati ciljevi gradske kulturne politike. Ona kontinuirano uništava brojne projekte i organizacije koje se profesionalno i ozbiljno bave suvremenom kulturom i umjetošću, a istovremeno promiče vašarske zabave i kvazitradicionalne manifestacije. Konačno, ključ za razumijevanje netransparentne kulturne politike Grada Zagreba je mreža klijentelističkih odnosa koja se ovim Programom potvrđuje.

Zahtijevamo:

1. Očitovanje Gradskog ureda o tome koje osobe i po kojim kriterijima su donijele završne odluke o Programu.

2. Hitnu korekciju Programa javnih potreba najkasnije do kraja ožujka 2012., tako da se rasporede ukupna Proračunom predviđena sredstva i riješe navedeni problemi.

3. Očitovanje Gradske skupštine o Programu javnih potreba i njegovim katastrofalnim posljedicama za kulturu grada Zagreba.

IZJAVE S KONFERENCIJE ZA MEDIJE

Kako je istakla Sabina Sabolović iz WHW – Što, kako i za koga, Gradu Zagrebu treba čak osam mjeseci da donese odluke o projektima – bez ikakvog obrazloženja, a Europska Unija u samo pet mjeseci obavi kompletan proces evaluacije koju u pisanom obliku dostavlja svakome tko se javi na natječaj.

Zvonimir Dobović iz udruge Domino (festivali Perforacije i Queer Zargeb) istakao je kako je kulturna politika Grada Zagreba politika održavanja nezavisne scene na aparatima. Zadnjih nekoliko godina ti se aparati gase jedan po jedan.

Ivana Hanaček iz udruge BLOK (Urbanfestival) dala je usporedbu odobrenih iznosa za pojedine projekte. Tako je za Urbanfestival ove godine odobreno 50 tisuća kuna, što je razina na kojoj je ovaj festival financiran prije deset godina. Nasuprot tome, Grad Zagreb je sebi odobrio milijun i dvjesto tisuća kuna za razne manifestacije kojima se prati dolaske godišnjih doba.

Goran Sergej Pristaš iz BADco. osvrnuo se na činjenicu da Grad Zagreb ne podupire europske projekte zagrebačkih organizacija. Projekti koji se nalaze među prvih deset u čitavoj Europi u Zagrebu dobivaju nula kuna. Može li si Zagreb dozvoliti odbijanje tih prihoda? To je pitanje na koje će morati odgovoriti Gradska skupština i svi oni koji se bave ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, naveo je.

Mario Kovač, Predsjednik Vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih pri Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport je naveo kako su sva vijeća svoje evaluacije predala još 1. prosinca 2011. te da je Gradski ured posljednja tri mjeseca proveo u prekrajanju njihovih odluka. Zašto neki program ocijenjen najvišom ocjenom od vijeća dobiva 14 tisuća kuna, a onaj ocijenjen lošom ocjenom dobiva 150 tisuća? Kako je moguće da jedna firma Neki Daniels d.o.o. za program koji nije bio prijavljen na natječaj dobije 150 tisuća kuna? Kako navodi Kovač, u ovom procesu nedostaje jedna karika: nitko ne zna tko je taj koji odlučuje kome ide koja svota, zaključio je Kovač.

Naima Balić, Predsjednica Vijeća za međunarodnu suradnju pri Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport navela je kako Grad uopće ne poštuje odluke vijeća i odbija komunicirati s njima. Naglasila je kako su prioritet njenog vijeća upravo bili europski projekti kojima je potrebno lokalno sufinanciranje, no Ured je te prioritete ignorirao. Kako je istakla, uvijek su najbolje ocijenjeni programi nezavisnih organizacija, dok su programi ustanova redovito nedorečeni. Stoga čudi da se tolika sredstva u međunarodnoj kulturnoj suradnji daju baš za programe ustanova.


<< Previous: [POGON-info] O Programu javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. godinu

| Archive Index |

Next: [POGON-info] Special // Nagradna igra >>

(archive rss , atom )

Send This Message to a Friend
As the final step, please type in the string of letters that you see in the below image into the text box:


this list's archives:


POGON - vijesti i najave programa
Provedite svoje slobodno vrijeme u Pogonu (www.upogoni.org)! Doznajnte na vrijeme sve bitne informacije - uključite se na ovu mailing listu.

Putem liste povremeno (jednom do dva puta mjesečno) slat ćemo Vam newsletter s informacijama vezanim uz programe koji se odvijaju u POGONu (najave programa, nagradne igre za besplante ulaznice i slično). Pored toga, dat ćemo i kratki pregled vijesti koje ne moraju imati dirketne veze s nama, ali koje bi Vama mogle biti zanimljive i korisne (suvremena umjetnosti i kultura, mladi, urbani razvoj, arhitektura i dizajn, društvena pitanja itd.).

Subscribe/Unsubscribe on [POGON-info]

* RequiredPowered by Dada Mail 4.3.2 Stable 01/16/10
Copyright © 1999-2010, Simoni Creative. Install Dada Mail web hosting